Dojenje i gledanje na sat

Kind mit der UhrPIŠE: Nancy Mohrbacher, konsultant za laktaciju

Sat ima veoma značajnu ulogu u mnogim porodicama u kojima mame doje. Kada dobiju bebu, neki roditelji počinju da brinu o sljedećem:

  • Koliko minuta treba dojiti bebu?
  • Koliko vremena treba da prođe između hranjenja bebe?
  • Koliko najduže beba treba da spava?

Da li se treba fokusirati na vrijeme u toku ranih sedmica dojenja?

Šta nam govore minuti provedeni dojeći bebu?

Jedna česta preporuka je da vaša beba sisa najmanje 10-15 minuta na svakoj dojci pri svakom podoju. Ali to nije uvijek moguće.

Jedna majka i beba koje sam upoznala tokom svoje prakse su mi posebno na umu. Ta majka mi se obratila govoreći o problemima u dojenju koje ima sa njenom ćerkom starom 5 dana. Beba je rođena sa samo 2.300 kilograma i sisala je samo na jednoj dojci 5 minuta prije nego što sasvim prekine. Takođe je jednu dojku u potpunosti odbijala. Dogovorile smo se da dođem kod njih kući i ponesem svoju vagu. Za razliku od vaga u radnjama za bebe, ova je bila tako precizna da je mogla pouzdano izmjeriti bebin unos mlijeka pri dojenju.

Prvo sam izmjerila njenu djevojčicu potpuno obučenu radi neke početne mjere. Koristeći male trikove da bi je postavili na dojku, uspjeli smo da je ubijedimo da uzme dojku koju je prethodno odbijala. Posmatrala sam je za vrijeme dojenja. Nijesam primijetila pokrete vilice i nijesam čula nikakvo gutanje. I zaista, nakon 5 minuta, beba je odbila majčinu dojku i više nije željela da nastavi.

Opet sam je stavila na vagu i na moje iznenađenje vidjela sam da je popila 60 ml mlijeka, više mlijeka nego što većina beba ovog uzrasta unosi u toku dojenja (za bebe od 5 dana, prosječni unos mlijeka po podoju iznosi oko 30 ml.)

Kada je majka uvidjela da je njena beba tako brza i efikasna u sisanju, laknulo joj je. Njena beba je bila dobro.

Kasnije tog dana, posjetila sam drugu majku i njenog sina starog 10 dana. Ova majka je bila zabrinuta jer je njen mali dječak sisao više vremena nego što joj je rečeno da je normalno, oko 55 minuta pri svakom hranjenju. Ovog puta moja vaga je pokazala da je unio istu količinu mlijeka (60 ml) za 55 minuta kao što je prethodna djevojčica unijela ranije tog dana za 5 minuta. Za razliku od ove djevojčice koja brzo sisa, beba dječak se sporo hranio.

Koliko minuta bebu treba dojiti? Ne postoji jednostavan odgovor. Baš kao i odrasli, neke bebe brzo jedu, dok druge sporije. Vrijeme koje vaša beba provede sisajući ne govori ništa o količini mlijeka koju unosi. U prosjeku, većini novorođenčadi je potrebno negdje između 5 i 55 minuta da završi sa sisanjem. I kod beba koje brzo završe sa sisanjem i kod onih koje su sporije se smjenjuju periodi pokretanja vilice i pravljenja pauza. Vremenom, većina beba postane brža i uspješnija pri dojenju, tako da kako rastu, one bebe koje se sporo hrane obično ubrzavaju i dobijaju istu količinu mlijeka (ili čak više mlijeka) za kraće vrijeme.

Takođe, kao i odrasli, vaša beba može biti gladnija u toku jednog podoja nego što je u toku drugog, tako da to što se vaša beba hrani brže ili sporije nije razlog za brigu. To je savršeno normalno. I to što beba ponekad sisa samo na jednoj dojci, a nekad želi preći i na drugu dojku je takođe savršeno normalno.

Da li vrijeme između hranjenja ukazuje na nešto?

Ne baš. Najvažnija stvar na koju se treba fokusirati jeste koliko puta dnevno vaša beba sisa. (Računajte da je jedan podoj podoj bilo koje dužine na jednoj ili obije dojke poslije kog slijedi pauza od najmanje 30 minuta.)

Većina malih beba traži da sisa najmanje 8 do 12 puta svakog dana, ali mnogi roditelji smatraju da to znači da njihova beba treba da sisa na svaka 2 do 3 sata. Dok vaša beba ne napuni 40 dana, redovno vrijeme za hranjenje nije ustaljeno.

Iz tog razloga, neće vam pomoći fokusiranje na to kada je beba posljednji put nahranjena. U bilo koje vrijeme da beba nagovještava da je gladna pretpostavite da je opet vrijeme za dojenje. Da, čak i ako je prošlo 10 minuta. Ako beba izgleda kao da je opet gladna odmah nakon hranjenja, ne brinite da ćete je prejesti i ne smatrajte da je to zbog vaše loše proizvodnje mlijeka. To je samo ono što sve bebe rade. To je način na koji vam vaša beba pomaže da stvarate adekvatnu zalihu mlijeka.

Nema nikakve koristi u pokušaju da učinite da periodi između hranjenja budu duži. Bebe nemaju smisao za vrijeme, a odlaganje hranjenja može samo da doda stres u vašem životu. Ako vaša beba izgleda kao da želi da je nahranite ili je uznemirena, probajte da je prvo nahranite, i ako to ne pomogne, pređite na druge metode. Kako beba raste i postaje zrelija (i njen stomak raste i može da zadrži više mlijeka), prirodno će početi da se pridržava rasporeda hranjenja. Vi ne morate da radite ništa da bi do toga došlo.

Koliko dugo beba treba da spava?

Počev od druge noći nakon rođenja, nemojte se iznenaditi ako vaša beba počne da traži da sisa baš u vrijeme kada namjeravate da idete na spavanje. Mnoge bebe ne razlikuju dan od noći, pa iz tog razloga da biste se odmorili najbolje je da spavate kada beba spava tako da ste odmorni i spremni za hranjenje tokom noći.

Nije neuobičajeno da novorođenče odspava 4-5 sati, ali to se najčešće dešava u toku dana. Sve dok vaša beba ima najmanje 8 podoja u toku dana i lijepo dobija na težini nema razloga da budite bebu da biste je nahranili.

Obično je potrebno nekoliko sedmica da se vaš i bebin unutrašnji časovnik usklade. Da ubrzate ovaj proces, pokušajte da svedete stimulacije na minimum tokom noći (svijetla prigušena, bez buke, bez mijenjanja pelena osim ako je beba imala stolicu). Tokom dana možete uključiti više svjetlosti, zvukova, promjene pelena, i vrlo brzo, beba će tokom noći duže spavati.

Imajte povjerenja u svoju sposobnost da proizvodite dovoljno mlijeka

Raspored hranjenja bebe nije odraz vaše proizvodnje mlijeka. Ali postoje drugi načini da saznate dobija li vaša beba mlijeko koje joj je potrebno. Njene stolica je jedan od znakova. Ako dojenje protiče dobro, stolica vaše bebe će se promijeniti iz crne u zelenu za oko tri dana i iz zelene u žutu za 4 ili 5 dana. Bebino dobijanje na težini je najbolji način da utvrdite da li je adekvatan unos mlijeka i količina vašeg mlijeka.

Kada pričamo o dojenju i gledanju na sat, imajte na umu da dojenje postoji na svijetu mnogo duže od časovnika. Drugim riječima, ne treba vam sat da bi dojenje teklo kako treba. Ponekad previše fokusiranja na vrijeme može čak da uzrokuje skretanje fokusa sa onog što je zaista bitno.

Vaša beba će vam reći sve što treba da znate. Preporuke pedijatara koji podržavaju dojenje su dojite beba na zahtjev, a ne prema rasporedu. Ne dozvolite da vam sat odvlači pažnju. Umjesto toga, posmatrajte i vjerujte svojoj bebi.

Izvor: Nancy Mohrbacher
Prevela: Bojana Rajković

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply