Posmatrajte bebu, a ne vagu

breastfeeding,Nekoliko važnih primjera:

Bebina porođajna težina:  4,423 kg

Težina 36 sati nakon porođaja: 4,140 kg

Upoznao sam majke koje su bile ohrabrivane da daju formulu zato što „nemaju mlijeka, beba je gladna i gubi težinu”. Kada beba dobro izgleda i sisa na 1-3 sata, a mamine bradavice nisu iritirane –  nema potrebe za preduzimanjem bilo čega drugog do češćeg dojenja. Mijenjati dojke na otprilike svakih 5 minuta i sačekati dan ili dva da mlijeko nadođe. Beba koja je žedna jače sisa i nije ni u kakvoj opasnosti. Beba kojoj se ponudi formula ili voda neće sisati tako jako i mamino samopouzdanje (kao i zaliha mlijeka) će biti ugroženi. Ovoj majki je potrebna jedino podrška eksperta koji će potvrditi da beba pravilno prihvata dojku.

Ista beba, kontrola nakon dvije sedmice: 4,252 kg

Zanemarujući činjenicu da ovo čini prirast od otprilike 110-120 gr u odnosu na bebinu težinu 36 sati nakon rođenja, neki pedijatri će preporučiti uvođenje formule. Ponovo, posmatrajte dojenje i ukoliko je sve u redu, ne brinite. Žedna beba koja ima žuticu i tamno žuti urin je već drugačiji slučaj i tu je potrebno više pomoći oko dojenja. Ni ovakvoj bebi i dalje nije potrebna formula. Treba se postarati da majka pije dovoljno vode, doji često bez tačno utvrđene satnice (po zahtjevu, a na 1-3 sata) i dobije pomoć pri postavljanju bebe na grudi, posebno ako su joj bradavice iritirane.

Ista beba, kontrola sa 6 mjeseci: 6,803 kg

Konsultovanje oko dojenja je bilo uspješno tokom prvih sedmica zahvaljujući tome što je majka pronašla pametnog ljekara koji je podržava i bila odlučna da hrani svoju bebu na najbolji način. Ova velika beba (4,423 kg na rođenju, sjećate se?)je na kontroli sa 4 mjeseca imala 5,896 kg i sada ima 6,803 kg. Ljekar vodi računa i vidi da ni mama ni tata nijesu krupni – tabele posmatra tek nakon bebe, i nije zabrinut što je beba sa veoma visokim perecentilama na rođenju pala na niže tokom mjeseci.

Mislim da ću završiti sa ovim srećnim scenariom.

Da zaključim, bebe koje doje, čiji je urin svijetle boje i imaju dovoljno mokrih pelena u prvim nedjeljama života skoro uvijek su dobro. Ne mogu se sjetiti da sam pregledao bebu čije je slabije dobijanje u prve 2 do 6 sedmica života bio jedini znak da postoji problem.

Starije bebe, uzrasta 2-12 mjeseci, napreduju različitim ritmom. Tjelesna težina nije glavni kriterijum dobrog zdravlja. Razvojne faze, interakcija sa roditeljima i dr. znaci su mnogo značajniji. Nemojte dozvoliti da vas ubijede da dajete formulu bebi koja je dobro. Potražite pomoć za dojenje i koristite druge kriterijume.

Izvor: http://drjaygordon.com

 

Pages: 1 2

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply