Trudni ste u toku ljeta! Šta je važno da znate?

ljetotrudnoca

Trudnoća je, kao što svi znamo, posebno stanje, a kada svojim krajem “zakači” ljeto, umije da bude još posebnija. To je i razumljivo kada znamo da je metabolizam trudnica za oko 20 odsto brži i temperatura tijela za 0.50C viša u odnosu na žene koje nisu trudne. Najčešći problemi “ljetnjih” trudnica su dehidratacija, otečene noge, osjetljiva koža i problemi sa spavanjem. Sa druge strane, trudnoća u ljetnjim mjesecima ima i svoje prednosti –  ljeto ne pogoduje virusima pa je samim tim i mogućnost obolijjevanja od virusnih infekcija znatno manja u odnosu na druge periode u godini, manja je mogućnost povrede usled hodanja jer nema klizavice, a i lakše je prilagoditi odijevanje.

O čemu sve treba da vode računa i kako da se ponašaju, piše ginekolog Ranko Medan:

Osnovni savjeti

U ljetnjim mjesecima trudnice treba da izbjegavaju izlaganje suncu, to je najvažnije. Treba da se sklanjaju od sunca, da koriste suncobrane, šešire….I imperativ je konzumiranje dovoljne količine tečnosti, najbolje vode.

Hormoni

Hormon trudnoće progesteron djeluje relaksirajuće na glatku muskulaturu materice, da bi se ona širila i da bi  trudnoća mogla da se razvija. Ista glatka muskulatura je i u zidu krvnih sudova pa progesteron djeluje i na tu muskulaturu da se širi. To dovodi do pada krvnog pritiska. Vrućina ima isto dejstvo kao progesteron pa još više širi krvne sudove. I zato se trudnice osjećaju slabo, umorno i spava im se.

Dehidratacija

Zbog pojačanog gubitka tečnosti znojenjem, jer se trudnice mnogo više znoje od žena koje nisu trudne,  dolazi do dehidratacije. Ako trudnica duže stoji na vrućini, može doći do gubitka svijesti i samim tim do povrede zbog pada. Zato je potrebno da trudnice u ljetnjim mjesecima piju dovoljno tečnosti, što više to bolje.

Što manje sunca!

Trudnice u ljetnjim mjesecima treba da se sklanjaju od sunca u periodu između 11 i 16h. Njihova koža je osjetljivija i može doći do neželjenih reakcija. Svakako savjetujem izbjegavanje stajanja i, kao što sam već rekao, uzimanje  tečnosti. U ljetnjim mjesecima trudnicama se uvijek savjetuje boravak na planini.

Veći oprez za neke trudnice

Vrućine mogu biti opasne za trudnice u smislu da mogu da izazovu probleme koji im u trudnoći nikako ne trebaju. U rizične grupe spadaju malokrvne trudnice, trudnice sa odmaklom trudnoćom i  sa niskim krvnim pritiskom. Probleme mogu imati i buduće mame koje ne unose dovoljno tečnosti i izložene su dogotrajnom stajanju.

Lagana ishrana

U ljetnjim mjesecima trudnicama uvijek savjetujem laganu ishranu sa dosta voća, povrća i tečnosti.

Kupanje u moru da ili ne?

Zdrava trudnoća nije kontraindikacija za kupanje, za plivanje. Ipak, trudnice sa poodmaklom trudnoćom, sa većim stomakom, u trećem trimestru trudnoće savjetujem da ne idu u dublju vodu.

Melasma

Melasma ili hloazma lica je tamnije obojena koža kod trudnica i žena koje uzimaju kontraceptivne pilule ili hormonsku supstitucionu terapiju. Dosta je česta kod trudnica sa svijetlo braon tipom kože koje žive u područjima sa jakim dejstvom sunca. Melasma ne izaziva nikakve druge simptome osim kozmetičke promjene boje kože, pri čemu se hiperpigmentacija pojavljuje na koži obraza, nosa, gornje usne i čela. Takođe je  uobičajena i u premenopauzi. Melanociti-ćelije epidermalnog  dijela kože proizvode pigment melanin. Ženski polni hormoni estrogen i progesteron stimulišu melanocite da proizvode više melanina na dijelu kože izloženom suncu i tada nastaje melasma.

Proširene vene

Mogu da se dese trudnicama ljeti zato što vrućine imaju relaksirajuće dejstvo na glatku muskulaturu krvnih sudova, kao i progesteron, pa to uz kompresiju uvećane materice na vene koje vraćaju krv u srce, dovodi do proširenja vena u donjem dijelu tijela trudnice.

Otoci

Da se ne bi javili otoci ruku i nogu savjetuje se neslana ishrana, izbjegavanje izlaganja suncu i više odmaranja u toku dana. Ipak, ukoliko su otoci uporni i veliki, obavezno je javiti se ljekaru.

Voda

Tokom ljetnjih vrućina, trudnice treba da povećaju unos vode i sokova u organizam kako bi nadoknadile elektrolite koji se gube znojem. Takođe, dovoljan unos vode u organizam smanjuje urinarne infekcije i sprečava zatvor i dehidrataciju tijela koja u trudnoći može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Naime, prije porođaja tijelo trudnice proizvodi hormon pitocin, koji je veoma sličan hormonu koji se luči kada je organizam dehidriran. Dehidrataciju tijelo trudnice shvata kao prisustvo pitocina, što može da dovede do kontrakcija. Zato je bitno da buduće mame piju dovoljno vode, pogotovo u trećem trimestru, jer zbog pojačanih kontrakcija usled dehidratacije može doći do prijevremenog porođaja. Izaberite  izvorsku i mineralnu negaziranu vodu, nezaslađene čajeve i voćne sokove bez dodatog šećera. Neka tečnost ne bude previše hladna.

Ishrana

Preporučuju se voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, začinsko bilje,  riba i plodovi mora, a na  spisku poželjnog je i  maslinovo ulje.

Savjeti

Izbjegavajte:

  • Šetnje po najtoplijem dijelu dana.
  • Za svaki sat koji provedete na otvorenom popijte čašu vode.
  • Naporne aktivnosti na otvorenom, posebno od 10 ujutro do 16 popodne.
  • Koristite kremu za zaštitu od sunčanja s visokim SPF (najmanje 30).
  • Čim osjetite slabost, umor, vrtoglavicu ili veliku žeđ sklonite se u prozračni zatvoreni prostor. Lezite i popijte malo  vode ili tečnosti. Ako se ubrzo ne osjetite bolje zovite ljekara.

Pridržavajte se:

  • Lezite 30 do 60 minuta, ili na kraju radnog dana ili tokom ručka.
  • Dok spavate noge držite na povišenom – tako da postavite zarolani peškir ili ćebe ispod dušeka ispod nogu.
  • Nosite udobne cipele koje su za pola broja veće od vašeg uobičajenog.
  • Hodajte dva ili tri dana nedjeljno rano ujutro ili predveče.
  • Uklonite prstenje koje pritiska prste.

Nikako:

  • Ne nosite usku odjeću
  • Ne stojite na jednom mjestu predugo.
  • Smanjite, ali nemojte sasvim izbaciti so iz ishrane. So sadrži jod koji je važan za zdravlje fetusa.
  • Ne koristite diuretike. Oni mogu uzrokovati gubitak elektrolita što može ugroziti fetus.

Olakšanje

Oticanje nogu kod trudnica je najizraženije  u trećem trimestru, a  pogoršava se u ljetnjem periodu.  Trudnicama se često preporučuje nošenje elastičnih kompresivnih čarapa što je u ljetnjem periodu jako neugodno. Od  pomoći može biti odmaranje sa uzdignutim nogama, tuširanje nogu naizmjenično toplom pa hladnom vodom, mazanje gelova i krema koje hlade. Obratite se  ljekaru ukoliko su noge jako otečene ili je jedna otečena više u odnosu na drugu kao i ukoliko se otoci jave naglo.

Zbog pojačanog znojenja i veće osjetljivosti kože trudnica, ljeti se često javljaju kožni osipi. Održavajte redovno ličnu higijenu, nosite laganu odjeću od prirodnih materijala. U toku dana izbjegavajte mazanje kože kremama i losionima jer oni često  prouzokuju još intenzivnije znojenje. Ispod pazuha i grudi može se posuti talk, radi upijanja znoja.

Probleme sa spavanjem ima veliki broj trudnica. Zato im se preporučuje  fizička aktivnost u toku dana, a u  ljetnjem periodu posebno su pogodne večernje šetnje. Od koristi je i tuširanje mlakom vodom neposredno pred spavanje. Optimalna temperatura u prostoriji u kojoj se spava trebalo bi da bude oko 21 C.

Preporučuje se spavanje na boku.  Prije spavanja treba izbjegavati jaku, začinjenu hranu kao i unos većih količina tečnosti.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Ja sam bila ‘zimska’ trudnica. Porodila sam se u februaru..
    I ono sto me je najvise nerviralo i sve sam ljeto dozivala ;)…je obuvanje..
    Od cizama sam imala da poludim..aj sagni se s 20 kg viska..navuci cizmu i opet se uspravi… 😂😂😂

Leave a Reply