Kako izabrati sto i stolice za učenje?

BeFunky_child-writing-with-books-and-desk-lamp.jpg

PIŠE: Snežana Milanović, Visoki strukovni fizioterapeut

Početak školskih obaveza podrazumijeva i pronalaženje mjesta u domu za učenje đaka,  a da bi bilo adekvatno potrebno je da roditelji povedu računa o nekim detaljima koji se odnose na sto i stolice koje će djeca koristiti.

Pri izboru radnog stola i stolice treba voditi računa da odgovaraju uzrastu djeteta. Nikako nemojte kupovati veći nameštaj zato što će dijete za nekoliko godina prerasti onaj koji bi mu trenutno odgovarao, jer to bi bilo isto kao kada bi nosilo cipele tri broja veće jer će mu narasti noga.

Kada dijete sjedi stopala treba čitavom površinom da budu na podu. Ako je dijete malo i ne dohvata nogama pod možete da postavite klupicu ispod stola. Natkoljenice i potkoljenice treba da budu pod pravim uglom, a laktovi na radnoj površini dok piše, a da pri to ne povija leđa.

Koji radni sto i stolica se preporučuju?

Najpogodniji stolovi i stolice su oni koji mogu da se podešavaju i tako prate rast djeteta. Djeca istog uzrasta nisu iste građe, visine, dužina ruku i nogu se razlikuju što onemogućava većinu da pravilno sjedi na istoj stolici i za istim stolom.

Posljedice neadekvatnih radnih stolova i stolica

Loša stolica ne može da dovede do strukturalnih deformiteta kičme ali kako je kičmeni stub za 50% opterećeniji u sjedećem položaju u odnosu na stojeći može doprinijeti lošim navikama u držanju, slabljenju muskulature što dovodi do napetosti u mišićima i bolova u leđima. Kada radni sto i stolica ne odgovaraju uzrastu djeteta, ono se vrpolji, nije skoncentrisano dok radi domaće zadatke, što za posledicu ima loše ocjene u školi.

Kako birati radni sto i stolicu?

Dobro je da može da se podešava nagib naslona za leđa jer to olakšava dugotrajno sjedenje. Kada je naslon čvrst dolazi do zamora leđnih mišića što dovodi do bolova. Ovo se može izbjeći postavljanjem jastučeta u nivou krsta na običnoj stolici ili promjenom nagiba dijela na kome se sjedi i naslona stolice.

Isto važi i za naslone za ruke, dobro je da imaju mogućnost podešavanja po visini i na spolja i unutra zavisno od toga šta dijete radi za radnim stolom, piše, crta, radi za računarom ili uči.

Sto treba da bude visine koja obezbjeđuje da knjige i sveske budu na oko 30cm od visine očiju. To se obezbjeđuje stolovima sa radnom pločom kojoj se podešava nagib u zavisnosti od trenutne aktivnosti koju dijete ima. Ergonomski namještaj omogućava zauzimanje pravilnog položaja jednostavnom promjenom položaja tijela djeteta.

Ako niste u mogućnosti da nabavite radni sto i stolicu, izdvojite nešto od postojećeg namještaja u kući, prilagodite ga i namijenite isključivo djetetu za učenje. To je važno posebno za djecu koja tek polaze u školu i počinju da stvaraju radne navike.

Izvor: mojpedijatar.co.rs

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply