Dvije škole prekršile zakon anketom za prvake

anketa

Kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) utvrdili su da dvije podgoričke osnovne škole nijesu radile u skladu sa zakonom kada su prvacima dijelili upitnik o njihovim ličnim podacima koji je trebalo da popune njihovi roditelji.

Upitnike su dijele škole “Štampar Makarije” i “Radojica Perović”. Uprave škola je interesovalo koje obrazovanje imaju roditelji, koji im je puni naziv zanimanja, gdje trenutno rade, da li žive u svojoj kući ili stanu, ili su podstanari.

U školama pitaju i što ne bi smjeli

Kako je za Pobjedu rekao predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj, škole su bez saglasnosti Ministarstva prosvjete dijelile sporni upitnik za koji je utvrđeno da „zadire u lični integritet i privatnost“.

Školama je dat rok od 30 dana da izmijene obrazac prilikom testiranja djece, ali i da donesu pravilnik o načinu označavanja i zaštite posebne kategorije ličnih podataka, kao i da dostave obavještenje Agenciji o formiranoj zbirki ličnih podataka – personalni dosije učenika na propisanom obrascu.

O dijeljenju upitnika u osnovnim školama pisale su dnevne novine Vijesti.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Mi smo takodje dobili slicne papirice na pocetku treceg razreda ove godine, pitanja su bila koja je strucna sprema roditelja, gdje rade i slicno….moje misljenje je da je to nepotrebno ispitivanje, ali smo ipak ispunili upitnik.

  2. Jedino mi “skripe” trece i cetvrto pitanje, narocito “koliko ces da mi platis da ti cuvam dijete popodne” (prim prev.) 😂
    Ostalo su neophodne informacije. Ne bas GDJE roditelji rade, ali zasigurno da li i koje je radno vrijeme….

  3. Pa mislim da su ti formulari oduzimanje vremena i zadiranje u privatnost a imate ih prilikom upisa djece u skolu vjerovatno isti u svim opstinama! Pitanja su za nevjerovat tipa iz koliko brakova ste dobili dvoje djece?! I mnoga druga koja nazalost nisam slikala…

  4. Upitnici postoje prvenstveno zbog socijalnog kartona ucenika i formiranja odjeljenja, i zato se traže podaci o strucnoj spremi roditelja, da se ne bi stvarala tzv.”elitna” odjeljenja. Takođe, pojedina pitanja koja se odnose na materijalnu i socijalnu pomoć postavlaju se zbog dijeljenja besplatnih udzbenika, izleta, ekskurzija , i sl. Doduse, neka stvarno zalaze u privatnost, ali ovakvi upitnici su bili i prije 20 godina, pa se nije stvarala buka oko toga.

  5. Bolje da se roditelji pozabave vaspitanjem svoje dece. A upitnike mogu da ignorisu uvek. Niko im ne bi izbacio dete iz skole da su odbili da popune ovakav,ili slican, papiric. Kad posalju dete sa telefonom od 500€ vrednosti, onda se ne sekiraju sto su sami sebe i dete etiketirali kao burzujsku elitu. Ima se, moze se, pa nek se to i vidi. A ovo je zadiranje u privatnost.
    Bolestan narod. Totalno.

Leave a Reply