Počinju prijave za novi ciklus programa roditeljstva Brižne porodice u Podgorici

Roditelji/staratelji iz Podgorice, koji imaju djecu uzrasta od 2 do 9 godina, mogu se prijaviti za učešče u novom ciklusu besplatnog dvanaestonedjeljnog programa roditeljstva Brižne porodice, koji će udruženje Roditelji organizovati od 8. februara.

Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Realizuje se u okviru projekta Sistemi podrške ranjivim porodicama, u partnerstvu sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja.

Prijave sa kontakt podacima, imenom, prezimenom i uzrastom djeteta zainteresovani roditelji mogu poslati na e-mail adresu [email protected]

Voditeljke programa su socijalna radnica Snežana Milačić i psihološkinja Milica Pušonjić. Udruženje Roditelji ovaj program realizuje u saradnji sa podgoričkom OŠ “Savo Pejanović”, u čijem prostoru će se održavati sesije.

Kako bi program imao efekta, polaznici su obavezni da redovno prisustvuju tokom 12 sedmica. Susreti će biti organizovani jednom sedmično, četvrtkom, u trajanju od dva sata, počev od četvrtka, 8. februara u 17 časova.

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji u maloj grupi usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Dobijaće konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju dodatno vrijeme, već se odnose na situacije koje se inače događaju i dio su svakodnevice. Svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi tokom dvanaestonedjeljne obuke. Rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Osim toga, besplatna SOS Roditeljska linija za sve roditelje, širom Crne Gore je dostupna svakog radnog dana od 9 do 15 časova, putem telefona 080 888 888.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply