Večeras premijera predstave “Tarzan gospodar džungle”

Foto: Duško Miljanić

Dan Gradskog pozorišta biće obilježen večeras, 27. decembra, sa početkom u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a“Budo Tomović” dodjelom nagrade “Vasilije Ivanovič Šćućkin”, godišnjih priznanja zaposlenima i premijerom predstave “Tarzan-gospodar džungle” (5+), koju su, po motivima romana Edgara Rajsa Barouza, režirali Tamara Vujošević Mandić i Davor Dragojević.

Tamara Vujošević Mandić smatra da imaginarnog heroja djetinjstva starijih generacija, za kojeg današnje najvjerovatnije nisu čule, vrijedi oživjeti i ukazati djeci na zaboravljene, prave ljudske vrijednosti.

“Tokom procesa istraživali smo na koji način graditi priču o Tarzanu, ideja vodilja bile su iskonske emocije. Plemenitost, ljubav i priroda najvažniji su segment svakog živog bića pa i okosnica ove predstave. Glumci uz lutke i pokret, kao najvažniji neverbalni element predstave, prenose na interesantan, pitak i snažan način priču o životu dječaka, momka iz džungle, Tarzana. U našoj priči životinje su pozitivci čiju empatiju stavljamo u prvi plan u nadi da će djeca vođena njihovim primjerom učiti da mogu biti slobodnija u iskazivanju svojih osjećanja ali i spremna čuti i zagrliti tuđa. Sa druge strane imamo čovjeka kao negativca što nažalost danas nije daleko od stvarnosti”, kazala je Vujošević Mandić. 

Foto: Duško Miljanić

Pored glumaca Gradskog pozorišta u predstavi igraju i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti

sa Cetinja.

“Proces sa glumcima je bio veoma kreativan. Ti mladi ljudi su pedantni i daju sve od sebe kako bi izgradili likove služeći se isključivo svojim tijelima. Uživala sam u njihovim kreacijama, slobodno mogu reći vratolomijama i istinskoj potrebi da dođemo do zacrtanog cilja. Ovaj process je još jedna oda umjetnicima i njihovoj snazi da stvaraju, u kakvim god uslovima, a naši su bili očajni. Radili smo i pored toga što nismo imali prostor za probe, često bez grijanja, bez scenografije. U takvim uslovima česte su povrede, variranje emocija ali i konstantno nerazumijevanje kako u 2023. godini glavni grad jedne države nema zgradu i pristojne uslove za produkciju predstava unutar svog pozorišta? Na kraju sa ovom sjajnom ekipom, dobrom energijom i međusobnim poštovanjem, Davor i ja sagradili smo Tarzana u nadi da će ga naša djeca zavoljeti”, kazala je Vujošević Mandić.

Davor Dragojević, takođe smatra da je važno  junaka jednog vremena oživjeti novim generacijama:

“Željeli smo da divnu priču o Tarzanu ispričamo mlađim generacijama. Naš Tarzan urađen je na malo dugačiji način, sa vrlo malo dijaloga, mnogo plesa I koreografija, sa lutkama i atraktivnim elementima, a opet priča je ispričana klasičnim pozorišnim izrazom. Divna glumačka ekipa i odlična autorska potrudila se da Gradskom pozorištu podari još jedan uspješan projekat, koji će se dugo igrati i nadam se da će naša publika uživati”.

U predstavi igraju: * Milo Perović – Tarzan, Jelena Simić – Ćita, Marija Đurić / Jelena Đukić – Kala, *Miloš Kašćelan – Kerčak, Merkat i Krokodil, Lra Dragović – Džejn,Pavle Ilić – Rošfor, Anđela Radović – Lilit i Merkat, Vukan Pejović – Blim i Merkat, Smiljana Martinović – mali Tarzan, Sejfo Seferović – Merkat, *Itana Dragojević – Leopard i Gorila, * Anđela Marunović – Gorila i Merkat, ** Matija Memedović – Gorila, Krokodil i Mravojed i Aleksa Balević – Gorila i Bodljikavo Prase.

( * Studenti master studija Fakulteta dramskih umjetnosti, studijski program Gluma
** Student Fakulteta dramskih umjetnosti, studijski program Gluma u klasi van. prof. Dubravke
Drakić)

Scenski pokret i koreografiju uradila je Tamara Vujošević-Mandić, scenografiju, kostime i idejno rješenje lutaka Kiril Vasilev, kompozitor je Veselin Frenki Bogićević, a dizajner svjetla Ivan Vuksanović, dizajner video-materijala je Goran Brnović, a asistent scenografa Enes Deari.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture na Konkursu za sufinansiranje kulturno- umjetničkog stvaralaštva za 2023. godinu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply