Jočić pravda korupciju tradicijom, Ombudsman Jovović poručio porodiljama da lažu

Klinički centar Crne Gore

Predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Đoko Jočić, upitan da prokomentariše česte ali nikad dokazane pritužbe da roditelji novorodjenčadi medicinskim sestrama prilikom izlaska iz porodilišta ostavljaju po 20, 50 ili 100 eura, odgovorio je da je to crnogorska tradicija neformalnog davanja.

“Međutim, gdje je granica između neformalnog davanja i prave korupcije”, zapitao se Jočić u izjavi radiju Vijesti dodajući ipak da je “to izuzetno ružno i time bi, prije svega, trebalo da se pozabavi menadžment Kliničkog centra”.

On je dodao i da bi Ministarstvo zdravlja, kroz uvođenje spoljnog nadzora, trebalo da ispita sve češće pritužbe porodilja na stanje u porodilištu i akušerstvu Kliničkog centra.

“Ukoliko postoje validni podaci da je higijena na niskom nivou ili da ima drugih stručnih propusta, o tome bi trebalo da se zamisli Ministarstvo zdravlja i da napravi eksterni nadzor nad radom te institucije na čiji stručni rad postoje primjedbe. To se vrlo često radi”, rekao je Jočić.

Jočić kaže i da se pacijentkinje nezadovoljne radom ljekara mogu obratiti Ljekarskoj komori, ali u pisanoj formi, sa imenom i prezimenom jer se na osnovu anonimnih prijava postupci ne mogu pokrenuti.

Đoko Jočić podsjeća da Komora može izreći novčanu sankciju, ukor, privremeno ili trajno oduzimanje licence za rad.

Zaštitnik prava pacijenata u Kliničkom centru Crnu Gore dr Momčilo Jovović kazao je gostojući u jutarnjem programu TV Vijesti da mu se nijedna porodilja u prošloj godini nije žalila na tretman u porodilištu KC-a i iz toga izveo zaključak da ta činjenica “dovodi u sumnju istinitost tvrdnji porodilja“, koje su sa portala roditelji.me ovih dana preuzimale Dnevne novine.

“U toku 2011. godine nije bio nijedan prigovor porodilja u dijelu pružene usluge ili kvaliteta pružene usluge”, kazao je Jovović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Da..Sve mi lazemo! Skupile smo se na kafu i iz ciste dosade i dokonosti ramisljale kome cemo sad da ”zakuvamo corbu” 🙂 Sramno! Zastitnik prava pacijenata postoji, maakar da ja znam evo skoro godina..pisala mu ja..i imam arumenovano da je moje pisanje ostalo bez reakcije! Ako ce da ”potru” postojanje mene kako osobe koja ce to da isprica, i mailova koji stoje sa datumom i pisanjem u mom Inboxu- e neka mi onda sloodno kazu da LAZEM!!!

  2. E ovo je bruka i sramota.Svi lažu kad pričaju istinu!!!!! Da nije žalosno bilo bi smiješno!eee blago nama ko štiti prava pacijenata,trebalo bi uć u onu straćaru od bolnice pa pojedinačno snimiti svako odjeljenje imali bi što gledat,neznam čime se to mogu pohvalit.Evo u naslovu gornjeg texta može da se vidi koliko zaštitnik uvažava i poštuje te zbog kojih prima platu i koje bi trebalo da štiti,sramno!!!!Kaže=nije bilo žalbi od porodilja=,evo se sad javljamo svi javno,pa što ćemo sad..nego ostala je ona stara “OČI KOJE RADE ONE I GLEDAJU”.Znači oni koji pečatno lažu oči na oči spremni su na sve za bolje svoje guzice!!!!!!!!!!

  3. branka83

    Ja za toga zastitnika prava prvi put cujem.. Zasto mi niko za tri dana koliko sam bila tamo, nije rekao da takva osoba postoji.. Posto sam imala milion prituzbi na njih, sto mi nisu rekli, imate zastitnika prava pa se zalite njemu.. Ili recimo da u svakoj sobi stoji natpis na kojem pise, ukoliko imate nekih prituzbi, obratite se zastitniku prava i njegov br telefona i kancelarija.. A ne.. Njima to ne ide u prilog jer bi pacijenti konacno mogli da se pozale nekome, i plus sto bi morali da zaposle jos minimum pet zastitnika prava jer ovaj ne bi mogao da stize..

Leave a Reply