Sindikat prosvjete od ponedjeljka u štrajku

Foto: Vijesti

Sindikat prosvjete je donio odluku da u ponedjeljak, 19. februara započne štrajk.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je na konferencije za medije povodom najavljenog štrajka u prosvjeti da u ovom trenutku stupaju u obustavu rada od ponedjeljka, za koju se izjasnilo 160 škola i vrtića, odnosno više od 65 odsto zaposlenih prosvjetnih radnika. Pregovori sa predstavnicima Vlade biće nastavljeni u nedjelju popodne.

Božović je kazao da proces rada u vrtićima gotovo da neće ni biti narušen, jer će raditi od 7 do 14 časova, a nakon toga direktori su u prilici da sa zaposlenima koji ne učestvuju u štrajku organizuju dežurstva. On je poručio i direktorima škola da imaju dovoljno vremena da prilagode rasporede, kako bi zaposleni koji se nijesu pridružili štrajku mogli da drže nastavu. On nije precizirao kako bi to moglo izgledati u praksi, već smatra da o tome treba da brinu direktori. Božović i njegove kolege iz Sindikata smatraju da nije smak svijeta ako djeca budu nadoknađivala časove nekoliko subota, a da je zloupotreba takvog modela rada bilo i ranije i da pojedini roditelji nijesu slali djecu, što ne smatra diskriminacijom.

“Djeci apsolutno nećemo da uskratimo pravo na obrazovanje. Ako bi se nadoknadilo nekoliko subota – to nije smak svijeta, to nije nama nepoznato. Prošle godine je zbog sezone produžen raspust pet dana, šest subota je odrađeno. Ne sjećam se da je tada bila galama da djeci uskratismo pravo na obrazovanje. Bilo je tih subota i ranije”, navodi Božović.

Prema njegovim riječima, štrajk SIndikata je borba za pravo i dostojanstvo prosvjetnih radnika.

“Ne možemo dozvoliti da se Granski kolektivni ugovor stavi pod noge bez obrazloženja”, poručio je Božović.

On je podsjetio na dosadašnje pokušaje Sindikata da obezbijedi poštovanje Granskog kolektivnog ugovora, pa su pristali I da kompromis, odnosno da uvećanje bude u trećem kvartalu.

“Predložili smo da to uvećanje bude putem koeficijenata. Kada se odbiju porezi I doprinosi dolazimo do neto iznosa od 16-17 odsto, što je  vrlo blizu onome što je Ministarstvo predložilo, a odnosi se na uvećanje od 15 odsto neto. To nije prepoznato Granskim kolektivnim ugovorom.  Nikakav odgovor MInistarstva finansija na naš predlog nijesmo dobili. Sekretari iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija su nas obavijestili da nijesu dobili nikakav trag, niti potvrdu o onome o čemu smo pričali”, rekao je Božović.

Kazao je da Sindikat na ovaj način ne zatvara vrata pregovorima.

“Sve smo pokušali što je u našoj moći da do ovoga ne dođe. Nismo srećni i zadovoljni što moramo početi štrajk, ali to je legitimno sredstvo borbe, kad su naša prava povrijeđena”.

Rekao je da ne stoje tvrdnje da nema novca za povećanje zarada prosvjetnim radnicima. Kaže da ih je Vlada “prevarila” i da se kao prosvjetni radnik osjeća veoma razočarano.

Božović smatra da “iza svega stoje neki politički razlozi”. Naglasio je da nije zadovoljan načinom kako se vodio socijalni dijalog, kao ni što nije dobio odgovore nadležnih resora.

“Sada kada smo dva dana od štrajka nema ničeg konkretnog. Mi ne zatvaramo vrata pregovorima. Do Sindikata apsolutno nije, jer sve smo učinili što je do nas. Duboko smo ubijeđeni da su naša prava povrijeđena.

Potpredsjednica Sindikata prosvjete Slavka Bošković obratila se roditeljima i učenicima, kazavši da je ovo “korak koji nijesu mogli zaobići”.

“Moramo biti dobri predavači, mentori i ljudi, i moramo naučiti učenike kako se boriti za dostojanstvo. Smatram da će roditelji imati razumijevanja… Jedino moramo poslati zajedničku poruku državi da dobra društvena nadgradnja postoji samo ako su prosvjetni radnici zadovoljni”, kazala je Bošković.

Drašković je kazao da je “ovaj problem krenuo od Ministarstva finansija pogrešnim tumačenjem i kršenjem GKU”.

“Ako bi Sindikat prešao preko toga, on ne bi trebalo da postoji. To smo jasno saopštili našim socijalnim partnerima. Svi žele da dođe do dogovora, ali rečeno im je da moraju izvršiti veći pritisak na Ministarstvo finansija. Štrajk u ponedjeljak ne organizuje Sindikat prosvjete, već praktično Ministarstvo finansija”, rekao je Drašković.

Kazao je i da “ljudi u Ministarstvu prosvjete nisu željeli da dođe do štrajka, raspoloženi su da pomognu na sve moguće načine, ali ni da Sindikat nije želio da dođe do štrajka”.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply