Nekoliko trikova za efikasnije pranje veša

masina za vesAko ste mislili da se pranje veša sastoji od toga da ga jednostavno ubacite u mašinu i dodate deterdžent i omekšivač, prevarili ste se. Naime ako ne pazite na male, ali jako važne trikove, vrlo vjerovatno će vaš veš ostati gotovo jednako prljav kao i prije pranja.

Ovo su neke od najčešćih grešaka prilikom pranja veša:

Koristite previše deterdženta

Ako redovno prilikom pranja veša punite mjericu za deterdžent do samoga vrha, radite potpuno pogrešno. Naime veća količina deterdženta ne znači nužno i čistiji veš. Umjesto toga, previše deterdženta može ga učiniti prljavijim. Pretjerana količina deterdženta u bubnju mašine se zajedno sa svom prljavštinom podiže iznad nivoa vode i ne ispira se dobro,  pa veš nije ni čist ni dobro ispran.

Kolika je količina deterdženta onda preporučljiva? Stručnjaci napominju da je sasvim dovoljno napuniti trećinu mjerice deterdženta dok je za baš prljav veš dovoljna polovina mjerice.

Veš perete na preniskoj temperaturi

Mnogi pretpostavljaju da je pranje veša na nižim temperaturama pogodno za skoro sve tkanine, a to je uglavnom tačno i sigurno, samo što je problem što se određeni deterdženti ne rastapaju na nižim temperaturama, odnosno u hladnoj vodi, posebno oni u prašku. Ukoliko perete veš na nižim temperaturama, pažljivo birajte vrstu deterdženta prilikom kupovine i kupujte onaj na kojem je naznačeno da učinkovito pere i pri nižim temperaturama.

Mašinu za veš ne punite na pravilan način

Prilikom stavljanja vrša u mašinu prvo treba da stavite čistiji veš, a tek na samom kraju dodate prljavije komade odjeće. Osim toga, izlijevanje deterdženta direktno na veš uvijek stvara rizik da se deterdžent neće dobro otopiti i isprati, što znači da će odjeća i nakon pranja biti prljava.

Ne razdvajate veš pravilno

Znate li da će, ako u mašinu zajedno ubacite rastegljive helanke za  vježbanje i pamučni gornji dio trenirke koja ima krznenu postavu, vaše helanke dobiti sloj dlačica kojeg se više nikada nećete moći riješiti? Naime rastegljivu garderobu treba uvijek prati samo s ostalom rastegljivom odjećom. I dok se peškiri mogu prati zajedno s drugim pamučnim stvarima, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se nakon pranja ne možete riješiti groznih gutica.

Stavljate previše omekšivača

Omekšivač vešu  daje lijep miris, čini ga znatno mekšim i upravo zbog toga mnogi vole staviti koju mjericu više. Činjenica je da omekšivač ostavlja sloj na vešu, a poseban problem nastaje na peškirima jer taj površinski sloj smanjuje njihovu upijajuću mogućnost. Tečni omekšivači takođe može napraviti mrlje na odjeći, ukoliko tkanina loše reaguje na omekšivač. Zato razmotrite smanjivanje količine omekšivača koji koristite.

Sav veš sušite na istoj temperaturi

Oni koji koriste mašine za sušenje nerijetko bez razmišljanja odaberu neku standardnu opciju sušenja, bez obzira na vrstu veša. To baš i nije preporučljivo, jer se nerijetko događa da osušite veš na prevelikoj temperaturi pa se može skupiti ili oštetiti ili na preniskoj, pa se dugo suši. Ako ne znate koju opciju da odaberete, najbolje odaberite srednju temperaturu sušenja s hlađenjem na kraju, što će spriječiti gužvanje tkanine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply