Na papa test se čeka i po dva mjeseca

Analize papa briseva na Odjeljenju patologije Kliničkog centra Crne Gore čekaju se od 15 dana do dva mjeseca, zbog prebukiranosti Patologije.

Riječ je o jednostavnim testovima, koji budu gotovi za par sati ali čekanje na rezultate može da potraje ako ih radi Patologija podgoričkog Kliničkog centra, jedina ustanova, pored bjelopoljske bolnice, koja u Crnoj Gori radi te analize o trošku države.

U regionu se te analize uglavnom rade u brojnim laboratorijama, pa čekanja rezultata nema.

Načelnik Odjeljenja patologije Kliničkog centra Crne Gore, doc. dr Filip Vukmirović objasnio je Vijestima da se nalazi za koje ginekolozi naznače da su hitni, završavaju u roku od sedam dana.

Nerijetka pojava je, međutim, da i sami izabrani ginekolozi, uviđajući problem sa dugih čekanjem na analize, pacijentkinje šalju kod privatnika, gdje rezultate dobiju sjutradan.

Da je Patologija prebukirana, potvrdio je i Vukmirović koji podsjeća da se godišnje na tom odjeljenju odradi između pet i šest hiljada tih analiza.

“Od maja ove godine počeo je sa sprovođenjem Pilot program skrininga za karcinom grlića materice u opštinama Podgorica, Budva, Rožaje i Danilovgrad, čija je osnova ginekološki pregled uz uzimanje i pregled papa brisa. U skladu sa tim, na našem Odjeljenju je odrađeno više od hiljadu i po papa analiza iz ovog projekta, što je značajno uvećalo broj analiza”, napomenuo je Vukmirović.

S obzirom da se očekuje proširenje projekta na čitavu Crnu Goru, Vukmirović kaže da će sigurno i obim ove vrste analiza biti u velikoj mjeri povećan.

“Na Odjeljenju patologije rade četiri ljekara specijalista patologije, što je nedovoljno za postojeći obim posla koji podrazumijeva analizu biopsija i citoloških preparata kako iz KC CG tako i iz većine drugih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori. Ovih dana očekujemo prijem ljekara na početak specijalizacije iz patologije, koja traje pet godina”, kazao je Vukmirović.

Izvor: Vijesti

Leave a Reply