Obojeni pirinač

PIŠE: Mama Ana

Jedna velika posuda napunjena pirinčem može biti pravi spas u danima kada je nemoguće mališane izvesti napolje. Tad pirinač postaje odlična zamjena za igru u pijesku, što je mališanima, uglavnom, omiljena igra u parkiću.

Da dovoljno napunite jednu veću plastičnu posudu potrebno je oko 1,5 do 2 kilograma pirinča, što nije tako veliki izdatak, posebno kad se uzme u obzir da će vam ta količina dugo potrajati. Pirinač će biti još primamljiviji ako ga obojite, što uopšte nije teško, ako slijedite sljedeća uputstva:

U kese za zamrzivač odvojte po čašu pirinča. U svaku kesu dodajte par kapi prehrambene boje. Što više različitih boja odaberete, pirinač će biti šareniji. Zatim dodajte i po par kapi alkohola. Svaku kesu zavežite i dobro protresite dok se pirinač potpuno ne obloži bojom. Zatim ga prospite na neki ravni sud, na primjer pleh, i ostavite da se osuši. Ukoliko ne želite da se boje pomiješaju, sušite ih i čuvajte posebno. Inače, kad se pirinač osuši, za šta mu neće trebati dugo, prespite ga u veliku plastičnu posudu i čuvajte poklopljenog.

Prije početka igre, potrudite se da mjesto na kom će stajati pirinač zaštitite velikim peškirom ili ćebetom, jer ne želite da vam se pirinač raspe po cijeloj kući. Dodajte kašike, lijevak, prazne flaše, hvataljke ili gomilu sitnih predmeta i pustite svog mališana da do mile volje presipa, prosipa, zatrpava i otkopava. Možete im ponuditi male bagere i kamiončiće i tako napraviti mini gradilište.

Mališani će svakako biti oduševljeni, a pored dobre zabave, igra sa pirinčem je odliča senzorna aktivnost koja pruža djeci dosta vježbe u preciznom rukovanju stvarima iz svakodnevnog okruženja, za koje vjerovatno inače nemaju puno prilika.

U narednom tekstu ćemo vam dati još predloga za igru sa obojenim pirinčem.

www.mamenakafepauzi.blogspot.com

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply