Za očeve deset dana odsustva sa posla nakon rođenja djeteta

Izmjenama Zakona o radu, u Crnoj Gori će biti uvedeno očinsko odsustvo, u trajanju od deset radnih dana zbog rođenja djeteta. To je jedna od novina predviđenih nacrtom ovog Zakona, koje će omogućiti veće učešće očeva u odgajanju djece.

Uvođenjem očinskog odsustva Zakon o radu se usklađuje sa Direktivom EU o uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života roditelja i pružatelja njege. Cilj ove mjere je, kako navodi predlagač nacrta – Vlada Crne Gore, ravnopravnija podjela obaveza u podizanju djeteta između muškarca i žene, što omogućava rano stvaranje emocionalne veze između očeva i djece.

Izmjenama Zakona o radu propisuje se i novo minimalno razdoblje roditeljskog odsustva u trajanju od dva mjeseca koje se ne može prenijeti sa jednog roditelja na drugog. Sada je moguće da jedan roditelj, koristi najmanje mjesec dana odsustva bez prava prenosa.

Prema važećem Zakonu o radu roditelji su do sada mogli samo jednom tokom trajanja odsustva od godinu dana da zamijene uloge, odnosno na otac na primjer umjesto majke preuzme brigu o bebi. Sada, kako predviđa novi Zakon, to će moći da učine dva puta.

“Cilj ove mjere jeste da podstakne očeve da koriste roditeljsko odsustvo u minimalnom trajanju od dva mjeseca jer ono u tom period ne može biti prenijeto majci. Sa druge strane, ovom mjerom se olakšava ponovno uključivanje majki na tržište rada nakon porodiljskog i roditeljskog odsustva. Isto tako uređuje se način na koji će roditelji pojedinačno ili naizmjenično koristiti pravo na roditeljsko odsustvo”, navodi se u obrazloženju nacrta Zakona o radu.

U cilju podsticanja roditelja i pružaoca njege da ostanu na tržištu rada omogućiće im se, kako se pojašnjava, da raspored rada prilagode svojim potrebama, u smislu davanja prava da zatraže fleksibilno radno vrijeme, smanjenje broja radnih sati ili da rade od kuće.

Nacrt zakona se usklađuje i sa Zakonom o životnom partnerstvu, tako što se propisuje da se članom uže porodice smatra i životni partner, te da poslodavac od lica koje namjerava da zasnuje radni odnos ne može da traži podatke o statusu životnog partnera.

Novi Zakon o radu predviđa da se kao plaćeno odsustvo, u skladu sa Direktivom EU, smatra i odsustvo zbog nesrećnog slučaja koji podrazumijeva urgentan porodičan razlog u slučaju nesreće zbog koje je potrebna hitna prisutnost zaposlenog, u trajanju od tri radna dana.

U Zakon se dodaje i stav za neplaćeno odsustvo u slučaju da je članu uže porodice potrebna njega zbog ozbiljnih zdravstvenih razloga. Ovo pravo može trajati pet radnih dana godišnje, uz prilaganje medicinske dokumentacije. 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply