Iličković tvrdi da su prava korisnica ozbiljno narušena

Foto: Vijesti

Prava korisnica naknade za majke trje i više djece su “ozbiljno narušena” ocijenio je danas sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković u toku rasprave o ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

On smatra da se od institucija očekuje da poštuju građane.

Ustavni sud Crne Gore zaključio je danas da su izmjene Zakona u skladu su sa Ustavom, a tokom diskusije su čuli različiti stavovi o tom pitanju.

Iličković smatra da je o Dopunama Zakona iz 2015. trebalo raspravljati prije nego je situacija eskalirala i ispostavilo se da je broj korisnica sa oko 5.000 povećan na 22.000.

Kazao je da je trebalo pokrenuti privremene mjere zaštite, te da je Ustavni sud imao i sam ovlaštenja da na osnovu procjene donese mjere koje bi spriječile sve što se kasnije dogadjalo.

Iličković je kazao i da parlament, iako je bio u obavezi, nije utvrdio javni interes zbog kojeg su uslijedile Izmjene i dopune Zakona, kojim su naknade umanjene.

Sudija Milorad Gogić je podsjetio da su korisnice naknada pravo ostvarile na osnovu zakona prema kojem su one definisane kao “doživotno” davanje. Izmjenama i dopunama, kako je rekao, taj termin je izbrisan.

Korisnicama je Izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti iz januara, 2016, garantovano davanje u iznosu od 70, odnosno 40 odsto prosječne neto zarade ostvarene u godini koja prethodni godini ostvarivanja tog prava.

Zakonom o Izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, koji je usvojen krajem 2016, Vlada je izbrisala termin „doživotne“, definisala fiksan iznos naknada i umanjila ih sa 336 na 264, odnosno sa 192 na 144 eura.

Gogić i Iličković smatraju da je u pitanju kršenje prava na svojinu, odnosno mirno uživanje imovine.

Naknade se, prema riječima Gogića, mogu smatrati imovinom i da ona je smanjenjem ugrožena.

Podsjetili su da je, prema podacima Monstata, pravo na naknadu steklo 4.100 žena iz radnog odnosa, odnosno 4.700 onih koje su se odrekle penzije u korist ovog davanja.

Gogić objašnjava da su žene koje su prihvatile naknadu vjerovale u zakon, na osnovu kojeg su ostvarile to pravo i koji im je u tom trenutku garantovao da je njihovo pravo “doživotno”.

“Zakon je to tako postavio”, rekao je on.

Govoreći o Izmjenama Zakona, on je rekao i da se definicijom da se pravo na naknade “nastavlja”, ne može smatrati “doživotnim”.

“To nije isto. Ako se nastavlja, može i da se prekine”, rekao je on.

Korisnice naknada za troje i vise djece večeras u 18 časova održaće vanrednu konferenciju za novinare povodom odluke Ustavnog suda da su Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su umanjene naknade majkama, u skladu su sa Ustavom.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Žene, ne mrzite se! Vi, kojima više smeta druga žena koja se bori za svoja prava nego svi političari koje ste birale a nisu vas zaštitili. Vi, koje prebacujete krivicu na druge žene za sve za šta se same niste (iz)borile, ostavite se sijanja mržnje! Jer, mrzeći njih, mrzite same sebe.

Leave a Reply