Građansko obrazovanje da opet bude obavezan predmet

Vršnjačko nasilje, diskriminacija, sajber nasilje, govor mržnje, nedostak empatije i solidarnosti teme su filma “Za građansku budućnost”, autora Nemanje Živaljevića, koji je nastao u produkciji Akcije za ljudska prava – HRA. Film govori o izazovima sa kojima se susrijeću mladi, predstavlja njihova zapažanja i iskustva o ovim važnim temama, a prenosi i potrebu da se  građansko obrazovanje vrati kao obavezan predmet u škole. Djeca i odrasli u filmu govore koliko nam nedostaje takva vrsta obrazovanja u Crnoj Gori.

„Uvijek se znalo ko se sa kim druži, kako se druži, sa kim ne treba da se priča, ko ima veća i manja finansijska primanja…”. (Elena Janjević)

„To je veliki problem u društvu zato što se stalno dešava da pokušavamo da umanjimo druge kako bi se osjećali većim…“ (Zora Jakovljević)

Ovo su samo neke od poruka djece u filmu „Za građansku budućnost“, koji je nastao u okviru projekta „Obrazovanjem do smanjenja mržnje i nasilja među djecom i mladima” koji podržava Embassy of Canada to Serbia, North Macedonia and Montenegro kroz Kanadski fond za lokalne inicijative.

Organizacije HRA, ANIMA i Centar za građansko obrazovanje su u novembru prošle godine predale inicijativu ministarki prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđeli Jakšić Stojanović za vraćanje Građanskog obrazovanja i vaspitanja u status obaveznog predmeta u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

Od 2017. godine ovaj predmet se izučava kao izborni u osnovnim školama i gimnaziji.

Kako navodi izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević, građansko vaspitanje i obrazovanje od 2017. više nije obavezan nego izborni predmet, kao da je život u građanskom društvu pitanje izbora, a ne ustavne obaveze svih nas. Ona je na nedavno održanpoj promociji filma istakla da svi imaju pravo da od najranijeg uzrasta uče i vježbaju toleranciju, empatiju, poštovanje različitosti i da sukobe rješavaju bez nasilja, i da u tome može pomoći inicijativa da se građansko vaspitanje i obrazovanje opet uvede kao obavezan predmet.

Ministarka Jakšić Stojanović je na nedavno održanom skupu HRA istakla da podržava inicijativu za uvođenje građanskog obrazovanja kao obaveznog predmeta.

“Pokrenuli smo inicijativu za analizu i reformu plana programa. Vodimo računa o uporednim praksama, ali i o kontekstu u kome se realizuje naš obrazovni proces“, rekla je Jakšić Stojanović.

Pomenula je primjer Estonije kao dobar primjer za Crnu Goru.

„Razmotrićemo i uvođenje drugih predmeta kao što su medijska pismenost, retorika, programiranje, preduzetništvo, logika, etike“, najavila je nedavno ministarka.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply