Zakupiće dodatni prostor za vrtiće

Ministarstvo prosvjete i sporta zadužilo javne predškolske ustanove da raspišu tender za pronalaženje adekvatnih prostorija u zakup zbog povećane zainteresovanosti za upis u vrtiće na konkursu koji je nedavno završen.

Iz Ministarstva su Dnevnim novinama kazali da je u toku ljeta planiran rad na realizaciji tendera, adaptaciji prostora vrtića, kao i nabavci potrebne opreme.

Očekuju da će tender biti završen u septembru jer je to, kako su pojasnili iz Ministarstva, pravna procedura za koju se ne može sa sigurnošću znati do kada će biti realizovana.

“Naglašavamo da će se Ministarstvo, kao i same ustanove, voditi zakonski utvrđenim kriterijumima, kako bi se đeci koja pohađaju predškolske ustanove obezbijedio komfor i svi neophodni uslovi za prijatan boravak u njima”, navedeno je u saopštenju Ministrastva.

Prebukiranost je najveći problem vrtića u Podgorici. Podaci o broju prekobrojnih za ovu godinu još nijesu objavljeni jer se čekaju rezultati konkura, na koji su upisana sva prijavljena djeca. Konkursom je bio predviđen upis 3,843 djece, a broj upisanih će biti vise nego duplo veći.

Prekuburanost je prepoznata kao najveći problem državnih vrtića I među roditeljima koji su u maju I junu ispunili anketu o percepciji uslova u javnim predškolskim ustanovama na portalu Roditelji. Čak 78 odsto njih je prepoznalo taj problem kao ključni; njih 12 odsto smatra da je to nedovoljan broj vaspitača, a kvalitetom rada sa djecom nije zadovoljno 6 odsto roditelja. Neprilagođeno radno vrijeme i higijena su najvažniji problem za po dva odsto ispitanih.

Upravo zog prebukiranosti koja je problem već godinama u Podgorici, ali I Bijelom Polju, Baru.. udruženje Roditelji je nedavno zatražilo od Ministarstva prosvjete da izgradi nove vrtiće, i predložilo nekoliko alternativnih rješenja.

Jedno od njih je I formiranje i otvaranje posebnih jedinica vrtića do izgradnje novih kapaciteta ili uspostavljanje partnerstva sa privatnim licenciranim vrtićima, povećanje broja vaspitača i osoblja koje boravi sa djecom kao i veći broj rokova za upis djece u jaslice i vrtiće.

Zog toga je udruženje Roditelji veoma zadovoljno najnovijom odlukom Ministarstva o zakupu prostorija.

“Ovo je sjajna vijest. Drago mi je da su u Ministarstvu imali sluha makar za dio zahtjeva i, ukoliko smo makar malo uticali na njihovu reakciju, veoma nam je drago i ponosni smo”, kazala je Dnevnim novinama Sandra Dragićević iz udruženja Roditelji.

Prema njenim riječima, odluka Ministrastva da krene u rješavanje problema prebukiranosti je veliki korak, ali ostaje još posla oko predškolskih ustanova.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply