Testiranje budućih prvaka pokazuje da su slabiji u govorno-jezičkom domenu i grafomotorici

Testiranja budućih prvaka pokazuju da neka djeca slabije pokazuju rezultate u govorno-jezičkom domenu i grafomotorici. To je kazala u Bojama jutra TV Vijesti pedagoškinja podgoričke OŠ “Oktoih” Marijana Bošković.

Testom koji koriste psiholozi, objasnila je, provjerava se motorika, pažnja i da li je dijete spremno u socio-emocionalnom domenu za polazak u školu.

“U odnosu na neke prethodne godine primjećujem da su djeci teža pitanja kad im je rođendan i ta vremenska odrednica. Testiranja pokazuju da u odnosu na neke prethodne generacije imamo djecu koja slabije pokazuju rezultate u govorno-jezičkom domenu i grafomotorici. To je u suštini povezano. Sve više djece, vjerovatno i pod uticajem ekrana, slabije razvija te vještine”, kazala je Bošković.

Prema njenim riječima, da dijete nije spremno za polazak u školu ukazuje socio-emocionalni status, ali i govorno-jezičke smetnje koje treba korigovati da bi dijete moglo bez problema da krene u školski sistem.

Bošković navodi da je djetetu, prije testiranja, najbolje reći šta može da očekuje.

“Djeca koja dođu iz vrtića oni prije testiranja već znaju otprilike gdje su naše kancelarije, da ćemo nešto crtati i porazgovarati i oni uglavnom ne osjete tremu. Što se tiče djece koja nisu pohađala vrtić treba da im roditelji kažu gdje će ići, da će tamo razgovarati sa jednom tetom, sponatno i kroz igru. Obično slažemo kockice, nacrtamo nešto, nešto izrecituju. Treba im uvijek objasniti šta ih očekuje, jer nekad i odrasli strahuju od nekih nepoznanica”, kazala je Bošković.

Ističe da se djeca za školu spremaju od rođenja, kroz sve zajedničke aktivnosti sa roditeljima, a da veliku ulogu imaju i vrtići.

Ukoliko je potrebno odložiti polazak u školu, Bošković kaže da je najbolje da roditelj prihvati tu situaciju, odnosno ono što mu kaže stručni tim – pedagog ili psiholog.

“Sigurna sam da svi mi koji radimo taj posao znamo da ocijenimo šta je najbolje za dijete, a na roditelju je da to prihvati ili ne. Mnogo je lakše ako roditelj sagleda situaciju onakvu kakva jeste i prihvati je. Onda će mnogo lakše to objasniti i djetetu, a naravno imaće i vremena da se pripreme do sljedeće godine koliko traje odlaganje”, rekla je Bošković, uz poruku roditeljima i djeci da polazak u školu nije ništa strašno i da treba svemu tome pristupati sa radošću i spontanošću.

Izvor: TV Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply