Instinkt svijanja gnijezda pred porođaj

savijanjegnijezda

Mnoge buduće majke prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv za uređivanjem doma, dok se kod drugih trudnica ovaj skok energije ogleda u dramatičnom ili nerazumnom ponašanju, poput pretjeranog čišćenja.

Potreba za svijanjem gnijezda kod nekih ljudi može biti jednako stvarna i jaka kao i kod naših pernatih i četveronožnih prijatelja. Ako ste nekada prisustvovali koćenju štenadi ili mačića, vjerovatno ste primijetili koliko majka u trudovima postaje nemirna neposredno prije porođaja – mahnito trči uokolo, prkuplja djelove papira i kad napokon zaključi da je sve u redu, liježe na mjesto na kojemu će se okotiti.

Mnoge buduće majke jednako tako neposredno prije porođaja osjećaju neodoljiv poriv da urede svoje ”gnijezdo”. Kod nekih je taj poriv prikriven – iznenada postaje presudno važno očistiti fižider i stvoriti šestomjesečnu zalihu toalet papira. Kod ostalih se taj neuobičajeni porast energije ogleda u dramatičnom, ponekad nerazboritom, a često i komičnom (barem za svjedoke) ponašanju – čišćenju svake pukotine u dječjoj sobi četkicom za zube, slaganju sadržaja kuhinjskih ormarića po abecednom redu, glancanju svega što nije pričvršćeno ili što u tom trenutku niko ne nosi, i beskrajnom slaganju i preslaganju dječje odjeće.

Iako se ne može smatrati pouzdanim pokazateljem skorašnjeg početka trudova, s približavanjem važnog trenutka instinkt svijanja gnijezda većinom postaje izraženiji – možda kao odgovor na povećanu količinu adrenalina koja kruži majčinim krvotokom. Imajte, međutim, na umu da instinkt svijanja gnijezda ne doživljavaju sve trudnice – i da su one koje ga ne dožive jednako uspješne u porođaju i podizanju djeteta kao i trudnice koje ga dožive. Potreba za izležavanjem pred televizorom tokom posljednjih nekoliko sedmica trudnoće uobičajena je jednako kao i potreba za čišćenjem ormara, i jednako razumljiva.

Ako osjetite instinkt svijanja gnijezda, svakako ga uravnotežite sa zdravim razumom i oprezom. Oduprite se snažnom porivu da same obojite dječiju sobu; neka se neko drugi penje na merdevine držeći kantu i valjak, dok vi izdaleka nadgledate njegov rad. Ne dopustite ni da vas previše detaljno čišćenje doma potpuno iscrpi – zalihe energije biće vam potrebne i za trudove i za novorođenče.

I što je najvažnije, imajte na umu ograničenja svoje vrste. Iako vas taj instinkt svijanja gnijezda povezuje sa životinjskim kraljevstvom, vi si ipak ljudsko biće i nemojte se truditi da sve bude u savršenom redu prije no što mali zamotuljak stigne u vaše gnijezdo.

Izvor: Čuvarkuća

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply