Organizacija dječjeg rođendana

Piše: Valerija Rodek, diplomirani pedagog

S obzirom da djeca najviše vole da proslave svoj rođendan sa mnogo prijatelja, udovoljite željama malog slavljenika i organizujte bučni i veseli rođendansku zabavu.

S pripremama, naravno, udruženi sa slavljenikom, započnite mjesec dana ranije. Tokom organizovanja uvažavajte mišljenje i želje djeteta koliko god je to moguće, a posebno kada je riječ o listi pozvanih gostiju. Otprilike tri sedmice prije proslave pošaljite pozivnice, na kojima nikako nemojte zaboraviti zamoliti pozvane da do određenog roka jave hoće li ili neće doći na zabavu. Sedmicu prije održavanja proslave napravite listu namirnica, dekoracija i svega onoga što morate nabaviti i organizovati.

Pri odabiru dekoracija i jelovnika potrudite se da sve bude što šarenije i što maštovitije (kako bi se svidjelo djeci), ali i što jednostavnije za vas. Zahvaljujući ovom pravilu sve će mame i tate, pa tako i one koje hvata panika već i pri pomisli na obaveze koje ih očekuju, uspjeti svom djetetu prirediti rođendan iz snova i cijelo vrijeme ostati cool.

Za vrlo jednostavno, ali i vrlo efektno dekorisanje nabavite što više balona u omiljenim bojama svog djeteta. Objesite ih o plafon, bacajte po podu ili na neki drugi način ukrasite prostor. Na balone napišite imena gostiju i pričvrstiti ih na naslone stolica na kojima će sjedjti. Stolicu slavljenika uz pomoć balona i ukrasnog papira pretvorite u raskošni kraljevski prijesto. U bojama balona neka budu i papirni ili plastični stolnjaci, salvete, tanjiri i čaše i ostali ukrasi koje ćete kasnije jednostavno baciti.

I u izboru jela oslonite se na ponudu iz supermarketa i svoju maštu. Na primjer, od kupovnih podloga za tortu, voća iz kompota i šlaga i raznobojnih bombona ili gotovih ukrasa za kolače složite rođendansku tortu koja može biti čak i na sprat. I muffine koje djeca posebno vole, pretvorite u primamljive rođendanske kolače. Najprije ih iz običnih premjestite u raznobojne papirne ukrasne korpice, a potom uljepšajte prelivima i ukrasima za kolače. Djeca će uživati i u neobičnim ražnjićima pa na drvene štapiće naizmjenično nanižite kockice hljeba, sira i šunke, kolutiće različitih šunki i povrća, male paradajščiće i kuglice sira mozzarella. Možete pripremiti i slatke ražnjiće, za koje upotrijebite različito voće narezano na kockice, kriške i kolutiće i posebno dekorativne kuglice od lubenica ili dinja.

Isto tako, negazirane voćne sokove poslužite u raznobojnim papirnim ili plastičnim čašama ukrašenim kriškama voća, slamčicama i papirnatim ukrasima za koktele. U planiranju jelovnika nemojte zaboraviti uvažiti eventualne drugačije prehrambene navike malih zvanica i tada u dogovoru s roditeljima pripremite poseban, na primjer, vegetarijanski jelovnik.

Kako su za uspjeh rođendanskog slavlja važne i zabavne aktivnosti, i njih zajedno s djetetom pomno isplanirajte. Uz igre, ples i slične aktivnosti primjerene uzrastu djece, organizujte i nešto posebno, kao na primjer bioskopsku predstavu. Nabavite neki noviji dječji film i pripremite ulaznice, a u sobi s televizorom stvorite pravu kino atmosferu. Zamračite prostoriju, posložite stolice ili po podu nabacajte jastuke i, naravno, ponudite kokice. Za kraj nemojte zaboraviti ni na male, zaista male poklone koje će gosti ponijeti kući. U tu svrhu u papirnate vrećice u boji stavite nekoliko bombona i balona kojima možete dodati, na primjer, i zanimljivu olovku, oštraljku ili gumicu za brisanje. Ili još jednostavnije, djeci na kraju zabave podijelite naduvane balone koji su preživjeli slavlje.

Kada su dekoracije stola u pitanju još nešto. Dječji rođendani jednostavno pozivaju na veliko šarenilo! Ne morate paziti ni na kakva pravila (osim sigurnosnih, naravno): što više boja, neobičnih uzoraka i ukrasića, to bolje!

Prugasti stolnjaci podnijeće puno više otisaka čokoladnih prstića i mrvica od sendviča od običnih, bijelih.

Za još ideja može posjetiti sajt: http://klaun.org/ideje-za-rodjendan.html

Izvor: www.coolinarika.com

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply