Utrogestana nema na recept

Lijek Utrogestan, namijenjen trudnicama za održavanja trudnoće, koji izabrani ginekolozi najčešće propisuju kao terapiju, ne nalazi se na pozitivnoj listi lijekova koji se izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje.

Vijesti pišu da su zbog toga buduće majke prinuđene da lijek kupuju u privatnim apotekama, gdje kutija od 20 tableta, koja u većini slučajeva ne traje duže od četiri dana, košta oko osam EUR.

„Utrogestan, koliko sam razumijela ljekare, trudnicama se propisuje i na prvi znak potencijalne opasnosti u početku trudnoće. Iz iskustva drugih trudnica primjećujem da je veoma zastupljen u terapiji, neke ga koriste samo u prva četiri mjeseca, a pojedine trudnice i tokom cijele trudnoće. Adekvatne ili barem podjednako dobre alternative za njega nema, izuzev injekcija progesterona koje se primjenjuju rjeđe ili čak ujedno są Utrogestanom”, ispričala je Podgoričanka koja očekuje bebu.

Ona objašnjava da taj lijek nije jedino što je neophodno uzimati tokom trudnoće, i da uz izdvajanje za vitamine, čajeve, obavljanje pojedinih nalaza u privatnim ordinacijama i slično, ti izdaci značajno opterećuju skromna mjesečna primanja većine budućih majki.

Da bi se Utrogestan morao naći na pozitivnoj listi Fonda, s obzirom da je neophodan u terapiji, smatra i izabrani ginekolog Doma zdravlja dr Milovan Jovanović.

„Utrogestan je hormon progesteron koji se propisuje prilikom održavanja rizičnih trudnoća i uopšte kod problematičnih trudnoća. To je, zapravo, najčešće propisivana terapija kod pacijentkinja, kod kojih postoje simptomi prijetećih pobačaja”, objasnio je on.

Progesteron injekcije koje se izdaju na recept, kako je naveo Jovanović, propisuju se kod pacijentkinja sa blažim simptomima, a nerijetko se koriste i ujedno uz lijek.

Iz Fonda za zdravstvo ne mogu obećati da će se Utrogestan naći na revidiranoj listi ljekova čije je formiranje u toku, ali uvjeravaju da će to biti preloženo Komisiji k9oja o tome odlučuje. Takođe, kako se lijek ne nalazi na pozitivnoj listi, iz Fonda objašnjavaju, da ga nije moguće ni refundirati.

„Na teret Fonda izdaje se progesteron depo injekcioni rastvor, koji se koristi kod habitualnog ili prijetećeg abortusa i kao hormonska supstituciona terapija”, kazali su iz te ustanove.

Iz Fonda objašnjavaju da su izabrani doktori obavezni da se pridržavaju istaknutih oznaka prilikom propisivanja terapije, kao i Pravilnika o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, ali da ujedno imaju pravo da pored lijekova są pozitivne liste, predlože i one druge, za koje ocijene da su neophodni u terapiji pacijenta.

U podgoričkom Domu zdravlja injekcije progesteron nema oko mjesec dana. To potrvđuje i dr Jovanović, ističući da iako nije upoznat sa razlogom, ona je često deficitarna.

„Progesterona izvjesno vrijeme bude, pa ga onda nema određeno vrijeme, pretpostavljam da je problem u nabavci”, objašnjava dr Jovanović. Međutim, u Montefarmu tvrde suprotno, da progesterona ima u dovoljnim količinama.

„Tačno je da te injekcije nije bilo određeni period, ali sada ga imamo u dovoljnim količinama, a zašto ga nema u Domu zdravlja, nijesmo upoznati”, odgovorili su iz Montefarma.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Tesko da mozete uzeti bilo koje tablete koje vam ginekolog prepise na recept,u drzavnim apotekama pretezno nema a u privatnim uvijek ima ali i kostaju dosta.Moj dr mi je prepisao 2vrste vaginaleta kao i kapsule koje sam morala da pijem poslije ciklusa i sapun za intimnu njegu,sve to me je kostalo 34e jer nista nije moglo na recept,danas se covjeku ne isplati da se razboli 🙂

  2. Dobra vijest. Utrogestan se nalazi na bijeloj listi. Nema ga skoro nikad u drzavnim apotekama ali moze se refundirati. Takav je slucaj i sa gynipralom koji takodje uzimam.
    Naime, uz recept od izabranog ginekologa i papira za refundaciju tablete kupite u privatnu apoteku(obavezno trazite i fiskalni i rucno napisani racun) i sve papire predajte u drzavnu apoteku. A oni ce vama dati papire koje morate predati u socijalno. Samo pazite da sve uradite u istom danu jer znaju da ne prihvate papire ako im se ne poklapaju datumi. Jeste komplikovano kao sam djAvo ali ako pijete koliko i ja ove tablete u ovim kolicinama isplati se malo istrcati po gradu ( ili poslati jacu polovinu da to uradi umjesto vas), jer nisu male pare u pitanju.

Leave a Reply