Obezbijediti prevoz za djecu RE zajednice do škola i vrtića, povećati broj medijatora

Foto: Skupština Crne Gore

Nadležni u Crnoj Gori moraju riješiti problem prevoza djece iz romske i egipćanske zajednice do škola i vrtića koje oni pohađaju i obezbijediti dovoljan broj medijatora koji će biti adekvatno plaćeni i na održiv način moći da pomognu kompletnom procesu socijalne inkluzije. To je poruka šefa predstavništva UNICEF-a u Crna Gora Huana Santandera sa zajedničke sjednice Odbora za ljudska prava i slobode, Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, kao i Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore.

Tema zajedničkog zasijedanja, koje je inicirao UNICEF, odnosila se na prava djece, mladih i njihovih porodica koji pripadaju romskoj i egipćanskoj zajednici u Crnoj Gori.

Za sada prevoz za romsku djecu do škola i vrtića funkcioniše samo u nekoliko opština, a iako je broj medijatora povećan i dalje nije dovoljan. Iz resornih ministarstva najavljuju da će problem prevoza, koji je aktuelan na početku svake školske godine, od septembra 2024. biti riješen i djeca više neće gubiti časove zbog loše organizacije.

Podsjećajući šta znači izgradnja društva jednakih mogućnosti za svu djecu, Santander je kazao da svaki roditelj zna da to znači da je dijete zdravo, da odrasta u toplom domu, uči i obrazuje se i da je zaštićeno od svih obliak nasilja.

„To je jednostavno, roditelji uvijek čine najbolje za svoju djeuc kako bi ostvarili ove rezultate. Nažalost situacija za romsku i egipćansku djecu nije ovakva i moramo učiniti ono što je najbolje za njihovu dobrobit. Postoji mnogo problema sa kojima se djeca ove zajednice suočavaju. Prvi aspekt se odnosi na obrazovanje. Velika većina djece iz romske i egipćanske zajednice živi u siromaštvu, daleko od škola i predškolskih ustanova u koje idu. Važno je obezbijediti im prevoz i tome treba biti i ostati posvećen. Nažalost ima samo nekoliko opština koje obezbjeđuju prevoz za ovu djecu, a i u slučajevima gdje je ova usluga više dostupna loše je organizovana“, kazao je Santander.  

Kao primjer naveo je situaciju od prošle godine kada djeca Romi i Regipćani iz Podgorice nisu išli u škole dva i po mjeseca jer nisu imali organizovan prevoz.

„Ovo je neprihvatljivo. Crna Gora može da riješi ove probleme, može to da priušti, zna kako to da uradi. To je pitanje prioriteta. Drugi aspekt se odnosi na ono što mi kao medijatori u ovom procesu možemo da uradimo. Imamo članove romske zajednice koji se trude da prevaziđu barijere sa kojima mogu da se suoče. Te barijere su administrativna pitanja, papirologija, jezik, uključenost porodica… Nažalost uprkos napretku do kojeg je došlo i dalje je potreban veliki broj medijatora koji bi pružili podršku ovim porodicama“, smatra Santander.

Ukazao je i na posljedice ukoliko se ne obezbijedi da svako dijete ima pravo i može da ide u školu ili vrtić uz pomoć medijatora koji bi u tome pomogli.

„To je stvarnost koju poznajete, to se već dogodilo. Više od 90 odsto djece romske i egipćanske zajednice odrasta u siromaštvu. Manje od dvoje djece od deset idu u predškolsku ustanovu. To znači da oni u prvom razredu nisu upoznati sa jezikom, ne znaju da drže olovku, ne mogu da prate nastavu. Na početku obrazovanja već su u zaostatku tako da od njih ne možemo ni očekivati da postignu značajan rezultat u osnovnoj školi. Tako vidimo i posljedice – više od pola njih napušta školovanje prije samog kraja. Samo tri posto završi srednju školu. Ova djeca kada odrastu nisu u mogućnosti da pronađu pristojan posao. Stoga molim u ime UNICEF-a sve nadležne da hitno prije svega riješimo problem prevoza za svu djecu i da povećamo broj medijatora u romskoj zajednici“, istakao je Santander.

Prema riječima načelnika Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Sokolja Beganaja, besplatan prevoz za djecu je obezbijeđen u Podgorici, Nikšiću, Beranama i na Cetinju.

Pored toga, Savjet Evrope je obezbijedio autobus za đake romske i egipćanske zajednice iz Ulcinja, a kombi vozilo je obezbijedila i Opština Tivat.

Beganaj je najavio da je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, u okviru projekata, obezbijedilo tri kombi vozila, koja će biti dodijeljena OŠ Njegoš u Kotoru, „Stefan Mitrov Ljubiša“ u Budvi za djecu iz naselja Palestina. Treće vozilo predviđeno je za potrebe djece koja pohađaju JPU „Dragan Kovačević“ iz Nikšića, ali ono nije adekvatno.

„Vrtić u Nikšiću pohađa već 43 djece, a postoji potreba da se uključi još dvadesetak njih. Iz tog razloga trebalo bi obezbijediti dodatni prevoz, kako bi sva djeca, a ima ih oko 60, mogla da pohađaju vrtić“, pojasnio je Beganaj.

On se osvrnuo i na podatke o obuhvatu djece romske i egipćanske zajednice u sistemu obrazovanja. Kada je riječ o predškolskom obrazovanju u odnosu na 2021. prošle godine postignut je porast od 45 odsto. Tako u odnosu na ranijih 16 odsto, vrtiće sada pohađa 66,6 odsto Roma i Egipćana. U osnovno obrazovanje 2023. godine bilo je uključeno 88,5 odsto djece iz romske zajednice, odnosno 32,5 odsto više nego 2021. godine. U srednjim školama zabilježen je porast od 11,4 odsto. Tokom 2021. godine na crnogorskim fakultetima studiralo je samo četvoro Roma, a sada ih je, kako je saopštio Beganaj, 18.

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je istakla da su detektovane slabosti u obrazovnom sistemu Crne Gore, te da su u izvještaju ukazali na niz problema sa kojima se suočavaju sva djeca u Crnoj Gori i da se radi na pronalasku sistemskog rešavanja pitanja školskog prevoza učenika. Naglasila je da veliki problem predstavlja broj neregistrovane romske i egipćanske djece, te da su ta djeca „nevidljiva“ za sistem i, kao takva, ne ostvaruju svoja zakonska prava i podložna su zloupotrebama. Naglasila je da su u proteklom periodu inicirali potpisivanje memoranduma o saradnji između državnih institucija za rješavanje problema prosjačenja u Crnoj Gori, te da, do danas, ne postoji sistemsko rješenje tog problema.  Na kraju, istakla je da se rješavanje problema koje imaju djeca romske populacije ne može riješiti bez sistemskog rješenja problema, za svu djecu u Crnoj Gori, kao i da će se tek nakon usvajanja sistemskih rješenja, ona odnositi i na djecu koja pripadaju RE populaciji.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply