Protestna šetnja umjesto manifestacija povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom

Povodom 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom, nevladina organizacija “Niste sami” organizovaće u subotu, 30. marta protestnu šetnju u Podgorici.
Umjesto učešća u raznim manifestacijama, ove godine žele, kako ističu, da pošalju jasnu poruku nadležnim institucijama i donosiocima odluka da je dosta bilo neispunjenih obećanja. Umjesto toga, očekuju konkretne pomake kada je riječ o statusu osoba s autizmom, posebno djece koja imaju ovu dijagnozu. Njihova prava, kako su ukazivali do sada više puta, ugrožena su u gotovo svim oblastima, a posebno kada je riječ o podršci zdravstvenog i obrazovnog sistema, kao i socijalnih politika.
Iz NVO “Niste sami” pozivaju sve članove, prijatelje, NVO, medije i neformalne grupe da se u subotu u 17.55 časova okupe na platou ispred Skupštine Crne Gore, odakle će krenuti u mirnu protestnu šetnja pored zgrada Predsjedništva, Vlade i Glavnog grada.
“Želimo da dostojanstveno poručimo da je dosta bilo lažnih obećanja, strategija, planova… Mi hoćemo sistem, hoćemo život za našu djecu i nas. Život dostojan čovjeka! Ni korak nazad-naprijed su naša djeca”, poručuju iz NVO “Niste sami”.

Isti ili slični problemi muče i roditelje djece sa drugim smetanja u razvoju, pa očekuju da će se i oni odazvati ovom pozivu kako bi zajednički nastavili borbu i obezbijedili bolje uslove i adekvatnu podršku.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply