Alkohol lako dostupan

Mali broj maloljetnika u Crnoj Gori može posvjedočiti da im je neko u kaficima i klubovima tražio ličnu kartu prije nego naruče alkoholno piće, ili kada u prodavnicama i na trafikama kupuju cigarete. Lica mlađa od 18 godina, kako ih zakoni opisuju, uglavnom slobodno mogu kupiti, naručivati i piti alkohol i pušiti u kafićima, ali i na javnim mjestima, iako je i to zabranjeno.

Na neadekvatno rješavanje problema točenja alkohola maloljetnicima nedavno je podsjetila vijest da je u Podgorici dječak od 14 godina nađen na klupi u alkoholisanom stanju, a kasnije su mu u bolnici dijagnostifikovali teško trovanje alkoholom. Šta je dječak u kasnim večernjim satima, radio na klupi, ko mu je služio alkohol, hoće li neko da odgovara za to, pitanja su koja se postavljaju nakon čitanja ovakve informacije. Vijesti su objavile da je u posljednje tri godine registrovano desetak slučajeva teškog trovanja alkoholom mlađe djece.

U Urgentnom centru Kliničkog centra Crne Gore kažu da najviše djece u alkoholisanom stanju primaju četvrtkom, petkom i subotom i to najčešće ljeti. Veliki broj njih između 16 i 17 godina završi u Urgentnom na ispiranju želuca, a nije mali ni broj djevojčica koje zbog pijanstva zatraže pomoć u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Ljekari tvrde da se djeca najčešće napiju na privatnim žurkama i da godišnje ljekari Urgentnog cetra evidentiraju i do deset takvih slučajeva.

Točenje alkohola maloljetnicima je zabranjeno Zakonom o turizmu, koji propisuje i da o tome pravno društvo, pravno lice i preduzetnik u ugostiteljskom objektu moraju na vidnom mjestu istaći pisano obavještenje. Za točenje alkohola maloljetnim osobama plaća se kazna od 550 do 3,3 hiljade EUR.  Ako se prilikom izricanja kazni utvrdi da je ugostitelj u posljednjih godinu pravnosnazno kažnjen za te prekršaje, uz novčanu kaznu mu se izriče i zaštitna mjera zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti na 12 mjeseci.

U Podgorici su nedavno zatvorena dva lokala – Stara Podgorica i Od sumraka do svitanja, upravo zbog točenja alkohola maloljetnicima. Turistička inspekcija je da zbog služenja alkohola grupi od pet maloljetnika, naložila vlasniku da zatvori poznati lokal.

Inspekcijske službe su od 1. januara kontrolisale 53 ugostiteljska objekta, a u pet lokala zatekli su osoblje kako poslužuje alkohol osobama mlađim od 18 godina. Inspektori su izdali rješenje o zabrani točenja alkohola maloljetnim licima, izrečene su dvije mandatne kazne od 330 eura i tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

U Turističkoj organizaciji pojašnjavaju da su inspektori pokušavali da djeluju preventivno, ali blaže mjere nijesu dale očekivane rezultate zbog čega su počeli da zatvaraju lokale.

Zamjenik Ombudusmana za prava djeteta Nevenka Stanković smatra da bi Turistička inspekcija trebalo da pojača kontrolu točenja alkoholnih pića maloljetnicima u ugostiteljskim objektima. Ona je objasnila da njihova institucija djeluje onda kada se stranka javi jer su njena prava ugrožena. “Konkretno, ovakvi slučajevi nijesu prijavljeni ali, kada bi došlo do dalje zloupotrebe, Ombudsman bi reagovao”, kazala je ona.

Socijalni radnik iz Centra za socijalni rad u Baru, Dajana Vujisić Vuksanović smatra da sve relevantne institucije, lokalne zajednice, mediji i škole moraju da se uključe i međusobno sarađuju da bi se formirala zdrava populacija.

Ona je agenciji MINA kazala da bi dobra organizacija u saradnji, plasiranje programa edukativnog karaktera, osnaživanje vaspitnog uticaja škole i medijsko plasiranje pozitivnih vrijednosti pomoglo u prevenciji tog problema.

Prma njenim riječima, uprkos zakonskim ograničenjima kada su maloljetnici u pitanju, alkohol je lako dostupan, a posebno zloupotrijebljen tokom adolescentnog perioda.

“To neke mlade ljude kasnije direktno uvodi u zavisnost. Taj turbulentni period odrastanja i procesa sazrijevanja, je često obilježen prekomjernim konzumiranjem alkohola, različitim povodima ali, često, sa teškim posljedicama“, rekla je onanavela je ona.

Nazalost, rekla je Vujisić – Vuksanović, nije rijetkost da djeca mlađeg uzrasta, dok su još u osnovnoj skoli, počnu sa ispijanjem prvih količina alkohola.

Ona se često se u radu sa maloletnicima koji su počinili neki prekršaj ili krivično djelo, srijeće sa izjavama da je djelo počinjeno pod djejstvom alkohola.

„Interesantno je da roditelji takva priznanja najčešće proprate verbalnom podrškom svog podmlatka, nekada ne skrivajući ponos zbog toga. Takav stav daje utemeljenje rađanju jedne patologije, a sam po sebi govori o funkcionalnosti porodice i njenim vaspitnim potencijalima“, ocijenila je Vujisić – Vuksanović.

Porodica umnogome određuje i definiše budući status svojih mladih članova, zbog čega se od nje očekuje najveća odgovornost. Posledice neadekvatnog roditeljskog funkcionisanja ogledaju se u vaspitnoj zapuštenosti djece, koja dovodi do asocijalnih ispada, skitnje, nepohađanja nastave, korišćenja alkohola i narkotika, ali i kriminogenog ponašanja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply