Počinje reforma obrazovnog sistema

Foto: gov.me

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija počelo je juče realizaciju projekta reforme obrazovnog sistema, a prvi korak odnosi se na izradu sveobuhvatne strategije za period od 2025. do 2035. godine.

Reformski projekat “Kvalitetno obrazovanje za svako dijete u Crnoj Gori,” koji je predstavljen juče, Ministarstvo realizuje u partnerstvu sa UNICEF-om i Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori.

“Cilj ove reformske inicijative je razvoj sveobuhvatne Strategije za reformu obrazovanja (2025-2035), kojom će biti definisana vizija obrazovanja, glavni ciljevi kao i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi oni bili postignuti. Strategija će obuhvatiti sve nivoe obrazovanja i definisati finansijski okvir za njenu održivu i dugoročnu realizaciju. Projektom je, takođe, obuhvaćen niz intervencija usmjerenih na unapređenje kvaliteta i pravičnosti obrazovanja, kao i osiguravanje širokog konsultativnog procesa i mobilizacije svih aktera u pripremi nove Strategije”, saopteno je iz MPNI.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović, kazala je da su ciljevi planirani projektom u potpunosti zasnovani na nalazima i strateškim preporukama sveobuhvatne Analize obrazovnog sektora koja je sprovedena u saradnji sa UNICEF-om.

„Naš cilj je da djeca steknu znanja i vještine koja su im neophodna za dalje učenje i uspješno završavanje školovanja. U tom smislu, vaspitače i učitelje ćemo posebno osnažiti da pruže podršku djeci iz osjetljivih grupa kao i njihovim porodicama, u cilju kreiranja stimulativnog školskog okruženja, prevencije ranog napuštanja škole i omogućavanja da djeca ostvare svoj puni potencijal“, navela je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla važnost podrške i uključivanje ostalih sektora, prevashodno resora zdravlja, mladih, socijalnog staranja i finansija kako bi sve aktivnosti i njihova implementacija bile kompletne i održive, kao i međunarodnih organizacija koje su naši partneri od početka ove inicijative.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, poručila je da je Evropska unija sa zadovoljstvom opredijelila donaciju od milion eura kako bi pomogla našoj državi da razvije sveobuhvatnu obrazovnu strategiju i da pilotira niz aktivnosti koje će pomoći u poboljšanju kvaliteta i jednakosti obrazovanja.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander je naveo da su preporuke ove organizacije da razvoj nove strategije reforme obrazovnog sistema, kao i njeno sprovođenje i praćenje, uključi sve zainteresovane strane, prije svega nastavnike, učenike i roditelje.

„Znamo da je kvalitetno obrazovanje ključno za okončanje siromaštva i inkluzivni ekonomski rast. Stoga je obrazovna reforma najznačajnija investicija koju država može da napravi za razvoj Crne Gore”, izjavio je Santander.

Učenica Srednje ekonomske škole ,,Mirko Vešović” Jasmina Beriša i učenik Gimnazije ,,Slobodan Škerović” Balša Kićović, poručili su da djeca i mladi u Crnoj Gori teže obrazovanju koje će cijeniti njihovu različitost i omogućiti priliku za izražavanje kreativnosti i talenta. Oni su kazali da je potrebno osigurati podršku i resurse za učenike koji žive u ruralnim sredinama, učenike romske nacionalnosti , kao i učenike sa invaliditetom.

Prezentaciji projekta prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, predstavnici Evropske unije i UNICEF-a, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva finansija, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, univerziteta, nevladinog sektora, kao i predstavnici Zavoda za udžbenike, Ispitnog centra i Centra za stručno obrazovanje.

U umjetničkom dijelu, na događaju, kojim je obilježen početak realizacije projekta, nastupila je klapa ,,Štiglići” iz Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić”.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply