Tragičan kraj potrage za Dankom Ilić: Djevojčica ubijena, uhapšene dvije osobe

Dvije osobe su uhapšene zbog ubistva djevojčice Danke Ilić, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Oni su, kako je naveo, priznali ubistvo.

“Imam loše vesti za ovo dijete, za našu Danku iz Bora. Policija je uhapsila dva lica koja su izvršila ubistvo male Danke i koliko sam shvatio priznali su to obojica. Sa kakvim mi monstrumima imamo posla“, rekao je Vučić.

Istakao je da osumnjičeni policiju sada vode do mjesta gdje su sakrili tijelo djeteta.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da su nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljnih provjera svih tragova i informacija uhapsili S.J. (50) i D.D. (50), obojica iz Bora, zbog sumnje da su ubili dvogodišnju djevojčicu.

U saopštenju su dodali da su svojica osumnjičenih u potpunosti priznali izvršenje ovog zločina, a u toku je pretraga terena u potrazi za tijelom.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je kasnije na konferenciji za medije da je djevojčica Danka ubijena, da je njeno telo bačeno na deponiju u Banjskom polju, da su dvojica muškaraca osumnjičena za njeno ubistvo priznala krivicu, ali da se za tijelom još uvijek traga zbog informacija da je ono 28. marta prebačeno sa deponije na drugu lokaciju.

“U svoje lično ime izražavam najdublje saučešće porodici. Pripadnici MUP-a, nakon desetodnevne potrage, uhapsili su dvojicu osumnjičenih da su automobilom ubili devojčicu, a onda njeno telo bacili na deponiju. Oni su to priznali“, rekao je Gašić.

On je iznio retrospektivu događaja.

“Majka Ivana Ilić je u 13.10 sa djecom došla u Banjsko polje. Djeca su se igrala u dvorištu, dok ih je ona fotografisala. Posljednju sliku je mužu poslala u 13.22. Sin joj je tražio vodu koja je bila u kolima, a dok je otišla do kola i vratila se, vidjela je da Danke nema. Pozvala je muža u 13.41, a onda u 13.45 policiju koja je na lice mjesta izašla u 13.59 i odmah krenula u potragu“, rekao je on.

Gašić je podsjetio da je sistem Pronađi me aktiviran u 18.57 sati.

Policija je kretanje majke preko telefona pratila od njenog izlaska iz stana, upoređujući sva moguća lica koja su prolazila u isto vrijeme tu trasu, dodao je on.

Takođe su provjeravali kada je nastala fotografija i koliko je dijete bilo van vidokuga majke.

Više puta su, rekao je, objašnjavali zašto se sistem Pronađi me ne oglašava odmah, te da se većina djece pronađe vrlo brzo.

“Od 13.45 do 13.52 sati Danka je izašla iz dvorišta i kretala se asfaltom, što potvrđuju dva očevica. Takođe, majka je oko 13.50 vidjela bijeli auto i muško lice pored njega. Ispostavilo se da je riječ o vozilu ‘fiat panda’ u kome su bili osumnjičeni. Osumnjičeni su bili na radnom zadatku na provjeravanju šahte. Kasnije je zabilježeno da su se oni kraj kuće zaustavilo oko 13.50, što se poklapa sa nestankom male Danke“, rekao je Gašić.

On je dodao da su se tu zadržali dva i po minuta, zarad potrebe toaleta.

“Kada su krenuli, devojčicu su udarili na 30, 40 metara od mesta zaustavljanja. Autom je upravljao D.D. dok je S.J, suvozač, izašao iz auto, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio preko alata“, rekao je.

Tokom vožnje, rekao je Gašić, dogovorili su se da tijelo negdje bace, a usput ih je u 13.57 časova zaustavio otac djevojčice, koji je bio u kolima, i pitao je da li su je vidjeli. Rekli su ne, objasnio je Gašić.

Prema njegovim riječima, oni su se zaputili Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju, S. J. je bacio na deponiju dijete, na kojoj je bila gomila smeća.

“Nakon toga su otišli nazad u firmu, ostavili vozilo, a o monstruoznosti zločina govori i to što je te večeri, na poziv direktora, S. J. otišao u Banjsko polje da traži djevojčicu, svjestan da ju je hladnokrvno ubio“, naveo je Gašić.

Policajci su tog dana skinuli kamere sa deset kuća.

“Sve njihovo kretanje zabilježeno je GPS-om, jer je službeno vozilo. U vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan ušlo je u Banjsko polje 17 vozila, a samo dva su izašla iz Banjskog polja. Bilo nam je simptomatično da su 150 metara od dvorišta u kom je bila Ivana Ilić prešli za pet i po minuta, kao i to da su se pored deponije zadržali minut i 49 sekundi“, rekao je ministar.

Gašić je podsjetio na to koliko je ljudi tragalo za Dankom tog prvog dana.

„Taj je teren kompletno pregledan pet puta već prvog dana. Svaku kuću u Banjskom polju smo ušli, svaku šahtu i podrum, zamrzivač otvorili. Istraga je išla u tri pravca – da je u pitanju otmica, trgovina ljudima, da je neko ko je prolazio udario kolima. Razgovarali smo više puta sa majkom. Da li nam je bilo čudno da se poslije tri godine pojavi u kući u kojoj je nekada živjela, u dvorištu koje je neuredno i puno stakla, veš mašina… jeste. Ali hvala roditeljima na svem strpljenju u ovoj njihovoj muci“, rekao je.

Na pitanje zašto se toliko dugo traga za telom, Gašić je pokazao sliku koja predstavlja kretanje osumnjičenih putem GPS-a, a pokazuje i brzinu.

„Oni su se kretali 20 kilometara na sat. Naša je pretpostavka da je dijete izašlo iz šipražja. Imamo i dva svjedoka koja su vidjela dijete kako se kreće ka gore. Ono je išlo ovim putem izgubljeno, da li sedam ili devet minuta. Ali nepunih dva minuta kasnije osumnjičene srijeće otac i pita ih da li su videli djevojčicu, što oni negiraju, a otac nastavlja sa potragom sa svojim kolegama“, rekao je.

Osumnjičeni su drugi dan odvedeni na poligraf.

„Vozač kola je tog dana imao zakasnjelu reakciju na poligrafsko ispitivanje, a suvozač je imao reakciju. Istog dana su im oduzeti privatni automobili, kao i službeni. Naši forenzičari su uzeli sve sa čega su mogli da izvrše ispitivanje. Oni su nas u ovom trenu odveli do deponije, ali imamo saznanja da se jedan od njih vratio tu 28. marta i prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo da im vjerujemo, jer prebacuju jedan na drugog krivicu“, rekao je Gašić.

Izvor: N1

Ažurirano u 16.38

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply