Konačno, crnogorski roditeljski portal

Piše: Duško MIHAILOVIĆ

Prošlo je 13 godina od kako je prvi modemski hand-shake zazvrjao u Crnoj Gori. Tada je Yahoo bio primitivni direktorijum, a Google nije ni postojao, pa mogu reći da je internet generalno, a ne samo u Crnoj Gori, bio u pelenama. Od tada se mnogo toga promijenilo. Kada sam negdje 2001. ili ’02., ne sjećam se precizno, počeo da se ozbiljno zanimam za internet tehnologije i tehnike stvaranja na web-u, a na čemu se mogu zahvaliti Institutu za medije na tada ukazanom povjerenju da me se pošalje na obuku za trenera za online novinarstvo i multimediju, u Crnoj Gori je bilo svega oko par hiljada internet priključaka.

Prije neki dan me na radiju (da još uvijek slušam radio radije nego li gledam TV dnevnik) obradovao podatak da imamo preko 50 hiljada ADSL priključaka plus nekih 7 hiljada ovih drugih, a od toga svega oko 90 odsto ili preko 50 hiljada tih priključaka su u domaćinstvima. Nije idealno, ali je mnogo bolje nego što je bilo samo par godina unazad i više nego dovoljno da se stvaralačka energija usmjeri u projekat na čijim ste stranicama upravo sada.

Kada smo Kristina i ja 2004. godine išekivali našeg prvijenca, prvi put smo se kao budući roditelji našli u potrebi za prijeko potrebnim informacijama: što, kako i kad treba raditi…. Našli smo ih, naravno, u knjižari i na internetu. To se naravno nastavilo i sa drugim i sa trećim djetetom. Sjećam se čak i komentara koji su stizali iz naših familija te 2004. a koji su bili tipa: “Bože, oni đecu podižu sa interneta”, “Ada mi nismo imali internet, pa ste vi zdravi i pravi”.

Bilo je tu naravno i ničim izazvanih komšinica sa starim provjerenim tzv. “ne valja se” informacijama tipa: “Gledam vas nešto komšija… ja kad sam N….. rodila, $eđela sam kući 40 dana, a vidim vi već šetate sa ženom. Ne valja se to, komšija…”.

I tako, da skratim priču… poslije troje djece rodio se i portal Roditelji.me, prvi i jedini roditeljski portal u Crnoj Gori sa ciljem da prvi put umreži sve crnogorske roditelje. Fokus cijelog projekta biće na socijalnom/društvenom umrežavanju a na osnovu razvoja snažne roditeljske online zajednice uz upotrebu web 2.0 interaktivnih tehnologija  i servisa.

Cijenimo će da ovaj projekat imati veliki uticaj na, u Crnoj Gori nerazvijenu i neorganizovanu roditeljsku zajednicu i da će stoga veoma brzo postati jedna od najjaktivnijh online zajednica u Crnoj Gori.

Koristim ovu priliku (konačno se i meni ukazala šansa da izgovorim ovu tipično političarsku frazu) da pozovem sve vas… roditelje, očeve i majke, da se uključite u ovaj projekat…. da komentarišete tekstove, učestvujete u diskusijama na forumima i da nam šaljete svoje prijedloge i priloge. Registracija na webiste je jednostavna, a ako već imate  i Facebook nalog, čak svedena na samo jedan klik.

Do sljedećeg “klika”, budite pozdravljeni i posjetite našu Facebook stranicu za redovan update.

Comments

  1. Dobar dan svima!
    Gledajuci Jutarnji program zainteresovali ste me da se registrujem i pridruzim svim roditeljima koji su na ovom portalu.Zelim vam srecan i uspjesan rad a roditeljima da se sto vise ukljucuju i druze ne samo zbog problema koji su svakodnevno prisutni u nasim zivotima vec i zbog lijepih trenutaka roditeljstva.Sve najbolje!!

Leave a Reply