Priručnici čine da se majke osjećaju kao potpuni promašaji

Većima trudnica pripremajući se za majčinstvo čita takozvane roditeljske biblije, nadajući se da će u njima pronaći smjernice za najbolju mogući način podizanja i njege djece.

Ali , umjesto da djeluju ohrabrujuće na majke, zbog previsokih standarda koje takvi priručnici postavljaju, žene se samo osjećaju nedovoljno dobre, pokazala je studija.

Savjeti od knjige do knjige se razlikuju, ali učinak na majke ostaje isti.

Majke svih godišta, uključujući bake koje svoja iskustva upoređuju s kćerkama, kažu kako su ostale zbunjene i nesigurne u pravilan način podizanja djece i onoga što stručnjaci kažu da bi trebalo da rade.

Istoričarka Angela Davis, autorka studije, kaže kako priručnici nude različite savjete poput onoga treba li novorođenče spavati na boku, stomaku ili leđima – ali svi tvrde da njihov savjet treba da se slijedi.

„Koja god poruka bila, savjet je dat u obliku naredbe, dok autori ističu ekstremne posljedice ako majke ne slijede njihove savjete“, kaže Davis.

Nivoi koje majke moraju postići u podizanju i njezi djece koje priručnici postavljaju često su nedostižni, zbog čega se žene nakon što ga pročitaju osjećaju kao promašaj.

Dr. Davis i njene kolege, naučnici sa Univerziteta Warwick proučavali su šest priručnika o podizanju djece, od kojih su neki stari gotovo cijeli vijek.

Potom su intervjuisali 160 žena iz različitih generacija o tome što su osjećale o odgoju svoje djece nakon što su pročitale priručnike koje su napisali Frederic Truby King, Donald Winnicott, Benjamin Spock, John Bowlby, Penelope Leach i Gina Ford.

Otkrili su da su priručnici, iako pisani kako bi majkama dali podršku i savjete, na njih imali suprotni efekat – neke su se čak osjećale i kao potpuni promašaji.

A savjeti su često ciklički, s idejom strogog režima, slično kao u preporuci Sir Frederica Trubyja Kinga iz 1919. godine, što je ideja oživljena u knjizi Gine Ford Contented Little Baby Book, iz 1999.

„Više od 50 godina stručnjaci se ne mogu složiti o najboljem načinu podizanja djece. Zbog svih tih protivrječnih savjeta majke se osjećaju zbunjeno i razočarano“, kaže dr. Davis.

Novi roditeljski priručnik izdat prošle sedmice samo će dodatno „potpaliti vatru“. Priručnik The Learning Together izdao je Montessori pokret, čiji su vrtići popularni među pripadnicima više srednje klase u Velikoj Britaniji. U njemu se kaže kako se mala djeca zbog „bezobraznog“ ponašanja ne smiju stavljati na „stolicu srama“ ili kažnjavati.

Preporučuje samodisciplinu i da odrasli prihvate dječje vođstvo, dajući im slobodu i podršku da samostalno rade stvari.

Izvor: Magazin.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply