Dvije škole prekršile zakon anketom za prvake

anketa

Kontrolori Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) utvrdili su da dvije podgoričke osnovne škole nijesu radile u skladu sa zakonom kada su prvacima dijelili upitnik o njihovim ličnim podacima koji je trebalo da popune njihovi roditelji.

Upitnike su dijele škole “Štampar Makarije” i “Radojica Perović”. Uprave škola je interesovalo koje obrazovanje imaju roditelji, koji im je puni naziv zanimanja, gdje trenutno rade, da li žive u svojoj kući ili stanu, ili su podstanari.

U školama pitaju i što ne bi smjeli

Kako je za Pobjedu rekao predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj, škole su bez saglasnosti Ministarstva prosvjete dijelile sporni upitnik za koji je utvrđeno da „zadire u lični integritet i privatnost“.

Školama je dat rok od 30 dana da izmijene obrazac prilikom testiranja djece, ali i da donesu pravilnik o načinu označavanja i zaštite posebne kategorije ličnih podataka, kao i da dostave obavještenje Agenciji o formiranoj zbirki ličnih podataka – personalni dosije učenika na propisanom obrascu.

O dijeljenju upitnika u osnovnim školama pisale su dnevne novine Vijesti.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Mi smo takodje dobili slicne papirice na pocetku treceg razreda ove godine, pitanja su bila koja je strucna sprema roditelja, gdje rade i slicno….moje misljenje je da je to nepotrebno ispitivanje, ali smo ipak ispunili upitnik.

  2. Jedino mi “skripe” trece i cetvrto pitanje, narocito “koliko ces da mi platis da ti cuvam dijete popodne” (prim prev.) 😂
    Ostalo su neophodne informacije. Ne bas GDJE roditelji rade, ali zasigurno da li i koje je radno vrijeme….

  3. Pa mislim da su ti formulari oduzimanje vremena i zadiranje u privatnost a imate ih prilikom upisa djece u skolu vjerovatno isti u svim opstinama! Pitanja su za nevjerovat tipa iz koliko brakova ste dobili dvoje djece?! I mnoga druga koja nazalost nisam slikala…

  4. Upitnici postoje prvenstveno zbog socijalnog kartona ucenika i formiranja odjeljenja, i zato se traže podaci o strucnoj spremi roditelja, da se ne bi stvarala tzv.”elitna” odjeljenja. Takođe, pojedina pitanja koja se odnose na materijalnu i socijalnu pomoć postavlaju se zbog dijeljenja besplatnih udzbenika, izleta, ekskurzija , i sl. Doduse, neka stvarno zalaze u privatnost, ali ovakvi upitnici su bili i prije 20 godina, pa se nije stvarala buka oko toga.

  5. Bolje da se roditelji pozabave vaspitanjem svoje dece. A upitnike mogu da ignorisu uvek. Niko im ne bi izbacio dete iz skole da su odbili da popune ovakav,ili slican, papiric. Kad posalju dete sa telefonom od 500€ vrednosti, onda se ne sekiraju sto su sami sebe i dete etiketirali kao burzujsku elitu. Ima se, moze se, pa nek se to i vidi. A ovo je zadiranje u privatnost.
    Bolestan narod. Totalno.

Leave a Reply