SAVJETNICI ODGOVARAJU: Šta uraditi kada se djetetu savjetuje odlaganje početka školovanja?

Situacija roditelja:

Majka je pozvala Roditeljsku liniju da bi dobila savjet o upisu u školu. Njeno dijete na testiranju nije pokazalo nivo spremnosti koji je potreban za početak školovanja. Od psihologa i pedagoga, dobila je predlog da sačeka još godinu. Majka ne zna da li je to u redu, i kako će dalje uticati na dijete. Takođe, zabrinuta je, jer to nije očekivala.

Odgovor Stručnog tima pročitajte na sajtu roditeljske SOS linije

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Dobro je da postoje psiholozi i pedagozi koji znaju dati i ovakav savjet.Mozda dijete socijalno i emotivno nije spremno za skolu i tada su odlaganjem svi na dobitku-prvenstveno dijete i porodica…No problem je sto veliki dio roditelja ovaj momenat posmatra kao dio utakmice-zar nije bolje da tu “utakmicu” dijete igra kada bude spremno…I rezultati ce biti bolji i lakse ce se sve postici.

  2. U toliko bolje, sto vase dijete ide sledece godine u skolu. Velika je razlika kod djece. Ne moze biti jednako dijete koje je u januaru napunilo 6 godina i ono dijete koje u novembru puni 6 godina. Razlika je velika, a djeca su razlicita. Zato pustite svoje dijete da najljepsu godinu djetinjstva provede u igri. Sama pomisao da ima nepunih 6 godina i da sjedi cetiri sata u klupi,dovoljna je. Nas sistem reforme nije kroz igru, nego odma ucenje!!

    • Tačno tako,mi smo svojevoljno odlozili početak prošle godine,i tek ove završava prvi i to spreman,zreo,odgovoran. Godina dana je velika baš za taj uzrast,i svi koji su bili suprotnog mišljenja tad kazu mi da su grešku napravili što i oni nijesu pokušali da odlože.

  3. ne bih to shvatala tako strasno. a i dete treba pripremiti da je moguce da i do toga dodje te da nije smak sveta, naprotiv! igrace se jos godinu dana, po malo i uciti i poci naredne u skolu…

  4. Mogu da razumijem majku i situaciju. Da budem iskrena, veoma sam se plašila rezultata testiranja i sama. U toj situaciji, naročito ukoliko majka nije očekivala ovakvu procjenu, pokušala bih u drugoj skoli, da čujem još jedno mišljenje. Ako bi se i tamo dobio isti savjet – odložila bih. Odlaganje upisa i nije tako rijetko, kako se čini roditeljima koji nijesu čuli. Nekada to traže roditelji jer lično procjenjuju, a saglasi se i psiholog, nekad savjetuju vaspitači… Sjetimo se da smo se mi upisivali sa punih 7, ili 7 i po. No ovo je onaj trenutak kad roditelj poredi, pa se možda sjekira – razumijem jer bih se isto osjećala, ali potpuno je pogrešno! Treba razmišljati kako je djetetu i njegovom ličnom tempu- najprijatnije i najbolje!!!

Leave a Reply