Režim priprema za todlerski maraton

todlerPIŠE: Mama Mara, Lilihipsteri blog

Unaprijed se izvinjavamo što ne prevodimo ovo englesko “toddler“. Prosto, navikli smo svi da koristimo tu riječ kad govorimo o „novim dometima u roditeljstvu“ za koje smo saznali preko interneta, a i mnogo je komplikovano pisati „dijete uzrasta od godinu do tri ili četiri godine“.

Eto, tako, u našem carstvu trenutno vladaju dva todlera. Zapravo, jedna todlerka i jedna trinejdžerka, kako se to popularno zove. (Jupi, još malo pa ulazimo u mirne vode nakon četvrtog rođendana. Barem tako obećavaju iskusniji).

Čini mi se da je ovaj period u odgoju djece upravo najzahtjevniji za roditelje. Nije da se ne plašim puberteta, tinejdžerskih dana, prvih izlazaka, pa na kraju krajeva i samog polaska u školu i onda svađa, rasprava i neprospavanih noći, ali ovaj todlerski period je izgleda fizički najzahtjevniji. Barem mi moje tijelo tako govori. Treba mi odmora i malo vremena za sebe.

Skoro sam se smijala u sitne sate, strahujući da ne probudim neko od svojih todlerskih čedovišta, tekstu jedne savjetnice u roditeljstvu na ovu temu. Na njenoj Fejsbuk stranici povela se upravo ovakva diskusija: da li je todlerski period za roditelje najteži period u odgoju? Da bi dočarala kako izgleda život sa todlerom, sastavila je rutinu priprema za maraton sa todlerima jer – baš tako taj period i izgleda. Kao maraton. A režim priprema je sledeći.

  1. Navijte sat da zvoni tokom noći:
    a)     na tri sata triput nedjeljno.
    b)     jednom tokom noći, dvaput nedjeljno.
    c)     nasumice tokom ostalih noći.

Pošto sat zazvoni, ustanite i prošetajte se po stanu tri puta. Nakon toga lezite u krevet na dva minuta pa ustanite i prošetajte se još tri puta. Jednom nedjeljno probajte da tokom šetnje u mraku pronađete čistu posteljinu, vježbe radi.

  1. E, da, navijte sat da zvoni u 5 ujutru. To vam je novo vrijeme buđenja. Obavezno odaberite sat sa najglasnijim, najiritantnijim signalom za buđenje.
  2. Svaki put kada krenete da sjednete na kauč, skočite i potrčite da dodirnete šteker. Uradite tri ponavljanja. Nakon tri ponavljanja, sjedite na kauč i naglas pročitajte istu dječju knjigu četiri puta zaredom.
  3. Svaki put kada osjetite glad, navijte sat na trideset minuta i jedite nakon isteka tog vremena.

(Eh, trideset minuta! Navijte ga na dva sata ako hoćete stvarno iskustvo. Ili preskočite doručak. Ma i ručak.)

  1. Jedite hljeb i džem dva puta dnevno dvije nedelje zaredom. I špagete za večeru tri dana zaredom. (Obavezno probajte i špagete od juče za, recimo, ručak sjutradan.)
  2. Pijte dvije čaše vode dnevno.
  3. Nemojte ići u ve-ce čim se probudite i trpite dok ne krenete na posao.
  4. Svakoga dana, bar dva sata, hodajte povijenih leđa dodirujući pod rukama.
  5. Barem jednom dnevno izađite u park, nađite goluba i jurite ga okolo.
  6. Završite sve obaveze po kući i pripremu obroka za deset minuta.
  7. Ili jednostavno čistite kuću jednom mjesečno.
  8. Ako imate mačku ili psa ljubimca, probajte da ga uvučete i izvučete iz skafandera tri puta dnevno. Ako nemate ljubimca, probajte da napunite balon vodom pa da ga ubacite u jaknu a da ne pukne.
  9. Napravite plejlistu za trening sa sledećim rečenicama i pustite glasno: „JA, JA, JA…“, „NE VOLIM TE“, „NE, NE, NE…“, „DAJ, DAJ, DAJ…“
  10. Vježbajte svoje glasovne mogućnosti tako što ćete svoju plejlistu pojačati na najjače dok pokušavate da tokom večere razgovarate sa partnerom.
  11. Da biste se pripremili za nasumične letjeće projektile, neka vaš partner ili prijatelj neočekivano zamahuje na vas punom čašom vode (poštedećemo vas mlijeka), tanjirom hrane ili krekera.
  12. Barem pet puta dnevno udarite se teškim predmetom u koljeno, stomak ili glavu. Nakon tih pet puta, još dva puta se udarite direktno u čelo.
  13. Pronosajte dvije sportske torbe, punu čašu vode, džak od 10 kg krompira, kišobran i svoju tašnu dva kruga po kraju.
  14. Napunite korpu sitnim predmetima i razbacajte ih po dnevnoj sobi svake noći. Sve ih pokupite pred spavanje. (Bar jednom nedjeljno, ostavite ih rasute da biste neki od njih nagazili u nekoj od onih noćnih šetnji sa početka.)

Imate li nešto da dodate?

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply