Dva dječaka zadobila teške povrede zbog petardi

Dva dječaka uzrasta 9 i 12 godina zadobila su teške povrede od petardi tokom praznika. To je saopštio direktor Instituta za bolesti djece dr Velibor Majić, koji je još jednom apelovao na roditelje i djecu da ne koriste pirotehnička sredstva.

On je u izjavi za Boje jutra TV Vijesti kazao da je u Institut primljeno ukupno sedmoro djece sa povredama koje su nastale na taj način.

“Dvojica dječaka su zadobila teške povrede šake, morali smo hirurški da intervenišemo. To je završeno sa djelimičnom amputacijom jednog prsta. Jedan dječak je još uvijek na bolničkom liječenju, drugi je otpušten kući”, rekao je Majić.

Dodao je da su dječaci zadobili još neke povrede, poput opekotina, a pregledao ih je i oftalmolog, koji je odgovoran za dio liječenja.

“Nadam se da će koliko toliko biti zadovoljavajući ishod, premda kada imate amputaciju to je ipak oštećenje za čitav život”, kazao je Majić.

Podsjetio je da su iz te zdravstvene ustanove upozoravali i ranije na opasnost upotrebe pirotehničkih sredstava.      

“Ove godine su za sad povrede nešto blaže u odnosu na prošlu godinu, a broj je sličan. Nisam vidio neki pomak da je bilo manje petardi i vatrometa nego prošle godine, ali na sreću povrede su nešto lakše. U svakom slučaju su zahtijevale našu intervenciju i nažalost opet imamo jedan stepen invaliditeta”, rekao je Majić.

Ocjenjuje da su povrede ipak mnogo ozbiljnije u odnopsu na one od prije deset ili petnaest godina, kada se to dešavalo sporadično.

“Imali smo jednom u par godina ovakve povrede. Međutim prošle godine smo imali tri iziuzetno teške povrede, koje su zahtijevale niz operacija, dugotrajno liječenje, nekad više specijalnosti. Nekada je to liječenje trajalo i po sedam, osam mjeseci. Imali smo oštećenje oka, sluha i ortopedske povrede. Mislim da su te povrede znatno teže. Da li je u pitanju promjena pirotehničkih sredstava, odnosno veći nivo baruta ili eksplozivnog dijela… Ne znam šta je u pitanju, ali povrede su mnogo ozbiljnije u odnosu na prije desetak godina”, rekao je Majić.

Prema njegovim riječima, za vrijeme praznika bilo je sedmoro povrijeđene djece, prošle godine ih je bilo 16, a pretprorše 11.

“Govorim o centralnom regionu i dijelu primorja. Uglavnom su 95 odsto dječaci, a 80 odsto ih je uzrasta od 9 do 14 godina, premda je bilo i znatno mlađih”, rekao je Majić.

Navodi da su ove godine prvi put imali direktnu saradnju sa MUP-om, a smatra da su mjere prevencije bile ove godine na jačem nivou.

“Bilo je dosta zaplijena ali sudeći po tome kako su izgledali novogodišnja noć i božićni praznici mislim da se to nije mnogo primijetilo”, kazao je Majić.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply