Prebukiranost najveći problem

Najveći broj roditelja čija djeca idu u javne predškolske ustanove u Crnoj Gori, a koji su učetvovali u anketi portala Roditelji.me, smatra da je prebukiranost glavni problem državnih vrtića. Čak 78 odsto njih je prepoznalo taj problem kao ključni; njih 12 odsto smatra da je to nedovoljan broj vaspitača, kvalitetom rada sa djecom nije zadovoljno 6 odsto roditelja. Neprilagođeno radno vrijeme i higijena su najvažniji problem za po dva odsto ispitanih.

Portal Roditelji.me je sproveo anketu među registrovanim korisnicim u periodu od 09. maja do 22. juna, u kojoj je učestvovalo 313 roditelja iz Crne Gore. Anketa je bila aktuelna u toku konkursa za upis djece u javne predškolske ustanove, a njen cilj je osim prepoznavanja ključnih problema i osluškivanje i upoznavanje sa stavovima roditelja, kako bi udruženje Roditelji planiralo dalje korake u zalaganjima za bolje uslove u vrtićima.

U državnim vrtićima su boravila ili borave djeca 87 odsto ispitanih. Skoro polovina u državne vrtiće šalje dvoje djece,  40 odsto jedno dijete, a troje ili više djece 12 odsto. Predškolskog uzrasta djecu ima 63 odsto anketiranih.  U centralnom dijelu Crne Gore živi 79 odsto, na jugu 15 odsto, a 6 na sjeveru.

Da je boravak djece u vrtićima izuzetno važan smatra 70 odsto ispitanih, a kao važan ga prepoznaje 30 odsto njih. Čak 91 odsto roditelja smatra da svoj djeci predškolskog uzrasta treba omogućiti boravak u vrtiću, a samo dva odsto da ne treba.

Najveći broj roditelja, 49 odsto je relativno zadovoljno uslovima u državnim preškolskim ustanovama, 27 odsto je zadovoljno, a 22 odsto nije.

Roditelji su najviše zadovoljni ishranom (59%), zatim kvalitetom rada sa djecom (35%), i šest odsto higijenom. Na pitanje „Šta misle da roditelji mogu organizovano da urade da bi se poboljšali uslovi u vrtićima“, 69 odsto njih je izabralo opciju dostavljanja konkretnih predloga Ministarstvu prosvjete i sporta. Za potpisivanje peticije za bolje uslove u vrtićima se opredijelilo 27 odsto anketiranih, a da ništa ne treba da se radi vjeruje dva odsto njih.

Udruženje Roditelji je poslalo otvoreno pismo Ministarstvu prosvjete i zatražilo bolje uslove u javnim predškolskim ustanovama, sa konkretnim predlozima, ali nije dobilo nikakav odgovor od nadležnih. Prije slanja organizovan je i sastanak predstavnika udruženja i Ministarstva bez konkretnih rezultata i bilo kakve najave mogućih promjena, zbog čega je uslijedilo i otvoreno pismo ministru.

Udruženje je predložilo Ministarstvu nekoliko rješenja koja bi uticala na smanjenje prebukiranosti, problema sa kojima se javne predškolske ustanove u nekoliko gradova već godinama suočavaju, ali bi ujedno povećala ukupan broj djece u vrtićima.

Zatraženo je prvenstveno gradnja novih vrtića, a do tada uvođenje mogućnosti da država počne da subvencionira dio cijene licenciranih privatnih predškolskih ustanova. Na taj način bi jedan broj djece bio preusmjeren kod njih,a time bi bili rasterećeni i kapaciteti javnih predškolskih ustanova. Predloženo je i formiranje i otvaranje posebnih jedinica vrtića do izgradnje novih kapaciteta ili uspostavljanje partnerstva sa privatnim licenciranim vrtićima, povećanje broja vaspitača i osoblja koje boravi sa djecom kao i veći broj rokova za upis djece u jaslice i vrtiće.

Kompletne rezultate istraživanja možete preuzeti ovdje: [Download not found]

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply