Vaspitavajte dijete koje više voli knjigu od televizije u 5 koraka

knjigatvDjeca danas čitaju manje nego ikad, a vrijeme radije provode gledajući crtane i emisije na TV-u ili igrajući igrice na mobilnom ili tabletu. Nije zato čudno vidjeti sasvim  malo, trogodišnje dijete kako vješto “lista” stranice na pametnom telefonu, ali zato poprilično grubo okreće stranice slikovnice.

Kako u svijetu tehnologije vaspitati dijete koje više voli knjigu od svega ostalog što mu se nudi? Kao prvo, čitate li mu redovno, već ste na dobrom putu. Čitajte što god želite, savjetuju stručnjaci, čak je bolje čitati i nešto što zanima roditelja, na primjer o sportu ili modi, nego ne čitati ništa jer i to proširuje dječji vokabular i mijenja njihov mozak.

Evo još nekoliko savjeta:

Nikada nije prerano početi čitati djeci

Ovo ćete sigurno čuti na jednom od sastanaka u maloj ili osnovnoj školi, ali možete to preduhitriti i početi primjenjivati od najranijeg uzrasta. Od čitanja stvorite mali ritual i naviku i čitajte djetetu od 5 do 7 puta sedmično.Prilikom čitanja se mijenjajte partner i vi jer svaki čitalac u priču ubaci svoju osobenost, različito oponaša glasove, pa će djeca dobiti nekoliko različitih perspektiva priče.

Takođe, kada ne čitate svojoj djeci, čitajte sebi – knjige, časopise, novine, nema ništa bolje za male glave od čitateljskog uzora. Učlanite djecu u biblioteku već u uzrastu od godinu ili godinu i po dana pa ih podstičite da sami izaberu koje ćete slikovnice pozajmiti i ponijeti kući.

Ne žalite se ako istu knjigu morate pročitati stoti put

Pada vam mrak na oči jer vaše dijete već desetu noć za redom želi slušati priču o Petru Panu? Izdržite, jer dijete vas ne gnjavi namjerno niti je ograničeno. Ono jednostavno uživa u istoj priči i želi upiti svaku riječ te ju u potpunosti razumjeti jer svako novo čitanje objašnjava neki novi detalj koji se potom može povezati sa stvarima iz stvarnog života. Čitanje uvijek iste priče je ustvari kod male djece čitanje s razumijevanjem.

Ponekad čitajte i nešto što im vi izaberete

Rezervišite barem dvije večeri u sedmici u kojima ćete ipak odložiti 500 puta pročitanu priču i zamijeniti je nekim klasikom ili pričama koje ste vi voljeli u djetinjstvu. Ali neka svakako budu prilagođenog uzrasta djeteta, jer njegova pažnja može vrlo brzo popustiti ako nema dovoljno slika ili ako mu je teško pratiti radnju. Ipak, ako djeca uživaju i u onome što ne razumiju, uhvatite se Družbe Pere Kvržice ili Pustolovina Toma Sawyera.

Osmislite aktivnosti koje će se nadovezati na pročitano

Kako čitanje ne bi bilo SAMO čitanje, treba ga malo oplemeniti. Iskoristite neke elemente iz priče i učinite dječji svijet zabavnijim. Na primjer, napravite kod kuće svoj vilinski prah, crtajte junake iz priče, isprobajte neke eksperimente…ima puno mogućnosti za spajanje knjige i zabave.

Igrajte na sigurno

Bojite li se da vaše dijete ne pokazuje dovoljno interesovanja za pisanu riječ i slikovnice, zaigrajte na sigurnu kartu. Ne eksperimentišite sa slikovnicama već nabavite ono što je među djecom najpopularnije, najzabavnije i što ih većina voli. Pa iako to možda znači da ćete vrtjeti pet istih slikovnica mjesecima. Ako je dijete oduševljeno crtanim Maša i medvjed, nabavite njihove slikovnice, a isto važi za Doru istraživačicu ili Munjevitog. Jedan od provjerenih klasika u kojima su uživale generacije su Bernsteinovi Medvjedići.

Izvor: Dječja posla

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply