A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojite li ili ne?
11/03/2012
11:29 am
marijana
Forumaš(ica) ipo
NVO Clanstvo

Guests
Forum Posts: 132
Member Since:
08/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
141sp_Permalink sp_Print

Majo, dojenje jeste citava nauka. I ja stalno ponavljam – nisu sve zene rodjene dojilje i ima nas koje smo morale puno toga da procitamo i prodjemo razne muke da bi naucile da dojimo. Nije sramota ne znati sta i kako. Sramota je ne tragati za pravim odgovorom i za pravim nacinom da se bebi da najbolja hrana za pocetak zivota – majcino mlijeko!!! Prosla sam svasta pokusavajuci da dojim. I na kraju sam uspjela. Imala sam puno literature na engleskom, doduse, o dojenju ali sam sve to razdijelila kako bih pomogla i drugima. Nemam pojma gdje mi je koja knjiga. Zato – ako na forumu ima koja mama – da sam joj dala neku od tih knjiga – najljubaznije molim da mi je vrati jer moze zatrebatiLaugh

11/03/2012
7:07 pm
Maja
Guest
Guests
142sp_Permalink sp_Print

cure,hvala vam…toliko dilema,plus strah da beba nije gladna plus ludi hormoni od trudnoce i porodjaja -u mom slucaju je jednako haos u glavi:)

zapravo,moja glavna dilema je da li je dovoljno sisao,jer on pocne super ali brzo uspori i onda zaspe na dojci,povremeno zvace…ja ga spustim,nekad zaspe a nekad je budan po sat vremena,ruku stavlja u  usta,pa ga ja opet stavljam i ukrrug…on ima malo zutice i spava po 3-4 sata ali ne znam da li je sit pa spava ili od zutice…povescu ga za par dana u DZ na vaganje,pa cemo da vidimo…ja bih ga stavljala i cesce na dojku ali kako kad spava minimum 3 sata…

sto se tice knjiga o dojenju,ja sam procitala puno toga ali to je sve teorija a kad se u praksi sretnes sa problemom-nema odgovora…napr i one Unicefove brosure sto se dijele po Domovima zdravlja sadrze tako malo,uglavnom opstih podataka,tako ad je mislim bilo bolje taj novac uloziti u neki projekat tipa Halo beba ili Grupa za podrsku koju planira Krsitina… 

11/03/2012
9:15 pm
Kristina M
Guest
Guests
143sp_Permalink sp_Print

Majo,najveci strah majki je najcesce da im je beba gladna. Tvoj bebac spava preko tri sata (nemoj ga pustati vise kad jos ima i zuticu mozda bi bilo bolje) i ne znam sto se uzrujavas. Da je gladan i da malo pojede on bi se budio na 15 minuta tako da se opusti. Mali je,nema snage bas da jede brzo i da to traje dugo,umori se,ali kad ti zaspe na dojsi i da ne vuce nego samo “zvace” bradavicu makni ga,nemoj to da ti radi,zbog bradavica. Sto se ruke u ustima tice,to ti nema veze sa gladi,oni ne znaju bez dvije,tri radnje tog tipa da rade. Instiktivno gura glavu u stranu da nadje dojku i stavlja ruku u usta. Nije ti to nikakav signal da mu je malo. Samo se probaj malo opustiti,mada znam da je to tesko upravo zbog ovih milion razloga koje navodis. Sve ce biti ok i sve ce se stici.

11/03/2012
11:05 pm
caye
Guest
Guests
144sp_Permalink sp_Print

majo znam da nije lako ali ovde ne sme da ima mesta za panikuWink citam tvoje redove i kao da sam cula jednu drugaricu od prosle zime, ali ona je na zalost na samom pocetku odiustala, a pedijatrica je presudila tome, e a dete napredovalo 400 i nesto gr za 15 dana… ona je bila prestvaljena, ocajna, plakala svaki put zajedno sa bebom, ma tuzno.

 samo sto cesce sisanje , a sve sto ostane posle toga izmlazaj i cuvaj da mu dajes kad mislis da treba. mada i flasica, bez obzira sto je tvoje mleko, moze da zbuni bebu, jer kazu da je bebi lakse da vuce sa cucle pa posle odbija da doji, zato bih ti preporucila da ga samo stavljas na grudi.

12/03/2012
12:10 am
alba
Guest
Guests
145sp_Permalink sp_Print

Moja djevojcica je puno spavala dok sisa u pocetku, ali ja sam se trudila svim silama da je budim- cackala joj stopala, golicala ispod brade, dodirivala usi, pipkala rucice, golicala po rebrima… Jos su mi u bolnici babice rekle da je zuckasta pa da je za svaki slucaj budim na 2 i po sata- bila je to muka ziva, ali sam nekako uspijevala. Probaj da ga razbudis tako sto ces ga malo podici, zvecni mu nekom igrackom ili sl.

12/03/2012
9:18 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
146sp_Permalink sp_Print

Ma, moj decak ne da je bio zut od zutice, vec narandzast! I to je trajalo punih 40 dana.

Sta smo sve radili da ga razbudimo, znam da smo se smejali da ce nam se to uskoro obiti o glavu, sto se i desilo kad je dosao prvi skok u razvoju pa se budio na sat da sisaLaugh

Samo hrabro, panika ti je najveci neprijatelj, pokusavaj sto cesce, izbegavaj flasicu, masiraj grudi, secam se da je meni pomagalo da se malo izmuzem i da deo oko areole tako malo omeksam, pa je lakse prihvatao dojku.

Ne brini sto stavlja ruke u usta, kad je budan i ne zali se znaci da nije gladan Wink.

Ako ti je bas frka, zakazi pregled vec danas da se izvagate, cim vidis da je napredovao bice ti lakse. Mene je isto bila uhvatila frka pa smo sa deset dana pravac Dr Mica i sve je bilo kako treba, i od tad me se nije ticalo sta rodbina prica.

12/03/2012
10:59 pm
Maja
Guest
Guests
147sp_Permalink sp_Print

Hvala,cureLaughdizete mi samopouzdanje,posebno sto mi je cijelu noc i dan visio na grudima i stalno je trazio jos kad ga spustim a kad ga stavim na grudi brzo stane…na ivici sam snage jer mi je stariji (3,5 god) zakacio ovaj virus i ne ide u vrtic i prilicno je nervozan sa visokom temperaturom,ali sigurno znate o cemu pricamLaugh

12/03/2012
11:36 pm
caye
Guest
Guests
148sp_Permalink sp_Print

Joj nije ti lako, nadam se da ce sve brzo i uspesno proci, i da imas pomoc, mislim pre svega na zensku ruku, da se ima sta pojesti i sl, da mozes ti samo njima da se posvetisWink

13/03/2012
1:44 am
Maja
Guest
Guests
149sp_Permalink sp_Print

Ma nisam htjela da kukam (iako samo to radimLaugh) nego da dodam jos jedan detalj u vezi sa dojenjem tj. koliko sve oko tebe utice…imam pomoc,dolaze mi i majka i svekrva a  i dragi kad dodje s posla je 100 posto posvecen nama,stvarno ne mogu na to da se pozalim,ali danas mi se cinilo da je na snazi Marfijev zakon-svi su nesto bili sprijeceni a stariji sin je cijeli dan prevristao da hoce napolje iako ima temperaturu (a nije mu ni cudo,vec par dana je zatvoren) i skakao mi po krevetu dok sam pokusavala da dojim bebu,(mada je inace njezan prema bebi) mislila sam da cu da vristim..uopste ne znam kako se snalaze ljudi sa vise obaveza i  djece….a drugarica me danas podsjeti na fillm Majkla Mura o socijalnoj zastiti gdje se Francuska navodi kao primjer zemlje sa najboljom soc. zastitom-napr kad se porodis, od drzave ti (izmedju ostalog) sleduje i zena koja ce ti 4 sata svakog dana dolaziti kuci da ti pomogne u kucnim poslovima a ti da se posvetis sebi…Laugh

13/03/2012
8:20 am
wesna
Guest
Guests
150sp_Permalink sp_Print

Majo nije ti lako,sve ce to proci,samo da beba malo poraste,,meni su najteza bila prva dva mjeseca.Sa prvim sinom sam bila “luda”,kad je on spavao ja sam  spremala kucu,peglala,cistila…bas sam malo odmarala i bila hronicno neispavana,…..Sa drugim je vec bilo drugacije-i kad sam htjela odmarati nijesam imala kad,jer tu je pored bebe bio i stariji koji je trazio paznju,vrijeme..Spasila me svekrva jer je mjesec dana kuvala rucak i donosila nam,a i ja sam se opametila pa nijesam histerisala oko prasine,..

Sto bi moja majka rekla”djeca na prvom mjestu”,prvo se zadovolje njihove potrebe,za ostalo ima se kad.

Majo probaj da pdmaras najvise sto mozes,blago masiraj grudi,istisni malo mlijeka prije podoja ba beba lakse uhvati,ja sam stavljala topli peskir ili pelenu,pomagalo je..cim beba malo ojaca  lakse ce ici dojenje.

13/03/2012
10:05 am
Marijachi
Guest
Guests
151sp_Permalink sp_Print

Ja ne znam da li sam ja luda ili je tako sa svim novopečenim dojiljama.Juče sam bila kao na iglama u MUP-u,niko nije htio da nas pusti preko reda iako sam došla sam malom bebom da joj vadim pasoš.Moja beba inače sisa kad njoj odgovara,i uvijek joj dajem na zahtjev a ovog puta smo se zadržali više od sat vremena,te jedna uplatnica te druga,a ja sve cupkam.Znojim se,uh kako sam se preznojila,i samo čekam da ona ogladni pa da bude belaja.A kad spava preko dana ja jurcam po kući da sve pozvaršavam,i dođem ovako na forum da vidim kako funkcionišu i druge mame Smile

13/03/2012
11:46 pm
Tajchi
Guest
Guests
152sp_Permalink sp_Print

Marijachi, vidim po tvom postu, a citah i do sad, da u CG ne vazi pravo prvenstva za trudnice ili mame sa bebama i malom djecom?! Ako ne postoji ova tema, molim Duska i Kristinu da je otvore, kako bi pisali o tome. To je jedva izuzetno bitna tema i treba se raditi na edukaciji drustva u tom smjeru: povecanje nataliteta iziskuje, izmedju ostalog i postovanje trudnica i mama.

Ja bih, ako bude takva tema, napisala moje izuzetno pozitivno iskustvo iz CG-a, kad sam u 8-om mj. trudnoce bila u Pg-u. Da li moze da se uradi nesto i po tom pitanju:

– da se u gradskom prevozu vidno obiljeze mjesta koja se ustupaju trudnicama i mama sa malom djecom (najblize vratima, tj, vozacu)

– da se u javnim ustanovama stavi onaj stiker koji, takodje poziva na pravo prvenstva trudnicama i mamama

– da se max skrati uzimanje informacija, da se omoguci slanje on line podataka. Ja sam recimo prezadovoljna uslugom: Drzavljanstvo i Izvod na kucnu adresu. Stiglo mi je za par dana, i nije nesto preskupo a ne bih cekala ni da oni meni plate u MUP-u uz onu guzvu i krkljanac.

– Da kafici, restorani, klubovi, jasno istaknu “Baby friendly environment”, sto bi znacilo: lak pristup kolicima, pozeljno dojenje, mogucnost presvlacenja bebe, non smoking area i sl.

Odoh u OT, ali, kako bi lijepo bilo da je tako, zar ne?

13/03/2012
11:50 pm
Tajchi
Guest
Guests

Evo, da se vratim na temu, jer udjoh da ovo postavim, pa se iznervirah sto Marijachi niko nije htio da pusti preko reda, grrrr.

Prelijep tekst, na engleskom, ali, dosta razumljiv, uz predivne slike:

http://www.facebook.com/photo……38;theater

14/03/2012
8:03 am
Marijachi
Guest
Guests
154sp_Permalink sp_Print

Da ti Taichi nisi ovo napisala tačno bih pomislila da je to sasvim normalno i da ja pretjerujem.Meni su ljudi rekli,pa šta ćeš tako ti je to kod nas.Niko ne shvata kako je meni bilo,došlo mi je da plačem,jer stojim u redu,moja majka traži nekog poznanika u MUP-u jer smo s malom bebom,umjesto da svi zdrvorazumski reaguju.Ja sam na kraju sama došla do šaltera,pokušavajući da ignorišem dobacivanja,a bilo ih je puno.Jedan momak,zdrav i prav kažee svi mi čekamo.

I dokle više tako?Zar dojilje u našem društvu nemaju prednost.15 dana poslije porođaja čekala sam u redu kod moje dr,jer mi je bila loša krvna slika samo da uzmem uput za lab.Jedna žena me napala rečima,svi mi smo imali bebe.Niko me nije hteo pustiti.Iako sam tu sa bebom od v15 dana.

14/03/2012
8:22 am
wesna
Guest
Guests

I ja sam prolazila kroz slicne situacije,i čudo jedno uvjek sam kritike dobijala od žena…Sjećam se kad mi je mladji sin imao mjesec dana,izadjem na ispit i čekam,čekam…nikako da počne..dolazi profesorica i dijeli nas u grupe,ja već nervozna,mlijeko nadošlo,grudi ogromne,zabrinuta,znam vrijeme je za podoj.Prilazim i pitam je mogu li raditi u prvoj grupi,jer kod kuce imam novorodjenče,a ona me gleda preko naočara i kaze-“Koleginice kako ja vama da vjerujem da imate dijete???” .Valjda je nenormalno imati djecu i studirati u isto vrijeme.Kod nas naravno.

14/03/2012
8:53 am
Marijachi
Guest
Guests
156sp_Permalink sp_Print

wesna said
I ja sam prolazila kroz slicne situacije,i čudo jedno uvjek sam kritike dobijala od žena…Sjećam se kad mi je mladji sin imao mjesec dana,izadjem na ispit i čekam,čekam…nikako da počne..dolazi profesorica i dijeli nas u grupe,ja već nervozna,mlijeko nadošlo,grudi ogromne,zabrinuta,znam vrijeme je za podoj.Prilazim i pitam je mogu li raditi u prvoj grupi,jer kod kuce imam novorodjenče,a ona me gleda preko naočara i kaze-“Koleginice kako ja vama da vjerujem da imate dijete???” .Valjda je nenormalno imati djecu i studirati u isto vrijeme.Kod nas naravno.

Frown mogu misliti kako ti je bilo..

14/03/2012
9:04 am
Nikolina
Guest
Guests
157sp_Permalink sp_Print

e ovako i ja sam za to da se ljudi malo edukuju,jer sam imala dosta situacija kad nece da mi ustupe mjesto u autobusu sa malim djetetom iako pise da je rezervisano za majke  sa djecom i trudnice. Cak ni tamo gdje se ovjeravaju knjizice…malo je onih koji postuju neke osnovne kulturne stvari…

 

 

nego ja bih zamolila neku porodilju posto mi se blizi termin porodjaja – da mi napise sta mi je najbolje da radim sa grudima i mlijekom dok budem u kbc-u jer cu na carski da se poradjam. Zbunjena sam komentarima moras hladne-tople obloge,izmlazi ne izmlazi mlijeko i sl. Kako masirati grudi? Kod mene je slucaj da sad vec imam mlijeka i da su mi dojke pune,tako i sa prvim djetetom od 6 mjes.sam imala kolostum i grdno iskustvo iz kbc-a pa 2 puta mastitis..

14/03/2012
9:47 am
caye
Guest
Guests
158sp_Permalink sp_Print

nikolina stavila je kristina link na temi masaza grudi pa malo pogledaj, mada ces naci po netu jos puno slika i snimaka kako se to detaljno radi. ne znam koja je procedura posle carskog, da li ti i kada donose bebu. meni je mleko krenulo 3 dan a bebu mi nisu dovodili dok nismo krenule kuci jer se “suncala”. a ja sm se na svaka 3 sata kad su drugima donosili bebe masirala i izmlazala rucno na zalost u pelenu jer naravno nije ni bilo govora o tome da to stavim u flasicu pa da je time nahrane, mada istina u onako extra higijenskim uslovima i temperaturi preko 40 u sred jula ne bi ni bilo pa,etno, zato ponesi koju pamucnu pelenu dobo ce ti doci.

14/03/2012
10:06 am
Alexandra
Guest
Guests
159sp_Permalink sp_Print

Ovo sto ti kaze Caye, plus trazi elektricnu pumpicu. Imaju je na odjeljenju i donijece ti je u sobu, bar po mom iskustvu, pa ispumpavaj mlijeko. Obzirom da ti nece bas navaliti produkcija prvih dan-dva-tri, mislim da ce ti biti dovoljno par puta dnevno pumpicom, ostalo masiraj po potrebi.

14/03/2012
10:10 am
caye
Guest
Guests
160sp_Permalink sp_Print

e al obavezno obrati paznju na brzinu ispumpavanja sa tom elektricnom, secam se da su se neke zene nagrdile jer nisu znale da se brzina podesava pa bi im bilo ukljuceno na najbrze. a posto je to za sami pocetak ipak je bolje malo se prvo rucno kruzno izmasirati pa onda pumpicom, jer ona izvlaci vise ono sto je blize bradavici

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner