Igre sa obojenim pirinčem

PIŠE: Mama Ana

Pored najprostijeg korišćenja obojenog pirinča kao dlelimične zamjene za igru u pijesku, evo još nekih predloga kako ga možete iskoristiti za igu sa svojim mališanom.

  1. 1. Napravite jednostavnu igračku u kojoj će uživati djeca počev od beba pa do mališana školskog uzrasta. Potrebna vam je mala providna plastična flaša i asortiman sitnih predmeta. Broj i veličinu predmeta prilagodite uzrastu djeteta kome je igračka namijenjena, pa tako za bebe to može biti manji broj krupnijih igračkica. Još neke ideje za sitne predmete su: novčić, kliker, dugme, kockice, tjestenine raznih oblika, sitne perle, minijaturne školjke, … Napunite flašu pirinčem do otprilike 2/3 dubine, a zatim dodajte predmete i dobo protresite. Zatvorite flašu čepom, a čep osigurajte super lijepkom. Za starije mališane igru učinite izazovnijom tako što ćete fotografisati izabrane predmete pre nego što ih stavite u flašu. Trudite su da budu jako sitni. Zatim pozovite dijete da pronađe sve predmete sa liste.
  2. Sa šarenim pirinčem možete zajedno praviti divne slike. Razmutite lijepak sa malo vode i četkicom umočenom u ovu smjesu na papiru iscrtajte željene oblike. Nanesite pirinač na lijepak, sačekajte par sekundi, pa višak pirinča istresite. Naračito lijepe slike možete praviti ako koristite pirinač u različitim bojama, koji nijeste pomiješali. U igri mogu učestvovati i oni najmlađi. Obojite željeni motiv lijepkom na papiru pa neka vaš mališan prstićima nanese pirinač na papir, a zatim neka otkrije koji se to oblik skriva u pirinču.
  3. Ukoliko su vašim mališanima dosadile slagalice, sakrijte djelove od nekoliko manjih slagalica u posudu sa pirinčem, pa izazovite mališane da tragaju za djelovima u pirinču i završe sve slagalice.
  4. Eksperimentišite sa magnetizmom. U posudu sa pirinčem dodajte sitne metalne predmete, spajalice, sitne šrafove, ključeve, i dobro ih sakrijete. Dajte djetetu naki jaki magnet i neka pecanje počne. Da bi lekciju učinili još učinkovitijom, dodajte i nekoliko predmeta koje magnet ne privlači, pa pitajte mališane zašto oni nijesu privučeni magnetom (plastični, drveni, stakleni predmeti, predmeti od tekstila…).

Uživajte!

www.mamenakafepauzi.blogspot.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply