A A A

Please consider Registruj seing
guest

sp_LogInOut Loguj se sp_Registration Registruj se

Registruj se | Lost Lozinka?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Dojite li ili ne?
08/03/2012
7:46 pm
Maja
Guest
Guests
121sp_Permalink sp_Print

ok,hvala vam na odgovorima..sad me upravo zvakao sat vremena,ne znam dje se naalzim…cula sam u pocetku da guta,a poslije ko zna,ali nije bilo sanse da sam mogla da ga skinem sa grudi…ali sad zaspa,pa valjda je nesto pojeo…

08/03/2012
10:49 pm
caye
Guest
Guests
122sp_Permalink sp_Print

Majo cestitam i samo napred sa dojenenjem! vec sam par puta pisala da je moja m bila koma od zutice, posle 5 dana u bolnici gde su je zbog iste htranili adapt, kad smo dosle kuci ona je samo spavala, pritom je bilo preko 40C napolju! meni je mleko super krenulo, imala sam jednu ubitacnu masazu od koje sam vristala, ali su svi kanali bli probijeni i sve grudvice razbijene sutra dan je mleko islo u mlazevima. ta babica koja me masirala je preporucila da pred podoj grudi umesto klasicnih toplih obloga pravac pod tus sa sto toplijom vodom pa nekoliko minuta, a i svakako sam morala pod tus zbog mazanja bradavica svim… a sto se tice “zvakanja” kad vidis da mu se ne mrda donji deo vilice, prema usima, malo ga zagolicaj ili mu stavi prst na cosak usana da krene opet da vuce… a ako se bas cvrsto uspava spustiga pa koliko god da spava i ti odmaraj. ova fora sa prstom mi je  super pomogla dok je ona naucila da dovoljno otvara usta i uhvati bradavicu kako treba. ako se setim jos neceg napisacu.

09/03/2012
8:47 am
Alexandra
Guest
Guests
123sp_Permalink sp_Print

Off topic:

 

Te babice koje “tezgare” i masiraju po kucama su iste one koje u porodilistu “ne znaju” da vam objasne dojenje i ne mogu da vas izmasiraju?

 

Izvinjavam se, nisam mogla da se suzdrzim od komentara.

09/03/2012
9:50 am
Ana P
Forumaš(ica) ipo
Guests

Members

NVO Clanstvo
Forum Posts: 543
Member Since:
16/10/2010
sp_UserOfflineSmall Offline
124sp_Permalink sp_Print

Majo,

sad je vazno da istrajete, ne bih da ponavljam sve sto su Kristina i ostale devojke napisale, samo bih da dodam za cucu: probaj da mu je ne dajes dok se laktacija potpuno ne uspostavi i dok ne nauci da lepo hvata dojku i vuce.

Kad vidis da hvata okolo, stavi ga na dojku, cak i ako je proslo i samo sat vremena.

Sad je najvaznije da se istraje, videces i sama da ce se za kratko vreme sve doci na svoje.

09/03/2012
9:57 am
Alexandra
Guest
Guests
125sp_Permalink sp_Print

Majo, i moji su me cuclali, svo troje, i kad su zubi rasli, i kad im je bilo dosadno, i kad su bili bolesni… Nekad sam se osjecala kao ogromna cucla na dvije noge. Ali, prosli smo bez duda – nikad je ni jedno nije imalo, niti su sisali prste. Nisam im dala dudu iz brige o razvoju vilice, ali i iz cistog straha da necu umjeti poslije da ih odviknem od toga.

Znam da je tesko, znam da je odricanje, ali materinstvo je po samoj definiciji strpljenje i davanje.

Ako se ipak odlucis za dudu, potpis na Anu Pg.

09/03/2012
10:36 am
vanjamik
Guest
Guests
126sp_Permalink sp_Print

Alexandra said

Off topic:

 

Te babice koje “tezgare” i masiraju po kucama su iste one koje u porodilistu “ne znaju” da vam objasne dojenje i ne mogu da vas izmasiraju?

 

Izvinjavam se, nisam mogla da se suzdrzim od komentara.

Da, Alexandra! Upravo te!!! Mozda ce vam zvucati neverovatno, ali evo mog iskustva nakon prvog porodjaja:

Upala grudi stvorena zbog adaptiranog mleka, verovatno i zbog blage zutice i +40 napolju. Dolazi sestra Tanja (krupna, kratke plave kose) da me izmasira nakon moljenja moje majke (koja vec 30 godina radi u KC). Masira me 10 minuta (ko je prosao kroz ovo zna kakvi su bolovi, posebno od strane onih koji to ne znaju da rade, vec odradjuju), a onda se izvinjava jer mora da ide po sina, bla-bla, mora ranije izaci sa posla, hitno je… Posle pola sata, kad sam dosla sebi, zovem prijateljicu koje se porodila pre mene nekih 10-ak dana, sa slicnim problemom. Ona se ne javlja, ja zovem njenog muza jer mi treba info o vestackim bradavicama i Purelan kremi. On se javi i kaze da ne moze dugo da prica jer drzi bebu, a prijateljicu upravo masira jedna “sestra Tanja iz porodilista”. Pitam ga kako izgleda i  nakon detaljnog opisa te gospodje, sta mislite o kome se radilo?

09/03/2012
11:18 am
vanjamik
Guest
Guests
127sp_Permalink sp_Print

I da dodam, vestacke bradavice i Purelan su mi trebali jer me ta ista dobronamerna sestra pre masaze “poslala” na pumpicu, da prvo tako probam da rijesim problem! Yell

09/03/2012
11:47 am
caye
Guest
Guests
128sp_Permalink sp_Print

Alexandra said

Off topic:

 

Te babice koje “tezgare” i masiraju po kucama su iste one koje u porodilistu “ne znaju” da vam objasne dojenje i ne mogu da vas izmasiraju?

 

Izvinjavam se, nisam mogla da se suzdrzim od komentara.

 

sto je najgore tezgare i za vreme radnog vremena, ko za 10 ko za 20 eYell  

ova sto je mene masira, inace ko zna koja po redu koju pitah za pomoc, iskreno ne znam sta joj bi, nit se znamo nit joj platih, ja pitala moze li mi pomoci i na srecu pomogla je i hvala joj sto bi rekli i due cula i dje ne culaSmile

 

09/03/2012
12:42 pm
Maja
Guest
Guests
129sp_Permalink sp_Print

hvala svima:) sad smo sisali po 20-tak minuta,a onda je zaspao,kad sam ga spustila opet je trazio i dala sam mu 40-tak ml sto sam jutros pumpicom izmuzla,i onda je stvarno zaspao,tako da je mozda to dobitna kombinacija…sto se tice babica iz boksa na odjeljenju,prosli put,prije 4 godine,po neka bi i pitala kako ide dojenje,reda radi,a sada bukvalno niko,ali niko da ti nesto kaze,samo cuteci donesu bebu i odu..ja sam bukavlno svaku sestru koja je donijela bebu pitala ima li savjet za mene,da li da masiram grudi i sl i svaka mi je rekla:doci ce vam mlijeko,ne radite nista…i poslednji dan jedna babica slucajno otkri rodbinsku vezu sa mojom cimerkom iz sobe i onda toj curi rece:ajde da te izmasiram,da ti se otvore kanali…pa posto je zavrsila sa njom,a nas dvije smo bile same u sobi,okrenu se prema meni: a ti,treba li i tebi da izmasiram? tako da ja konacno dobih masazu,zahvaljujuci rodbinskoj vezi cimerke…eto..a poslije pitaju a sto trazis vezu kad ides u bolnicu…

09/03/2012
12:57 pm
Alexandra
Guest
Guests
130sp_Permalink sp_Print

Ne treba ti bolja veza, samo spremi 20 eura po masazi i sve pet.

 

Toliko je bar bila tarifa 2005.kad sam rodila prvu kcer.

09/03/2012
1:02 pm
carica
Guest
Guests
131sp_Permalink sp_Print

Dojila 1,5 god. A kako je pocelo…

Dvije stvari oko kojih sam donijela cvrstu, informisanu odluku prije porodjaj su bile: prirodni porodjaj uz epidural i obavezno dojenje. Carskog sam se plasila, jer inace plasim i od davanja krvi, a ne od operacije tako da sam mislila: nema sanse. Medjutim, zavrsih ja, pored svih priprema, na carskom, morala sam, nije zavisilo od mene.

E sto se tice dojenja, tu sam znala da ce zavisiti od mene i znala sam da cu dojiti moju malu srecicu. Zasto ne bih: bila sam zdrava, u smislu ne pijem ljekove koji iskljucuju dojenje, a da imam neko oboljenje koje mi ne bi dozvoljavalo da dojim vec bih to znala (tako da ne pripadam zanemarljivo malom procentu zena koje realno ne mogu da doje), imam relativno pristojne uslove za zivot (u glavi su mi bile zene koje doje svoje bebe na ulici dok prose) i svjesna sam cudotvornog dara u vidu idealnog napitka za moju bebu kojeg nisam htjela da je lisim ni po koju cijenu, a koji samo priroda moze da stvori, a majka da joj podari ili oduzme.

Kada su mi prvi put donijeli bebu na podoj (u bolnici), nisam se sjekirala imam li ili ne mlijeka, znala sam da cu ga imati, ali nisam znala da beba zna da sisa i da joj to ide tako prirodno cak i kada nema mlijeka, nekako sam bila sigurna da je to tako prirodno i uzivala u trenucima koje smo provodile zajedno.

Kada sam izasla iz bolnice, dobila sam papiric sa imenom patronazne sestre iz DZ koja mi je dodijeljena, ali sam znala da mi svakako tu prvu noc dolazi po specijalnoj preporuci sa neonatologije.

Docekasmo je, i sto se tice pupka i kupanja sve je bilo kako treba, a onda je na red doslo dojenje (ili je islo obrnutim redom ne sjecam se).

Postavi me ona na jednu stolicu u sobi, donese mi i namjesti bebu i poce da nas posmatra. Pita ona mene: curi li vam mlijeko preko noci?

-Ja rekoh: ne.

-Nije vam spavacica ujutru mokra od mlijeka????!!!! CCC, znala sam, to je zbog carskog…

-Sta je zbog carskog?

-Pa to sto nece mlijeko da krene, beba ce gladovati.

-Gospodjo za moju bebu ce biti dovoljno mlijeka i posle carskog, a trenutno joj vise i ne treba, kolostrum mi je curio jos u bolnici.

-Dajte mi molim vas, neka tata kupi aptamil, ja cu joj pripremiti bocicu, pa posle vaseg podoja, naravno, da vidimo koliko ce da popije. Vjerujte mi (rece gledajuci u moju svekrvu i zaovu koje “nisu imale mlijeka”) spavace vam najmanje tri sata bez prekida.

– Gospodjo, ja necu da me ucite kako da uspavam bebu, vec kako da je podojim. Moje mlijeko je idealno za moju bebu, a kravlje, tj aptamil, je idealno za tele, a ja nisam rodila tele.

Sjutra je dosla patronazna iz DZ i bila susta suprotnost ovom specijalcu, koji je dosao jos dva puta oko pupka i sa izrazom “iskrene” zabrinutosti za sudbinu mog djeteta koje majka drzi gladno.

Da vam ne pricam kako su njene rijeci uticale na ostale iz okruzenja, koje kad god bi se beba probudila ili plakala komentarisali, mora da je gladna.

No na prvoj kontroli, kad je beba dobila 600g, prestali su sa komentarima i pustili nas da uzivamo.

Sledeca stresna situacija su bile kolike, koje su me prvog dana izbezumile i zvala sam bolnicu, jer nisam znala sta je. Doktorka je odmah rekla, mora da je gladna beba, dajte joj bocicu. Bacih slusalicu i dadoh espumisan.

09/03/2012
1:05 pm
Maja
Guest
Guests
132sp_Permalink sp_Print

slazem se Aleksandra,ali dok ti ukapiras kako,sta i kome,prodje voz…a i te “veze” se dobro na kraju naplate,svi znamo koliko smo novca ostavili  ostavili u ime tradicionalnog “a valja se,doktore,sestro”…no,skrecem sa teme,a korupcija ionako ne postoji kod nas:)

09/03/2012
1:11 pm
Kristina M
Guest
Guests
133sp_Permalink sp_Print

A simpaticno i simptomaticno kako oni svi koliko ih je, mislim na zdavstvene radnike koji majke savjetuju da predju na adaptirano mlijeko jer je odlicna zamjena za mjacino… preporucuju Aptamil. Nijesam nikoga cula da preporucuje bilo koju drugu ni malo mi milu formulu (ne mogu da pisem bezobrazluke) iako ih ima dosta

09/03/2012
2:35 pm
NemAna
Guest
Guests
134sp_Permalink sp_Print

No comment. Čudo, Bebilak ih sponzoriše, čini mi se! A meni su rekli “Je l’ imate novca da kupujete bebilak?!!?” 

09/03/2012
3:45 pm
Kristina M
Guest
Guests
135sp_Permalink sp_Print

bebilac im definitivno daju u bolnicama, i kao sto nam Draganica objasni, a cime cemo se baviti vrlo brzo i to bas detaljno, placaju jednu kutiju jedan cent!!!! Ali je u prodavnicama Aptamil skuplji nego bebalac ili bilo koja druga formula

10/03/2012
4:53 pm
Tijana
Guest
Guests
136sp_Permalink sp_Print

Ah, tek ova 2 dana saznah što je skok u razvoju 🙂

moje halapljivo malo ručki, pa bljucne, pa opet hoće još. Juče je čak povratila, onako na ključ što se kaže. I pustim je da spava poslije narednog podoja, ne budim je i ona poveza 5 sati…

e više ne znam da li je buditi za podoj ili je pustiti da sama traži. uh uh uh možda je odjednom počela da bljucka, jer je budim da jede, a možda je tada polugladna ili polusita?

slatke muke majčinstva 🙂

11/03/2012
10:21 am
Maja
Guest
Guests
137sp_Permalink sp_Print

e,ovo dojenje je za mene prava nauka,kojoj cesto nisam dorasla…citam Caricin komentar, zavidim ti na samopouzdanju i upornosti,meni se cini da svako zna bolje od mene i da sam tako smotana,odmah me uhvati panika da je gladan,da ga mucim,da ne mogu da provalim sto mu je i sl..evo nove dileme:miljeko mi je konacno nadoslo,grudi su mi dva broja vece i prvi put da osjecam peckanje i zarenje u njima,taman sam se obradovala-kad da ga stavim na grudi,on mase glavom,pokusava da uhvati ali nema sanse! a ranije je super hvatao..majka mi kaze da vjerovatno ne umije da uhvati dojku jer je veca i tvrdja. (sto,vjerujte mi,meni uopste nije palo na pamet,ja sam pocela da tripujem-da ne mirisem drugacije,koju kupku sam koristila,koja majica je na meni-to sam citala u casopisima da ako majka promijeni miris beba nece da sisa …)..pola sata sam na sve nacine pokusavala da mu je stavim,a i on je pokusavao,ali spavao je 3,5 sata i bas je bio gladan,na kraju sam mu dala bocicu sa adaptiranim  koju ju je iskapio…sledece budjenje ista stvar,ali sam mu dala bocicu sa mojim izmuzenim,jutros opet isto pa sam mu dala opet moje izmuzeno i onda opet na grudi,poslije pola sata je uspio da uhvati i jeo i zaspao….to hranjenje nam je trajalo sat i po vremena..sad sam u dilemi,da li da se izmuzavam i kad?odmah poslije podoja ili neposredno prije sledeceg da mi  grudi malo splasnu? jeste li imali slicnih problema? 

11/03/2012
10:29 am
kjara
Guest
Guests
138sp_Permalink sp_Print

Prije podoja izmuzi malo, samo da olaksas grudi i da bi bebcu bilo lakse da uhvati, jer ako su ogromne i tvrde i ne moze. Ja sam imala takav problem.

11/03/2012
10:47 am
NemAna
Guest
Guests
139sp_Permalink sp_Print

Ka dsu mi se začepili kanali, tj većina njih, svekrva i zaova su me masirale, aja plakala i vrištala. Spasile su me. Onda  sam se prije (skoro) svakog podoja tuširala toplom vodom i tu malo ručno izmuzla. Stavljala sam i listove raštana da grudi omekšaju. A što se tiče mirisa, ja sam se u početku kupala Kosili kupkom, kao i njega što sam:)

11/03/2012
10:59 am
Kristina M
Guest
Guests
140sp_Permalink sp_Print

Majo, Kjara je u pravu, ne mogu da uhate dojku ako je tvrda i puna. Ili se istusiraj toplom vodom (tusem “izmasiraj” grudi) ili stavi toplu oblogu, da bi olaksala otpustanje mlijeka. Imas temju i masaza grudi i sad sam tamo stavila video kako masirati blago grudi da ne boli previse. Praktikuj to cesto kad jod osjetis cvorice ili se dojke napune.

Kad on zavrsi sa sisanjem, sacekaj jedno sat da prodje, ako naravno ne bude prije trazio opet da jede, i izmuzi to sto mozes pa u flasicu. Tako ces i skupiti dovoljno da mu das kasnije ako ti bude trebalo flasicu sa tvojim a ne adaptiranim mlijekom.

Forum Timezone: Europe/Podgorica

Most Users Ever Online: 146

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

mamika m: 1304

Ana P: 543

lara92: 415

Budimka G: 386

svetlana22: 335

Cekalica N: 333

Member Stats:

Guest Posters: 232

Members: 3374

Moderators: 0

Admins: 0

Forum Stats:

Groups: 7

Forums: 33

Topics: 1045

Posts: 23482

Newest Members:

jelenabozovic, Dusko Mihailovic, testuser, _270, _269, _268

Administrators:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner