Božović: Bliži smo štrajku nego redovnoj nastavi

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su prosvjetni radnici bliži odluci da stupe u štrajk nego redovnom održavanju nastave od ponedjeljka.

Prosvjetnim radnicima ponuđeno je povećanje zarada u neto iznosu od 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala.

“Uvećanje od 15 odsto neto Granski kolektivni ugovor ne poznaje”, istakao je Božović u Bojama jutra na TV Vijesti.

Upitan zbog čega minimum procesa rada ne predviđa obustavu administrativnog dijela posla, na koji se prosvjetari godinama žale, već obustavu nastave, Božović je kazao da administrativni poslovi nisu nešto dominantno u odnosu na ono čime se prosvjetni radnici bave.

“Mi se bavimo obrazovanjem i vaspitanjem djece. Administrativni poslovi su nešto usputno”, rekao je.

Rekao je da još postoji mogućnost da se danas i sjutra nađe kompromis.

“Mi smo blizu kompromisa. Do sindikata ovdje apsoplutno nije, osam dana čekamo da nam druga strane kaže – u redu, prihvatljiv nam je neki od ovih modela, i obustavljamo sve aktivnosti”.

Rekao je da sindikat nikad nije rekao koliko bi štrajk mogao da traje i da “ne može trajati vječno”.

“Da li će trajati pet dana, ili možda možemo da ga produžimo na šesti, sedmi dan… I te kako vodimo računa o djeci, spremni smo da svaki dan koji bude neradni bude nadoknađen subotama.”

Komentarišući informacije da su pojedini nastavnici navodno obavijestili učenike da nema nastave narednih 15 dana, Božović je bio kategoričan da se radi o dezinformacijama.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežana Mijušković kazala je, povodom najavljenog štrajka prosvjetara, da nadoknada časova subotom ne može biti kvalitetno rješenje.

Izrazila je očekivanje da štrajka ipak neće biti, jer bi to, kako smatra, bilo jedino rješenje u ovoj situaciji.

„Sve ostalo jeste nešto gdje će trpjeti i djeca i roditelji i nastavnici, gdje ćemo svi kao društvo trpjeti. Ponekad se stiče utiska da je priča o najboljem interesu djece deklarativna, a kada to treba svi da pokažemo na djelu onda izostaju konkretne radnje”, smatra Mijušković..

Smatra da kvalitetnog obrazovanja ne može biti ako imamo nezadovoljne nastavnike, a jedan od elemenata njihovog nezadovoljstav svakako su i zarade.

“Brojni su problemi u obrazovanju kojima se treba pozabaviti pod hitno. U slučaju štrajka djeca će trpjeti jer kontinuiteta u obrazovanju kvalitetnog neće biti. Čini mi se da nam svima nedostaje procjena rizika i pravljenje alternativnih rješenja da se određeni rizici saniraju i da se pojedine štete nadoknade. Prošli smo kroz koronu, djeca su zaista trpjela i dan danas osjećamo posljedice upravo toga. Nismo dovoljno izvukli pouka da bismo mogli da se spremimo i za neke druge izazove kakav je i ovaj. Očekivati da će nastavni proces biti nadoknađen i da će kontinuitet u obrazovanju djece biti nadoknađen radom subotama, produžavanjem i promjenom ustanovljenog Školskog kalendara mislim da nije kvalitetno rješenje“, navela je Mijušković.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply