Raste broj porođaja carskim rezom

carski rezNa Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) broj porođaja koji se završe carskim rezom konstatno raste, i prošle godine su činili oko 22 odsto ukupnog broja porođaja.

Direktorica Klinike, Snežana Crnogorac saopštila je da je na Klinici prošle godine bilo 3.143 porođaja, od čega je 681 završeno carskim rezom.

„U cijelom svijetu je posljednjih decenija došlo do višestrukog uvećanja broja carskih rezova, pa i u Crnoj Gori, a na mnogim klinikama u okruženju njihov broj prešao je 30 odsto“, kazala je Crnogorac agenciji MINA.

Prema njenim riječima, više faktora odgovorno je za uvećanje broja porođaja putem carskog reza.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo liječi i završava porođaj kod najvećeg broja trudnica sa visoko rizičnim trudnoćama iz cijele Crne Gore, koje se zbog ugroženosti majke i ploda češće završavaju carskim rezom, pojasnila je Crnogorac.

Ona je pojasnila da se pacijentkinje kod kojih je prvi porođaj završen carskim rezom, u najvećem broju slučajeva tako porode i u sljedećoj trudnoći.

Jedan od faktora koji doprinosi većem broju carskih rezova i taj što sve veći broj trudnica odlaže porođaj poslije 35 godine života.

„Moram da kažem da je sve veći broj trudnica koje žele i traže carski rez kao način završavanja porođaja. eophodno je da postoje indikacije, odnosno medicinski razlozi da se pristupi njegovom izvođenju“, rekla je Crnogorac.

Direktorica GAK-a tvrdi da u nekim državama carski rez radi i na zahtjev trudnice, I svi veći medicinski skupovi na kojima se govori o trudnoći i porođaju razmatraju to pitanje, činjenice za i protiv te mogućnosti.

Ljekari kažu da carski rez ima prednost kao način završavanja porođaja kod stanja koja ugrožavaju plod u materici, a ne postoje povoljni uslovi za vaginalni porođaj. Taj način završavanja porođaja ima predsnost i kod trudnica koje imaju prednjaćeču posteljicu ili tumor koji se postavlja ispred ploda, kao i u slučajevima kada je plod poprečno postavljen.

Crnogorac je objasnila da vaginalni porođaj nosi manje komplikacija po majku od operativnog, a smatra se poželjnim za plod u svim slučajevima kada za to postoje povoljni uslovi.

„U svima već navedenim slučajevima, kada je ustanovljen rizik za majku ili plod, carski rez je metoda izbora“, navela je Crnogorac.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply