Drugi dan potrage za djevojčicom iz okoline Bora: Helikopteri i dronovi pretražuju teren

Od juče traje potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora. Na terenu su policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spasavanja, Žandarmerije sa psima-tragačima, lovci i brojni građani. U potrazi, koju otežava kiša, koristi se i helikopteri i dronovi sa termovizijskim kamerama. U Srbiji je prvi put juče, nakon prijave da se Danki gubi svaki trag, pokrenut i sistem Pronađi me! koji je namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djeteta.

Djevojčica se nalazila u dvorištu imanja porodice Ilić u Banjskom polju sa majkom Ivanom kada je nestala juče nešto poslije 13.45 časova. Prema navodima majke, sve se odigralo u trenutku, kada je ušla u kuću da trogodišnjem sinu da vode.

Banjsko polje je prigradsko naselje u Boru, udaljeno oko sedam kilometara od grada. U naselju ima nekoliko višespratnica, a imanje porodice Ilić nalazi se na izlazu iz naselja. Prema riječima mještana, iza brijega blizu kog se nalazi imanje teče potok, koji policija takođe protražuje. Kada je majka primijetila da nema djeteta, a nije mogla da ga nađe u dvorištu pozvala je komšiju policajca, koji je, kako kažu ostale komšije, poslije minut bio na licu mjesta i tad je počela potraga.

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag, koji će pomoći u potrazi za nestalom Dankom, javlja izveštač RTS-a.

Za nestalim detetom traga se više od 19 sati, a i dalje nema nikakvih informacija.

Potraga se intenzivira, a tokom noći je stiglo još oko 20 vozila sa žandarmerijom. Gradska uprava je saopštila da je, pored helikoptera, podignuto nekoliko desetina dronova sa termovizijskim kamerama.

Nadležni apeluju na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu, kako ne bi ometali iskusne i ljude obučene za potragu.

Pristup Banjskom polju je blokiran, a na prilazu tom mjestu postavljeni su kontrolni punktovi na kojima policija pregleda vozila. Takođe se ispituju sve bezbjednosno interesantne osobe, koje su ranije imale probleme sa zakonom. Provjereni su i napušteni objekti u tom mjestu.

Nestala djevojčica ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara. U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

“To je prigradsko naselje koje ima i vrlo nezgodan teren. Tu su šume i potoci. Na samom kraju tog mjesta se desio nestanak naše male sugrađanke”, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Tokom jučerašnjeg dana za njom je tragalo oko 2.000 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, koji je kasno sinoć stigao u Banjsko polje, rekao je jutros da okupljeni dobrovoljci, koji žele da se uključe u potragu to mogu da učine u koordinaciji sa policijom.

Svi građani koji imaju bilo kakve informacije mogu pozvati policiju na broj telefona 192.

Prvi put pokrenut sistem Pronađi me!

Nakon nestanka djevojčice, juče je u Srbiji prvi put pokrenut sistem koji služi za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Cilj je da se omogući brza distribuciju informacija svim građanima preko entiteta nadležnih za informisanje javnosti, kada policija procijeni da bi objavljivanje ove informacije u javnosti doprinijelo pronalasku djeteta.

Hitno obavještavanje podrazumijeva slanje poruke o nestanku maloljetnog lica sa svim relevantnim informacijama i to prekidom TV i radio programa, slanjem SMS-a svim građanima preko njihovih mobilnih operatora, prikazima na ekranima na auto-putu, aerodromima, željezničkim i autobuskim stanicama.

Izvor: RTS/Blic

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply