Protest prosvjetnih radnika: Ako ne bude povećanja zarada slijede tužbe i štrajk

Foto: CDM/M.Dušević

Ukoliko se ne izdvoji 18 miliona za povećanje zarada prosvjetnim radnicima, kako je predviđeno Granskim kolektivnim ugovorom, Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG) pozvaće zaposlene na štrajk u drugom polugodištu, a uslijediće i tužbe, poručili su iz SPCG danas na protestu koji je organizovan ispred Skupštine Crne Gore. Okupljanje, koje su sindikalci nazvali javni čas, organizovano je nakon odluke Vlade da budžetom za narednu godinu ne bude predviđeno povećanje zarada od deset odsto zaposlenima u prosvjeti. Skupu je prisustvovao veliki broj prosvjetnih radnika, a okupljeni su zaustavili saobraćaj na Bulevaru kod Skupštine.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović je kazao da im je premijer Milojko Spajić saopštio da su prevareni.

“Zar imamo situaciju da je Granski kolektivni jednostrano prekršen. Čas koji držimo je čas za odbranu prava pravde i dostojanstva. Premijeru, pred vama je lak zadatak. Tražimo da država ispuni obavezu prema prosvjetnim radnicima i ispuni Granski kolektivni. I ministarki se obraćam, poslije mjesec dana ministrovanja ste nas izveli na ulicu. Naša ruka je pružena. Uvijek smo spremni za dijalog samo da prosvjetnom radniku bude bolje. Vi ćete ministarko ostati upamćeni kao prvi ministar koji je ruku zavukao u džepove prosvjetara. Bečiću, mudro ćutite ovih dana. Gdje ste danas gospodo iz SNP-a, ne mogu da vjerujem da ćete danas zbog koalicije pogaziti ono što ste do juče govorili. Mandiću i Kneževiću, ne vidim da ste se ovih dana oglašavali. Poslanici, od vas tražimo da ispoštujete što je potpisano i obaveza države. Očekujem da razum kod vas preovlada”, poručio je Božović.

Foto: CDM/M.Dušević

Prema njegovim riječima, desi li se da poslanici zažmure zarad fotelja i koalicionih sporazuma, Sindikat prosvjete će morati da pozove sve prosvjetne radnike na štrajk u drugom polugodištu.

“Ne bude li našeg uvećanja slijede tužbe”, dodao je on.

Nadležnima je poručio: “Pa kad budu milionski gubici za Crnu Goru, tražićemo od vas ostavke i da platite iz svojih džepova”.

Foto: CDM/M.Dušević

Generalni sekretar Ujedinjenih sindikata Crne Gore Srđa Keković je poručio da je ovaj javni čas važan za sve nas u Crnoj Gori jer označava buđenje radničke svijesti.

“Podsjećam Vladu Crne Gore da je fundament EU socijalni dijalog. Danas mi držimo lekciju da se mora poštovati ono dogovoreno Granskim kolektivnim ugovorom. Prosvjetni radnici traže poštovanje kolektivnog ugovora koji im garantuje nove koeficijente od januara. Samo podnošenje tužbe koje će se desiti naš budžet koštaće od 18 do 20 miliona eura”, upozorio je Keković.

Božović je podsjetio da su prošle godine potpisali Granski kolektivni ugovor u kojem je predviđeno povećanje koeficijenata za zaposlene u prosvjeti.

On je dodao da su, kada su pregovarali, postigli mjeru kompromisa da bi došli do ukupnog povećanja od 45 odsto, u dvije godine, iz tri puta.

Rekao je i da vjeruje da će biti postignut dogovor sa Vladom i u Skupštini Crne Gore usvojen amandman na budžet koji omogućava povećanje plata prosvjetnim radnicima od 1. januara.

Božović je pozvao premijera Milojka Spajića i poslanike u Skupštini Crne Gore da ispoštuju ono što je potpisano i „ni slovo preko toga“.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) obavijestilo je direktore škole da se nastava može prekidati prije petka jedino u opravdanim slučajevima kao što su epidemije i elementarne nepogode. To je urađeno nakon što je veliki broj direktora uputio dopise tom resoru u vezi sa prekidom nastave danas, a povodom najavljenog javnog časa Sindikata prosvjete.

Nakon što je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija stiglo obavještenje direktorima škola, u kome se aludira da Sindikat prosvjete Crne Gore navodno danas organizuje štrajk iz sindikata su saopštili da ovaj dopis doživljavaju kao vid zastrašivanja i unošenja nervoze kod prosvjetnih radnika, a sve sa ciljem da danas, ispred Skupštine Crne Gore, na JAVNOM ČASU bude što manje prosvjetnih radnika, te da se pokaže kako SPCG krši zakon i nema podršku zaposlenih.

Izvor: CDM

Foto: CDM/M.Dušević

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply