Prošle godine usvojeno samo dvoje djece

Prošle godine u Crnoj Gori usvojeni su dječak i djevojčica uzrasta ispod sedam godina, saopšteno je portalu RTCG iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ukazuju na to da je broj djece koja borave u Domu Mladost u Bijeloj smanjen posljednjih godina, jer se sve više njih smješta u hraniteljske porodice. Naglašavaju da je broj lica zainteresovanih za usvojenje djece veći od broja djece podobne za usvojenje.

Kako kažu, posljednjih godina period čekanja na dijete znatno je produžen, jer je i broj djece podobne za usvojenje značajno smanjen.

“Naime, u proteklom periodu sve manji broj djece se smješta u ustanovu za djecu bez roditeljskog staranja, a sve više djece se smješta u hraniteljske porodice”, navode u odgovorima Ministarstva i dodaju da u Dječjem domu Mladost u Bijeloj trenutno boravi 71 dijete.

Navode da se u posljednjem periodu promijenila i struktura djece koja su podobna za usvajanje, “te je sada sve više djece sa smetnjama u razvoju i djece koja potiču iz REA populacije”.

“Situacija u Crnoj Gori je posljednjih godina slična kao u zemljama u okruženju i razvijenim evropskim državama, tako da je puno veći broj lica zainteresovanih za usvojenje djece od broja djece podobne za usvojenje”, kazali su iz ovog resora.

Iz resornog Ministarstva pojašnjavaju da proceduru usvojenja zainteresovani bračni parovi započinju u Centru za socijalni rad u opštini prebivališta/boravišta, a procedura procjene podobnosti, kako kažu, nije dugotrajna i komplikovana.

“Bračni parovi koji žele da usvoje dijete podnose zahtjev nadležnom Centru za socijalni rad, nakon čega će od stručnih radnika dobiti informacije o dokumenataciji koju treba da dostave. Centar za socijalni rad vrši procjenu i pripremu potencijalnih usvojitelja, tačnije u Centru se obrazuje tim koji čine socijalni radnik, psiholog i pravnik, a čiji je zadatak donošenje procjene o podobnosti potencijalnih usvojitelja”, navode u odgovorima.

Na osnovu više razgovora, neposrednog kontakta u porodičnom okruženju bračnog para, stručni tim sagledava lična svojsta potencjalnih usvojitelja, njihovu motivaciju za usvojenje, kao i druge elemente koji su relevantni za procjenu podobnosti za usvojenje.

“Uporedo sa postupkom procjene vrši se i priprema potencijalnih usvojitelja, koju takođe realizuju stručna lica zaposlena u Centru”, pojasnili su iz ovog resora.

Ističu da je priprema bračnog para jako značajna za buduće usvojitelje, jer tokom programa se obrađuju teme koje parove najvišu interesuju.

“Procjena i priprema usvojitelja su dva dijela jednog cjelovitog procesa. Nakon što stručni tim izvrši procjenu da su potencijalni usvojitelji podobni da usvoje dijete formira se konačni nalaz i mišljenje koji se sa pratećom dokumentacijom šalje Ministarstvu rada i socijalnog staranja, gdje postoji jedinstveni registar potencijalnih usvojitelja i djece podobne za usvojenje i potencijalni usvojitelji se upisuju u registar”, saopšteno nam je iz ovog resora.

Zaključuju da je  krajnji cilj rada sa porodicom vraćanje djece u biološku porodicu, te se u većoj mjeri roditelji upućuju na programe podrške koji će unaprijediti njihovo funkcionsanje i omugućiti eventualno preuzimanje brige o djeci.

Izvor: RTCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply