Kako naučiti dijete da pravilo drži olovku – “krokodilov trik”

Ponekad je zaista teško naučiti dijete na koji način se pravilno drži olovka.

Pravilno držanje olovke je bitno iz mnogo razloga, prije svega da bi se dijete osjećalo prijatno dok piše, a i pravilan “grip” (držanje olovke) utiče na poboljšanje rukopisa, a samim tim i grafomotorike.

Krokodilov trik

Kako bi ovaj “trik” uspio potrebno je da se dijete pretvara da je njegova/njena ruka (dominantna ruka kojom piše) krokodil.

dsc_2751

Zatim otvorite i zatvorite usta krokodilu – on je mnogo gladan i želi da pojede olovku! Stavite olovku na donju vilicu krokodila (palac) i zatvorite usta strašnog krokodila.   🙂

dsc_2752

Kako krokodil nije oduševljen da jede olovku, ne voli njen ukus, on se namršti (pokažite ovu ekspresiju i na licu). Krokodil napući svoja usta u obliku slova “O” i stiska olovku u zubima. I eto pravilnog položaja za držanje olovke 🙂
dsc_2753

Ukoliko dijete nastavi da se bori sa držanjem olovke, postoje različiti pomoćni držači (navlake, hvataljke). Svaki od njih pomaže osobi da drži olovku što pravilnije i olakšava pisanje na drugačiji način (ispravlja nepravilno držanje olovke, omogućava manji pritisak prstiju, sprječava da olovka klizi iz prstiju i sl). Odgovara svim vrstama olovaka, bojici kao i mnogim alatima za crtanje.

Preporuka je da se ne koriste držači malog obima, jer lako mogu da skliznu sa olovke, a dešava se da još više zbune dijete gdje i kako da drži olovku.

dsc_2749Izvor: Pitajte defektologa
SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply