Igračke za bebe domaće izrade

PIŠE: Mama Ana

Svi volimo da kupujemo preslatke, šarene igračke za bebe kojih su pune prodavnice. Međutim, često su bebama najinteresantnije, a i razvojno najpreporučljivije, igračke koje možete sami napraviti i koje vas neće koštati baš ništa. Predstavljamo vam osam  načina kako da od najobičnijih stvari napravite stimulativne igračke za bebe.

1.Bebe vole sve što se mrda. Zato je ovih dana jedna od prvih igračaka koje bebama kupimo vrteška koja se kači iznad kreveca. Da bi je malo osvježili, umjesto figurica koje su došle u kompletu sa vrteškom, okačite neke druge plišane igračke, figurice napravljene origami tehnikom  ili u loptu zgužvani papir različitih boja. Za  novorođenčad je najstimulativniji kontrast crne i bijele boje, pa za njih valja na običnom kartonu nacrtati jednostavne oblike crne i bijle boje, isjeći ih i okačiti na vrtešku. Priznajte da takve vrteške nijeste viđali u prodaji.

2.Flašice-otkrivalice su prava stvar za vrijeme koje bebe provode na stomačiću. Prave se jednostavno. U prozirnu malu plastičnu flašu se uspu različite šarene sitnice: slamke isječene na komadiće, jtestenine raznih oblika, krep papir. Dodate nešto sjemenja, na primjer šaku pasulja, pirinča ili kukuruza radi zvučnog efekta. Druga varijanta je da napunite flašicu do ¾ vodom, dodate šljokice ili isjeckane raznobojne slamke, boju za kolače i malo bebi ulja. Uputstvo za izradu ovakvih flašica smo već objavili ovdje.

3.Plastičnu kutiju od vlažnih maramica iskoristite tako što ćete je napuniti maramama zavezanim jednu za drugu koje će bebe sa zadovoljstvom izvlačiti kroz otvor. Kad sve izvuku napolje, jedostavno ih otvorite i sve vratite unutra.

4. Bebe uživaju u krckavom, šuškavom zvuku, zato vole kese i celofane koji su za njih prava opasnost. Zato, napunite neku šarenu čarapu šuškavim celofanom (na primjer kesicom od kornfleksa ili kesicom od grickalica) i zavežite na kraju.

5.Na dnu kutije od dječjih cipelica prosjecite veći otvor. Okrenite kutiju, dajte bebi loptice bejzbedne veličine i pustite je da pokuša da ih ubaci kroz otvor. Zatim joj pokažite gdje se loptica nalazi – ispod kutije!

6.Za prvo ’’slikarsko’’ iskustvo stavite bebu u visoku stolicu i na poslužavnik ispred nje stavite malo jogurta ili pavlake. Pustite je da razmazuje prstima. Onima preko godinu dana možete u jogurt dodati par kapi boje za kolače da bi sve bilo što šarenije. Ovakva iskustva su neprocjenjiva, a vama daju vremena da možda operete i pola sudova od ručka J. Naravno, važi samo za bebe kojima su ove namirnice uvedene u ishranu.

7.Prazna plastična kutija od Cedevite, ili neka slična, dopunjena sa desetak izrezanih slamki je prava zabava za malo starije bebe koje su blizu svog prvog rođendana. Za prvo vrijeme skinite poklopac sa kutije, a kada vaš bebac još malo poraste i izvježba ubacivanje slamki u kutiju, dodajte poklopac i otežajte izazov. Sada treba slamku da ubaci kroz mnogo manji otvor.

8. Bebe vole iznenađenja, ali i da gledaju poznata lica, tako da će se ova igračka svidejti svim bebama. Napravite album sa prozorčićima, iza kojih će se kriti bebi najmilije osobe, pa ih zajedno sa bebom otvarajte i imenujte svakog ponaosob. Na jednom parčetu kartona nacrtajte kuću i na njoj nekoliko prozora i vrata. Skalpelom pažljivo isjecite prozore tako da mogu da se otvaraju. Na drugom kartonu zalijepite fotografije osoba iz bebinog okruženja i same bebe, pazeći da se mjesta na kojima ih lijepite poklapaju sa mjestima prozora na krugom kartonu. Zalijepita kartone jedan za drugi i sve osigurajte providnom ljepljivom trakom.

www.mamenakafepauzi.blogspot.com

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply