Za pet godina policija registrovala 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela

U periodu od 2019. do 2023. godine, Uprava policije je registrovala ukupno 1.710 maloljetnih počinilaca krivičnih djela u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, tokom 2023. registrovano je 313 počinilaca, a 2022. godine 306.

U toku 2021. bila su 354 malojetna počinioca krivičnih djela, 2020. godine 346, a 2019. godine 391.

“U prosjeku, preko 340 maloljetnika godišnje počini neko od krivičnih djela”, naveli su iz policije.

Iz Uprave policije su kazali da njihovi službenici kontinuirano prate i analiziraju stanje kriminaliteta na svim nivoima, u cilju stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta.

“Jedan od važnih društvenih izazova, koji je u primarnom fokusu djelovanja organa za spovođenje zakona i generalne prevencije, je i problem maloljetničke delinkvencije, a posebno imajući u vidu da se radi o ranjivoj grupi – maloljetnika i djece”, saopšteno je iz Uprave policije.

U starosnoj strukturi, kako su dodali, evidentirano je da se u više od 50 odsto slučajeva radi o starijim maloljetnicima počiniocima krivičnih djela (od 16 do 18 godina), a rodna struktura ukazuje da su u više od 90 odsto slučajeva izvršioci krivičnih djela muška lica.

“Najveći broj izvršenih krivičnih djela od strane maloljetnika je iz oblasti imovinskog kriminaliteta – više od 50% od ukupnog broja. Geografski gledano, najviše krivičnih djela, takođe više od 50% od ukupnog broja, izvršeno je na teritoriji centralnog dijela države, odnosno Glavnog grada Podgorice”, stoji u saopštenju.

Pojasnili su da mnogostruki faktori utiču na razvoj maloljetničke delinkvencije, poput emocionalnih karakteristika, disfunkcionalne porodice, nedostataka u obrazovanom sistemu, različitih socijalnih faktora, u novije vrijeme i negativnih uticaja društvenih mreža…

“Prevencija maloljetničke delinkvencije usmjerena je na blagovremeno prepoznavanje faktora rizika kriminaliteta. To zahtijeva multidisciplinaran pristup, uključujući porodicu, školu, nadležne stručne službe, medije, nevladin sektor, sportske kolektive, i druga udruženja i subjekte”.

Službenici Uprave policije, uvažavajući njihovu starosonu dob i ranjivost, preduzimaju, kako ističu, u kontinuitetu preventivne aktivnosti usmjerene upravo na otklanjanje uzroka ili smanjenje njihovog dejstva.

“Shodno tome, Uprava policije godinama sprovodi veliki broj preventivno-planskih aktivnosti, kontinuiranih akcija, poput akcije Mladost, sa akcentom na suzbijanje vršnjačkog nasilja, sprečavanje vršenja krivičnih djela, sprečavanje skitničenja i prosjačenja. Kroz realizaciju ovih aktivnosti, vrše se i kontrole i obilasci ugostiteljskih objekata i drugih mjesta na kojima se najčešće okupljaju maloljetna lica, te organizuju tribine i predavanja u vaspitno-obrazovnim ustanovama na temu narkomanije, kockanja, alkoholizma, internet nasilja, bezbjednosti saobraćaja, i tome slično, kako bi prepoznali negativna dejstva i posljedice devijantnog ponašanja”, saopštili su iz Uprave policije.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply