Pravilan položaj je izuzetno važan za dojenje, naučite ga

skica dojenjeKad se kaže «ispravan položaj pri dojenju», misli se na dvije stvari:

  1. kako majka drži bebu,
  2. kako su bebina usta postavljena na dojci.

Osnovna stvar pri držanju bebe je da vam izabrani položaj bude udoban pa se možete opustiti pri dojenju.

A od toga kako beba «hvata» dojku može zavisiti učinkovitost dojenja pa je vrlo važno naučiti koji je pravilan položaj bebinih usta na dojci.

Kako držati bebu

U svim položajima je važno da ste opušteni, imate dobar oslonac za leđa, ruke itd. jer ako dojenje krene u napetom položaju, morate tako ostati, na primjer, sljedećih 20 minuta pa će vam biti sve teže i teže.

Nadalje, važno je da je beba dovoljno blizu dojke. Bebu se može podbočiti jastucima ako je potrebno. Ne smije se vući samo bebina glava prema dojci, nego cijela beba, i to okrenuta i glavom i grudima i stomakom prema mami.

Dobro je mijenjati položaje, pogotovo u prvim mjesecima, jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu pa se mijenja i intenzitet izvlačenja mlijeka iz pojedinih mliječnih kanala i  smanjuje se opasnost od začepljenja.

Ležeći položaj

Ovim položajem će većina mama krenuti u dojenje. Još u bolnici, kada ste umorni i kada vas možda boli rana od epiziotomije, bilo kada kasnije kad vam treba malo odmora, i naravno po noći, u ovom položaju se možete vrlo udobno namjestiti.

Lezite bočno, bebu takođe okrenite da leži bočno prema vama. Da rasteretite kičmu možete se poslužiti jastucima: jednim koji podupire leđa i drugim koji je ispod koljena gornje noge. I bebu možete iza leđa poduprijeti jastukom.

Ako npr. ležite na na desnom boku, onda desnom rukom možete privući bebu k sebi, a lijevom pridržavati i namjestiti dojku.

Položaj kolijevke

To je najčešći položaj pri dojenju, pogotovo nakon što se mama i beba već usklade i malo ojačaju.

Sjedite uspravno, a bebu držite u svom naručju kao u kolijevci. Trebate imati dobar oslonac za leđa i ramena. Ako fotelja nije dobro oblikovana, stavite jastuk iza donjeg dijela leđa. Nemojte se savijati prema naprijed, jer tako opterećujete kičmu, ali niti prema nazad jer tako mlijeko sporije teče (osim u posebnim slučajevima kad majka ima jak mlaz mlijeka pa se mora malo nasloniti unazad da se beba ne zagrcava). Trebate imati i dobar oslonac za laktove kako teret bebe ne bi bio na vašoj ruci. Ruka na kojoj je beba bi trebala biti opuštena. Možete zbog toga staviti i jastuk u krilo, a na njega svoju ruku na kojoj je beba. Vrlo su zgodni «jastuci za dojenje» koji su u obliku slova ‘U’ savijeni oko vašeg stomaka pa istovremeno imate oslonac za laktove i oslonac za ruku na kojoj leži beba. Ponekad je zgodno ispod nogu na podu imati nešto, kako bi se koljena malo podignula.

Ako beba sisa npr. na desnoj dojci, položite je na svoju desnu ruku, glavu i leđa na podlakticu, a guzu na dlan. Lijevom rukom možete pridržavati dojku. Beba mora cijelim tijelom biti okrenuta prema vama (ne smije izvrtati glavu), njeno uvo, rame i bok u jednoj ravni. Kad je pogledate, vidite je bočno. Bebina koljena moraju biti privučena tik do vas. Pazite na bebinu ručicu na kojoj leži da ne bude neugodno savijena.

Unakrsni hvat u položaju kolijevke

Ovaj se položaj razlikuje od položaja kolijevke u tome da ruke zamijene uloge. Npr. kad beba sisa na desnoj dojci, onda leži na lijevoj ruci, guza i leđa na podlaktici, a glavica na vašem dlanu. Desnom rukom onda možete pridržavati i namještati dojku.

Na ovaj je način lakše namještati bebinu glavu i pravilno pridržavati dojku. Bolja je i preglednost. Zbog toga je taj položaj dobar kad još učite prihvatanje dojke i za malene bebe. Kad beba dobro prihvati dojku, možete polagano zamijeniti ruke, jer je položaj kolijevke ugodniji za duž dojenje.

Položaj fudbalske lopte

(ime je nastalo u SAD-u, misli se na američki fudbal u kojem se lopta drži ispod ruke)

U ovom položaju držite bebu sa strane ispod svoje nadlaktice. Slično kao u unakrsnom hvatu kolijevke, samo je beba pomaknuta na drugu dojku, stomak i noge su joj pomaknuti bočno od vas. Ispod bebe bi trebao da bude jastuk da joj nos bude u ravni vaše bradavice.

U ovom položaju jako dobra preglednost dojke i bebinih usta pa je dobar za učenje prihvatćanja dojke, i za malene i prijevremeno rođene bebe ili majke s većim dojkama. Dobar je i za bebe koje se vole savijati prema naprijed. Osim toga, ovaj položaj je koristan da bi se promijenio pritisak na bradavicu ako imate oštećenja, ili da bi se bolje ispraznili mliječni kanalići s spoljašnje strane dojke (prema bebinoj bradi).

Koji položaj upotrijebiti u specifičnim situacijama?

Kod epiziotomije:

  • ležeći položaj.

Kod carskog reza, da beba ne pritiska stomak:

  • ležeći položaj;
  • položaj nogometne lopte.

Kod sitnih i prerano rođenih beba, kod beba koje imaju problema s hvatanjem dojke (zbog bolje preglednosti):

  • unakrsni hvat kolijevke;
  • položaj fudbalske lopte.

Kod oštećenja bradavica:

  • mijenjati položaje, tako da bebine desni ne pritiskaju mjesto oštećenja.

Kod začepljenja kanal i mastitisa:

  • mijenjati položaje, tako da je bebina brada okrenuta prema mjestu začepljenja (tako bolje isprazni taj dio);
  • položaj u koje bebu postavite na dekicu na pod, a vi ste četveronoške nagnuti nad nju – tako gravitacija pomaže pri pražnjenju kanalića, a možete se okrenuti u bilo kojem smjeru, bebinom bradom prema mjestu začepljenja.

Kod prejakog refleksa otpuštanja mlijeka:

  • sjedeći položaj u kojem ste malo nagnuti unazad, tako da mlijeko ne curi prema dolje bebi u usta;
  • ležeći položaj, ili čak da legnete na leđa, a beba na vama i odozgo sisa (kod jakog mlaza).

Kako rukom pridržavati dojku

U bilo kojem položaju za dojenje trebalo biste rukom pridržavati svoju dojku kako bi beba mogla pravilno uhvatiti bradavicu i areolu. Morate paziti da su prsti dovoljno udaljeni od areole, da ne smetaju bebinim ustima. Ako su vam dojke izrazito velike, možete sebi pomoći tako da ih držite stavljajući smotanu pelenu ili ručnik ispod njih.

Postoji nekoliko načina na koje možete pridržavati dojku:

C-hvat  –  palac je s gornje strane, a ostala četiri prsta s donje strane dojke, tako da zajedno formiraju slovo C. Ako je dojka velika, ili ako su bradavica i areola veliki u odnosu na bebina usta, možete lagano stisnuti prste da vrh dojke postane ovalan i sasvim malo zakrenuti prema gore, jer beba mora dobro zahvatiti s donje strane.

U-hvat  –  započinje tako da majka postavi četiri prsta (osim palca) ispod dojke, ravno priljubljene, a zatim spusti lakat tako da kažiprst i ostali prsti klize vetikalno s jedne strane dojke, a palac vertikalno s druge strane dojke. Ovaj hvat je pogodan samo za položaj kolijevke i obrnuti položaj kolijevke, a zgodan je zbog preglednosti.

Hvat makazice – kažiprst se postavi iznad areole, a srednji prst ispod. Ovaj hvat mogu koristiti samo majke koje mogu dovoljno raširiti ta dva prsta, jer inače prsti smetaju bebinim ustima kod prihvatanja dojke. Kod učenja dojenja ovaj se hvat ne preporučuje.

Kako beba pravilno hvata dojku

Način na koji beba zahvati bradavicu i areolu jako je važan za nekoliko stvari kod dojenja:

Kao prvo, ako položaj nije dobar, beba neće moći izvući dovoljnu količinu mlijeka i dobro napredovati. Može se dogoditi da je beba tokom dana “stalno na dojci”, ali ako ima pogrešnu tehniku dojenja zbog lošeg položaja usta, neće moći dovoljno pojesti!!

Nadalje, nepravilan položaj može majci uzrokovati bol u bradavici i oštećenja bradavice (ragade).

Da bi beba pravilno uhvatila dojku, mora jako široko otvoriti usta prije nego prione na dojku. Bebe imaju refleks koji tome služi: kad im bradavicom ili prstom dotaknete usta, ili po obrazu blizu usta, beba se okrene na tu stranu otvorenih usta, tražeći dojku (rooting refleks). Možete pripomoći bebi u otvaranju usta tako da ponavljate riječ otvori jasnim glasom i da sama otvara usta, jer čak i novorođenčad pokušava imitirati izraze lica majke. Ako bebi baš i ne ide otvaranje usta, možete kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku lagano pritisnuti bebinu bradu prema dolje (ili palcem ako ne pridržavate dojku).

Nakon što je beba jako otvorila usta, trebate brzim pokretom privući bebu i staviti joj u usta što veći dio bradavice i areole.

Pravilno postavljena bebina usta:

  • Cijela bradavica duboko u ustima i velik dio areole u ustima (u zavisnosti od veličine areole), bebine desni moraju preći iza baze bradavice.
  • Važno je da beba dobro uhvati s donje strane, što znači da bradavica ne mora biti centrirana kod stavljanja u bebina usta, nego malo usmjerena prema gore. Beba prvo dotakne dojku donjom pa onda gornjom usnom, ali u brzini možda to nećete stići primijetiti. Bebina gornja usna kod sisanja manje radi nego donja. Dok gornja služi samo kao uporište, donja izvodi ritmičke pokrete sisanja.
  • Jezik mora biti ispod bradavice, ispružen, a može se i malo vidjeti između donje usne i bradavice.
  • Usne trebaju biti izvrnute prema van, tj. trebate vidjeti rozi dio usana.
  • Bebin nos i brada moraju dodirivati dojku, ili biti udaljeni samo milimetar-dva.

Ako nije uspjelo, laganim stavljanjem prsta u kraj bebinih usta trebate osloboditi pritisak kojim se beba drži za dojku, nakon toga lagano izvući dojku, pa probati ponovo. Nikako nemojte odvajati bebu od dojke tako da je samo vučete, a da prvo je oslobodite pritisak, jer beba stvarno jako vuče i takvo odvajanje može biti bolno i može oštetiti bradavicu.

Kako prepoznati je li beba dobro uhvatila dojku?

Može se prepoznati po izostanku bola, po tome što beba efikasno i zadovoljno guta i izazove normalan refleks otpuštanja mlijeka.

Dojenje krene brzim neujednačenim pokretima sisanja. Nakon nekoliko sekundi do minuta, pokrene se refleks otpuštanja mlijeka ili let-down. Tada beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mlijeko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primijetiti i lagano pomjeranje bebinih ušiju i kože oko sljepoočnica. Uz to se u tišini može i čuti gutanje kao “kaa”-stop-“kaa”-stop-“kaa”… Beba mora bar nekoliko minuta po podoju gutati na ovaj način.

Ako za razliku od ovog zvuka čujete “coktanje” (glasnije), to znači da beba nije pravilno uhvatila bradavicu i da treba pokušati ponovo.

Ako su vam dojke prepune ili kod ravnih bradavica, teško je bebu pravilno postaviti na grudi. Kod prepunih dojki može pomoći malo izmlazanja prije dojenja, da bar vrh dojke omekša da ga beba može uhvatiti. Osim toga, u oba slučaja možete staviti nešto hladno na bradavicu (smrvljeni led u gazi ili gazu ohlađenu u zamrzivaču), tako da se prirodno bradavica stisne i izbaci prema van.

Ako je bradavica uvučena, tj. ne izbacuje se prema van na nadražaj, onda vam mogu pomoći sistemi za izvlačenje bradavica koji se drže na njoj neko vrijeme prije podoja.

Upotreba varalica i bočica može uzrokovati da beba odjednom ne zna pravilno uhvatiti dojku. Ne otvori usta dovoljno jako i ne prione dovoljno snažno na dojku, a ako mlijeko odmah ne krene, ispusti dojku i buni se. To nije nešto trajno, može se prevladati vašom upornošću za dan-dva.

Izvor: Roda.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply