Vježbe fine motorike

PIŠE: Mama ANA

Sve više roditelja primjećuje da njihova djeca predškolskog i ranog školskog uzrasta uopšte nijesu zainteresovana za pisanje. Video igrice i računari su postali dječja najmilija zabava, a crtanje, bojenje, pisanje su često potpuno zanemareni.

Ipak, ukoliko vaš predškolarac nije zainetresovan za olovku i papir, ima puno drugih načina da mu ”doskočite” da kroz igru pripremi mišiće šake za zadatak pisanja. Danas vam predlažem pregršt aktivnosti koje se fokusiraju upravo na razvoj fine motorike.

 1. Plastelin ili tijesto za igru: Kako da sami pripremite tijesto pogledajte ovdje. Od opreme dodajte još i modlice, bezbjedne noževe, male oklagije,i pokažite im kako da od tijesta naprave loptu ili glistu. .

2. Igre sa vodom: uz činijice, sunđer, pipetu, bocu sa raspršivačem, plastične čaše i flaše, djeca će se ne samo sjajno zabavljati, već i razvijati mišiće šake.

3. Vježbe praktičnog života: pokažite djeci kako da otkopčaju i zakopčaju rajsferšlus na jakni, kako da prometnu dugme kroz rupicu na košulji, kako da oljušte kuvano jaje, otvore teglu, otključaju katanac, odšrafe šraf, zapertlaju cipele …

4. Makaze i papir: neka djeci uvek na raspolaganju budu časopisi iz kojih mogu izrezivati fotografije, papir u boji i bezbjedne makaze za djecu.

5. Iskoristite isječeni papir i pravite kolaže lijepeći komadiće papira na unaprijed iscrtanom šablonu.

6. Nema djeteta koje ne voli naljepnice. Sakupljajte čak i one koje dijele uz kupovinu u supermarketima.

7. Igra sitnim kockama ne samo da pospješuje kreativnost, već pomaže i boljoj koordinaciji ruku.

8. Slagalice. Sa mlađom djecom počnite sa onim slagalicama kod kojih se umeće cijela slika. Kasnije neka pokušaju da sastave slagalicu od šest, pa deset, pa dvadeset djelova…

9. Pisanje po pijesku, soli, palenti,… Raširite tanki sloj soli po nekoj velikoj plitkoj posudi, na primjer, plehu iz rerne. Pokažite djeci kako da prstićima iscrtavaju linije, oblike i slova. Ova aktivnost je, povrh svega i sjajna senzorna zanimacija.

10. Nizanje perlica ili makarona na konac. Na jedan kraj konca pričvrstite dugme. Dajte djeci činijicu sa bušnom tjesteninom i neka pravljenje nakita od tjestenina počne.

11.Napravite karte za šivenje: Na tvrđi karton zalijepite neku veću, lijepu sliku. Bušačem za papir probušite rupe po obodu slike. Pokažite djeci kako se šije, provlačeći pertlu sa jedne, pa sa druge strane slike.

12. I na kraju, video igrice. Rukovanje mišem i tastaturom takođe iziskuje dobru motoriku šake, tako da, uz pažljiv odabir i ograničeno vrijeme za računarom, dozvolite djeci i ovu vrstu zabave.

http://mamenakafepauzi.blogspot.com

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply