Vakcine protiv hepatitisa B neće biti do kraja maja

Domovi zdravlja u Crnoj Gori trebalo bi da dobiju vakcinu protiv hepatitisa B, koje nema od prošlog ljeta, tek krajem maja ili početkom juna. To je saopšteno portalu Roditelji.me iz kompanije Montefarm, na osnovu informacija koje su dobili od dobavljača ove vakcine.

Razlog za to je više neuspješnih tendera, na kojima nije bilo zainteresovanih ponuđača, što je dodatno iskomplikovano već otežane nabavke i česte nestašice ove vakcine.

“Nakon nekoliko raspisanih postupaka javne nabavke u 2023. godini na kojima nije bilo ponuda, tek krajem prethodne godine na tender 4623 javio se jedan ponuđač. Na osnovu navedenog postupka potpisan je ugovor 27.12.2023.godine, te zbog specifičnosti vakcine kao vrste lijeka, rok isporuke je 180 dana”, kazali su iz Montefarma.

Djeca rođena tokom 2023. godine i kasnije ovu vakcinu dobijaju u okviru šestovalentne koja se od tada primjenjuje u crnogorskim zdravstvenim ustanovama. Za razliku od njih, bebe koje su rođene do kraja 2022. godine, po kalendaru obavezne imunizacije vakcinu protiv hepatitisa B trebalo je da dobiju u tri doze u prvoj godini života. Zbog čestih nestašica, koje su aktuelne već godinama, mnogi roditelja, iako žele, ne uspijevaju da vakcinišu djecu, a čak i kada su domovi zdravlja dobijali određene količine to nije bilo dovoljno za sve.

Iz Montefarma su kazali da se, prema najavi dobavljača sa kojim je zaključen ugovor, nova isporuka doza za djecu očekuje krajem maja ili početkom juna.

Kako su ranije pojasnili iz Montefarma, nabavku vakcine protiv hepatitisa B (Engerix B), kao i svih ostalih koje se nalaze u kartonu obavezne imunizacije djece, sprovode na osnovu procjene IJZCG i na vrijeme raspisuje tendere za njihovu nabavku. Kao razlog otežane navake više puta su navodili da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine GlaxoSmithKline- London, što uslovljava dug rok isporuke te samim tim veoma često na raspisane postupke javne nabavke nema ponuda od ovlašćenih dobavljača za tržište Crne Gore.

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su objasnili da to što dijete nije vakcinisano protiv hepatitisa B nije prepreka da primi MMR vakcinu.

„MMR i hepatitis B se mogu dati isti dan. Dakle, ne postoji definisan razmak između hep B i MMR vakcine. Ako je dijete napunilo 12 do 15 mjeseci, neovisno od toga da li je vakcinisano vakcinom protiv hepatitisa b, treba da primi MMR“, naveli su iz IJZCG.

Pojasnili su da kalendar imunizacije savjetuje optimalno vrijeme za vakcinaciju shodno zrelosti imuniteta djeteta i očekivanja da ćemo dobiti i optimalan imuni odgovor na datu vakcinu, u riziku od bolesti u odnosu na uzrast. Ipak, u nekim situacijama, kada postoje opravdani razlozi za to, pomjeranja su dozvoljena.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply