Posmatrajte bebu, a ne vagu

PIŠE: Pedijatar, Jay Gordon
PREVELA: Aleksandra Vujisić

plavooka beba sisaZvuči jednostavno, zar ne? Pa ipak, upoznao sam mnogo mama čije su bebe izgledale zdravo, sisale dobro, odgovarale razvojnim fazama, ali su one ipak izgubile povjerenje u dojenje jer im je neko rekao da težina njihove bebe ne odgovara nekakvoj tabeli. Ta osoba je posmatrala vagu i tabele, a ne bebu.

U prvih 24-72 časa po rođenju bebe obično izgube 3-10% porođajne težine, a zatim je povrate u naredne 2 do 3 sedmice. Ukoliko majka primi veće količine infuzije tokom porođaja beba se može roditi “teža” usljed nakupljene tečnosti. Takođe, težina može biti nešto veća i ukoliko je beba mjerena neposredno prije nego što je prvi put mokrila. Razlika u težini može biti svega nekoliko desetina grama, ali često se roditeljima kaže da treba da brinu ukoliko je na kontroli dvije sedmice nakon rođenja bebina težina nekoliko desetina grama manja od porođajne.

Još jedan veoma čest problem na ranim kontrolama javlja se kada beba ne dobija na težini onoliko koliko ljekara smatra da je “normalan prirast težine”.

Ne postoji univerzalno pravilo o normalnom prirastu težine i on varira od 113 do 226 grama nedjeljno. Neke bebe imaju genetske predispozicije da budu mnogo sitnije ili krupnije od drugih. Kako u prvom pasusu navedoh: jednostavan koncept, zar ne?

Ukoliko su vam rekli da bebin prirast težine nije odgovarajući, dobro pogledajte sljedeća pitanja:

  • Da li vaša beba rado sisa?
  • Da li vaša beba normalno mokri i ima dovoljno stolica?
  • Da li je bebin urin svijetle/vrlo blijede žute boje?
  • Da li su bebine oči bistre i beba uspostavlja kontakt očima?
  • Da li je bebina koža zdrave boje i dobrog opšteg izgleda?
  • Da li beba snažno pomjera ruke i noge?
  • Da li bebi rastu nokti?
  • Da li beba uspješno dostiže razvojne faze?
  • Da li je bebino opšte stanje dobro i da li djeluje zadovoljno?
  • Da, bebe dosta spavaju, ali da li je u periodima budnosti beba zainteresovana za spoljnji svijet?

Ukoliko ste potvrdno odgovorili na prethodna pitanja, onda bi trebalo da odgovorite na dva veoma važna pitanja koja “tabele” zanemaruju:

  •  Koliko je visoka mama?
  • Koliko je visok tata?

Ukoliko bi vas neko pitao koliku tjelesnu težinu treba da ima muškarac od 33 godine, vjerovatno bi mu se nasmijali. Opcije zavise od visine, građe, etničke pripadnosti i brojnih drugih faktora. Pa ipak, od beba se očekuje da se uklope u tabele koje se distribuiraju širom svijeta, bez obzira na genetiku, izbor ishrane ili bilo šta drugo.

Problemi s dojenjem koji mogu uzrokovati slab prirast težine postoje; jedan od najčešćih problema s dojenjem u prvim nedjeljama je da beba ne prihvata dojku kako treba. Ovaj se problem lako rješava uz adekvatnu pomoć. U najboljem slučaju, dojenje treba da posmatra iskusan ekspert za laktaciju već dan ili dva nakon bebinog rođenja. Dobre bolnice imaju u svom osoblju ove savjetnike za dojenje, a ukoliko vaša bolnica nema molim vas stupite u kontakt sa savjetnikom za dojenje u toku prvih 12 časova bebinog životaOvo je veoma važan korak u roditeljstvu i ne treba ga preskakati.

Ukoliko postoje problemi s dojenjem, nikada ne treba na njih odgovarati davanjem formule, već traženjem najboljeg mogućeg savjeta i podrške. Pronađite kvalitetnu podršku uživo, a ako to nije moguće onda i na internetu. Nema ničeg boljeg nego da pronađete iskusnog eksperta za dojenje da posmatra vas i vašu bebu i pruži vam pomoć i ohrabrenje koje vam je potrebno i koje zaslužujete. Često se dešava da su majke i bebe uskraćene za iskustvo dojenja i benefite koji mogu spasiti život i spriječiti bolesti samo zato što smo mi ljekari istrenirani da više gledamo vagu nego bebu.

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply