Nema sigurne količine alkohola u trudnoći

Svim ženama koje su se u trudnoći našle pred dilemom trebaju li tu i tamo posegnuti za kojom čašom vina stigao je jasan odgovor – ne! Novo istraživanje pokazalo je da ne postoji sigurna količina alkohola u trudnoći.

Nije nikakva novost da konzumiranje alkohola u trudnoći povećava rizik od fetalnog alkoholnog sindroma (FAS), serije urođenih defekata uzrokovanih alkoholom, koji mogu izazvati deformacije lica i kostiju, oštećenje vida i sluha, usporeni rast, mentalnu retardaciju, epilepsiju, srčane mane plod.

Novo istraživanje je pokazalo da ne postoji nikakva sigurna količina alkohola tokom trudnoće, a najveći rizik je ako se alkohol konzumira između 7. i 12.sedmica trudnoće.

Tim američkih naučnika proučavao je gotovo hiljadu trudnica u programu koji je trajao preko tri decenije i otkrio da je alkohol tokom druge polovine prvog tromjesečja povezan s povećanim nepravilnostima u težini i veličini i facijalnim deformacijama, koji su znakovi fetalnog alkoholnog sindroma.

Sa svakim dodatnim pićem na dan, djeca su imala 25 odsto više šanse da imaju deformisane usnice, 12 odsto manju glavu od normalne i 16 odsto manju porođajnu težinu.

”Ovo istraživanje jasno pokazuje da je konzumacija alkohola, posebno redovna konzumacija, između 7. i 12. Sedmice gestacije povezana s četiri najvažnija facijalna znaka fetalnog alkoholnog sindroma, kao i smanjenom porođajnom težinom i dužinom, što je takođe karakteristika djece s tim sindromom’, upozorio je koautor studije, profesor Philip May.

Prema riječima, autorke studije Harune Sawada Feldman to ne znači da je alkohol siguran u prvih sedam sedmica, jer su u istraživanju uzimani u obzir samo podaci žena koje su rodile živu djecu. U obzir nijesu uzimane žene koje su imale spontane pobačaje ili su rodile mrtvorođenčad, isto tako moguće zbog ranog izlaganja djece alkoholu.

“Zato ne postoje sigurne količine alkohola u trudnoći, jer vrijeme kada djeca počinju pokazivati znakove sindroma variraju od žene do žene”, dodala je Feldman, uz preporuku da se konzumacija alkohola u trudnoći prekine što prije, po mogućnosti i prije trudnoće.

Izvor: Magazin.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply