Čudesne foto avanture Uroša i Balše

Uroš i Balša uplovljavali su u različite svjetove u prvim mjesecima njihovih života, a da toga nijesu ni bili svjesni, zahvaljujući njihovoj majki Mileni koja je stvarala te čudesne momente i bilježila ih na fotografijama kako bi im pružila dragocjene uspomene na njihovo najranije djetinjstvo.

Do sada smo imali priliku da se upoznamo sa neobičnim “putovanjima” nekoliko beba iz različitih djelova svijeta čije su mame pripremale slične avanture za njih, ali smo otkrili i da mama Milena iz Podgorice ima čudesne albume svojih dječaka.

Milena Đukanović najuspješnija je žena u nauci u 2013. godini i doktor je nauka na Elektrotehničkom fakultetu u Podgorici gdje radi istraživanja iz oblasti o zaštiti podataka unutar hardvera pametnih kartica. Kroz brojne stipendije boravila je na renomiranim institucijama u Rimu, Bolonji, Lisabonu, Ahenu, Amsterdamu, Samsunu, Ankari…

Pored angažovanosti na mnogim naučnim međunarodnim projektima, njen najveći i najuspješniji projekat je, kako je ispričala za portal Roditelji.me njena porodica.

Kada je prije dvije i o godine rodila Uroša činilo joj se da dan majke zna biti jako dugačak, a željela je da zabavi i sebe i svoju bebu.

Kada je Uroša napunio dva mjeseca počela je njegova foto avantura, jer se tada prvi put “pretvorio” u prekrasnog leptira sa krilima od pelena i šarama od maminog nakita.

Ubrzo nakon te prve fotografije, Milena je, kako nam je ispričala, odlučila da napravi cijeli album čudesnih fotografija koji bi ujedno bio i najljepši poklon i najdragocjenija uspomena na njegovo najranije djetinjstvo.

“Već sa dolaskom druge bebe, sina Balše, bilo je i mnogo više obaveza, ali moja želja da i on posjeduje te foto uspomene dovela je do novih prekrasnih fotografija. A tada sam imala i pravu pomoć – Uroš mi je pomagao i zabavljao svog brata ne bi li mu izmamio osmjeh pred objektivom”, kaže Milena.

Scenografije je birala isključivo u skladu sa predmetima koje je već imala kod kuće, među kojima su bili i suveniri koje se ona i suprug donosili sa putovanja, iz Dubaija, Amsterdama, Venecije, Moskve, Ženeve, Limasola… Fotografije su i tematske, pa su Uroš i Balša bili Usrkšnji zeca, navijač Intera, mali gospodin…

djukanovici

Milena kaže da joj je za svaku fotografiju bilo potrebno svega nekoliko minuta pripreme prostora, zatim toliko za pripremu modela i za “škljockanja”.

“Uglavnom bih scenu postavljala ili na krevetu ili na podu, a onda ih slikala sa merdevina, pri čemu sam ujedno morala i da ih zabavljam i da hvatam pogodan trenutak kada miruju. A sve mame dobro znaju kako bebe “miruju”. U svakom slučaju, mogu da zaključim da su i Uroš i Balša bili divni i zahvalni model”, dodaje Milena.

Ukupno je napravila dvadesetak fotografija kao leptir, sovica, zec, babuškica, medo, čokoladica, mornar, šeik, lav, kapetan, kornjača. Najljepše među tim fotografijama sada krase i jedan zid u dnevnoj sobi Đukanovića.

Milena sada ima još puno ideja, koje će tek da realizuje, a biće malo drugačiji, kako je rekla, ozbiljnije, jer su njeni dječaci prerasli ove bejbi momente.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply